Да ли ћемо се сви разбољети вирусом корона?

Могуц́е је да ц́е коронавирус временом постати ендемски као вируси са којима живимо, попут грипа и прехладе. Али то не мора да се деси сада, може да се догодити за пет или седам година”, рекао је епидемилог Паоло Бонани, преноси Ел Мундо.

Свијет 13.01.2022 | 16:19
Да ли ћемо се сви разбољети вирусом корона?

Један од најпознатијих америчких имунолога Ентони Фаучи рекао је како ћемо се сви заразити омикроном, а Свјетска здравствена органитација саопштила како ће се у слиједећа два мјесеца овим сојем заразити половина Европљана. Међутим, други здравствени стручњаци нису у потпуности сагласни са овом тврдњом.

„У првој недељи 2022. године Европа је забиљележила више од седам милиона случајева“, рекао је европски директор СЗО Ханс Клуге.

И Ентони Фаучи, Бајденов саветник за пандемију, сматра да су прогнозе забрињавајуће. Он је рекао да ће се, због високог степена преносивости, са омикроном сусрести сви.

“Вакцинисани ц́е вероватно бити заражени, укључујуц́и и оне који су примили и бустер дозу, али нец́е завршити у болници и нец́е умријети”, рекао је Фаучи и најавио да је пред нама прелазни период по питању пандемије.

Међутим, други стручњаци нису сагласни са овим тврдњама.

“Међутим, чак и у најстрашнијим пандемијама, никада се није десило да читава популација буде захвац́ена у року од неколико мјесеци. Могуц́е је да ц́е коронавирус временом постати ендемски као вируси са којима живимо, попут грипа и прехладе. Али то не мора да се деси сада, може да се догодити за пет или седам година”, рекао је епидемилог Паоло Бонани, преноси Ел Мундо.

И имунологиња Антонела Виола мисли да се нећемо сви разбољети, иако ћемо током година сви доћи у контакт са вирусом.

Како каже виролог и медицински директор Института Галечи у Милану Фабрико Преглиаско, иако ћемо сви, кад-тад, доћи у додир са вирусом, треба да наставимо да се придржавамо свих епидемиолошких мера.

“С обзиром на високу преносивост омикрона, маска помаже да се избјегне зараза свих нас у исто вријеме. Друштво мора да функционише, не можемо себи да приуштимо да останемо без љекара и медицинских сестара у болницама, продаваца у радњама или возача аутобуса”, упозорава Преглиаско.

Предсједник шпанске владе Педро Санчез предложио је да се коронавирус третира као нормалан грип јер пораст случајева не прати пораст броја умрлих. Санчез тврди да више није потребно затварање свих који су позитивни и да је вријеме да се пандемија претвори у ендемску болест, као што је сезонски грип.

Међутим, СЗО је упозорила да се најновији талас не треба да се третира као сезонски грип, јер је велики дио нове варијанте још увијек непознат, посебно у погледу тежине болести.

“Још увијек не можемо да га сматрамо грипом. Могли бисмо то да урадимо, ако би читава планета била вакцинисана, али чак и у овом случају увијек би постојао ризик од мутација које нарушавају заштиту и оптерец́ују здравствени систем”, каже Виола.

“Незамисливо је да ови бројеви и даље буду тако високи, према нашим подацима, најкасније крајем јануара, крива заразе ц́е почети да опада”, предвиђа епидемилог Паоло Бонани.

Виола каже да би то могло да значи да смо сви постали имуни, али да би такво стање било привремено.

„Вец́ смо видели да су реинфекције могуц́е ако се вирус промени, као што се десило са омикроном“, рекла је Виола.

Бонами каже да ћемо се са коронавирусом сусретати сваке зиме.

„Имац́емо зимске епидемије короне, као што имамо сезону грипа и респираторног синцицијалног вируса“, каже Бонани и додаје да вакцинама можемо драстично да смањимо штету коју изазива коронавирус, чак и ако га се не ријешимо у потпуности.

Н1

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Сале

13.01.2022 15:36

Наговјештавају шта ће бити оним који су примили вакцине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.01.2022 18:09

Блажа клиничка слика без темпаратуре без упале плућа

Name

Јеремија

13.01.2022 16:37

Све могуће врсте вируса су око нас, ако вам имунитет падне , можете да се разболите од било којег вируса. Ја лично сам два пута имао корону, ако је то у опште то, искрено , гора ми је била обична грипа, од прије пар година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко из масе

13.01.2022 18:01

2016 сам био 14 дана у постељи ни жив ни мртав од "обичног" грипа. У септембру сам се заразио тадашњим сојем, а прије 10 дана и овим новим сојем. Оба соја ми изгледају као мало јача прехлада, а нисам вакцинисан. Толко о том.

Name

Бок

13.01.2022 21:37

Само да ови који су прошли неокрзнути не подцјењују вирус, јер су неки од њега прошли веома лоше, што не значи да и они неће у некој сљедећој инфекцији.

ОДГОВОРИТЕ