Пиво има четири невјероватна ефекта на здравље

Истраживање открило да пиво, у умјереним количинама, има вишеструко добар утицај на здравље!

Здравље 13.01.2022 | 09:16
Пиво има четири невјероватна ефекта на здравље

Ако волите пиво, ова вијест ће вас обрадовати! Истраживање спроведено у Шпанији је показало да ово пиће, ако се конзумира у умјереним количинама, имају вишеструко добар ефекат на здравље.

У овој мета-анализи која је недавно објављена у журналу "Нутријенти", тим научника у Шпанији је анализирао студије од 2007. до 2020. године, у којима су разматрани ефекти већине алкохолних пића на здравље.

Ево шта је откривено о утицају пива, али имајте на уму да то важи само за умјерену конзумацију - дневни маскимум је једно пиће за жене и два за мушкарце.

Штити од кардиоваскуларних болести

Научници истичу да је пет од шест студија које су анализирали утврдило да "умјерена конзумација овог алкохолног пића штити одкардиоваскуларних болести"

Ова тврдња важила је за оне који су редовно конзумирали 3,9 децилитара пива недјељно, у поређењу са онима који га пију тек повремено или не пију уопште.

Смањује ризик од дијабетеса

"Мушкарци који не пију имају знатно већи ризик од проблема у регулацији глукозе, у поређењу са онима који повремено пију пиво, из чега се закључује да повремено конзумирање пива мушкарце штити од дијабетеса", поручили су научници.

Добро је за кости

Анализирајући густину костију и ризик од фрактуре код старијих учесника студије, научници су извели закључак: "Веома низак ниво конзумације пива је повезан са смањени ризиком од фрактуре".

Ову тврдњу научници објашњавају тиме да "безалкохолне компоненте које пиво садржи стимулишу шелије остеобласта, побољшавају структуру костију и помажу у реминерализацији костију и зуба".

Снижава холестерол

Научници су изјавили да је неколико студија доказало да пиво повећава ниво доброгхолестерола и регулише начин на који тијело обрађује лош холестерол, захваљујући антиоксидантима које ово пиће садржи.

Они истичу да овакав ефекат има веома мала количина пива, те да је довољно конзумирати између 0,1 и 0,2 децилитра дневно.

(Мондо)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

фино али

13.01.2022 08:28

препоручљива количина ми се не уклапа..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теодора

20.01.2022 19:21

Ја не волим пиво али зато волим прецисцену воду то јест хидрогенизовану воду обогацену водоником, која позитивно делује на насе и велики је антиоксидант јер тако цува здравље и унистава слободне радикале.

ОДГОВОРИТЕ