Ево како да вам намирнице дуже трају 

Многи су пунили шпајзове и фрижидере неопходним намирницама. Из бриге да нешто не зафали, можда сте тренутно у проблему како да све намирнице сачувате од пропадања. Обратите пажњу на то како их чувате.

Здравље 13.01.2022 | 18:11
Ево како да вам намирнице дуже трају 

 Подсећамо да се с временом све врсте брашна кваре без обзира на то колико су вам остава и кухиња чисти.
Влажност и високе температуре могу да доведу до појаве мољаца или буђи у брашну, па зато треба да га чувате на адекватан начин и никако на светлом месту.


Технолози саветују да га из папирних кеса пребаците у пластичне или стаклене тегле са затварачем, а ако имате веће количине, које не можете да искористите за неколико недеља, ставите их у фрижидер или замрзивач. Брашно тако може да "издржи" до годину дана.

Маслиново уље

Сир треба држати у фрижидеру, али и у амбалажи која пропушта ваздух, на пример замотаног у масни папир. Избегавајте пластичну фолију, кесе, чак и алуминијску фолију, јер тако замотан може да се убуђа. С друге стране, ако га држите на ваздуху, брже ће се стврднути (ако га дуго не потрошите), али и даље ће бити јестив, јер можете да га изрендате за топле сендвиче, пицу или тестенину.

Маслац

Једноставно га замрзните, јер то добро подноси. Неће променити ни укус ни текстуру. Знак да маслац предуго стоји у фрижидеру и да га хитно треба замрзнути: почео је да мења боју, споља је постао тамнији него што је изнутра.

Жути шећер

Може да се стврдне и претвори у грудву коју је тешко разбити. Стога га треба чувати у херметички затвореној посуди, без приступа ваздуха, а добар је трик у њу ставити неколико кришки јабуке или чак кришку хлеба.

5. Мајонез

Држите га у вратима фрижидера. Ако је на полици где је температура нижа, масноће би могле да се раздвоје, односно на мајонезу ће се појавити уљасти слој.

Млевена паприка, чили, кајенски бибер

Ове црвене зачине држите у фрижидеру, дуже ће остати свежи, интензивног укуса и задржати јарко црвену боју. Топлина и светлост то уништавају.

Кромпир

Место на којем се кромпир најбоље чува је хладно, влажно, мрачно и прозрачно. Идеална је температура од пет до 12°Ц, али немају многи такве услове. У фрижидеру их није добро чувати, а ако их држите на топлом месту побрините се бар да су у мраку да не проклијају и да нису у пластичној кеси, јер морају да дишу. Уколико позелене, не једите их, јер је то знак да су пуни гликоалкалоида, од којих може да вам позли.

8. Лук

Лук треба држати на проветреном месту, у корпи, не у пластици. Никад га немојте држати поред кромпира јер ће због гасова које кромпир отпушта, па ће лук брже проклијати. Ако употребите само пола главице лука, остатак замотајте у пластичну фолију и ставите у фрижидер.

9. Бели лук

Држите га у посуди где је добра циркулација ваздуха, али можете и да га замрзнете. На пример, исецкајте га, затим ставите мало уља и замрзните као коцкице леда. Кад кувате, само убаците ту коцкицу у чинију у којој припремате храну.

10. Јабуке

Фрижидер није идеално место за јабуке, дуже ће остати свеже ако их држите на умерено хладном месту - подруму, гаражи, негрејаном шпајзу. Умотајте сваку појединачну воћку у папир, новински је добар, јер ће то да спречи да се исушују и наборају. И редовно их прегледајте, ако се кора покварила, упропастиће и остале, па је склоните од осталих плодова.

11. Цитруси

Поморанџе, лимун и грејп дуже ће остати свежи у фрижидеру. Можете и да исцедите сок, па да га замрзнете. У посуду за лед можете да сипате сок и да замрзнете. Једна коцкица је таман за један чај.

12. Зелена салата

Да би остала свежа и више од недељу дана, ставите је у затворену пластичну посуду обложену с папирнатим папиром. Папир можете да ставите и између сваке главице салате.

(Информер) 

Коментари / 0

Оставите коментар