Изворна надлежност за војску и одбрану је на Српској

"На бази те повучене сагласности правници ће дефинисати одређени правни оквир и ми ћемо се даље кретати кроз то", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Република Српска 12.01.2022 | 16:43
Изворна надлежност за војску и одбрану је на Српској

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је изворна надлежност за војску и одбрану на Републици Српској и Федерацији БиХ, те да Српска, због актуелних поремећених односа, размишља о стварима везаним за враћање тих надлежности.

Додик је подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске донијела одлуку да повуче раније дату сагласност за формирање Оружаних снага БиХ.

"На бази те повучене сагласности правници ће дефинисати одређени правни оквир и ми ћемо се даље кретати кроз то", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

(Срна Фото: Срна) 

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Хмм

12.01.2022 16:05

Мало ти матери својој ту прицу продај. Нематеву дрзави за елементарне ствари, све сте покрали. Сигурно и ту видис да себи смакнес којих пар стотина милионна па лозис сељобере. Треба војску хранити, облацити, опремити... А пиврх свега ни друга страна и треца у БиХ неце цутати.... А ти и Игориц у Русију... Своју ти цер.. Ббаво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.01.2022 17:03

Неће се смирити док РС не нестане. То му је задатак. Ваљда је то јасно свима. А нигдје његовог потписа. Шта очекујете ви који потписујете. Вас ће у затвор а Додик оде у БГ. Нема изручења из Србије у БиХ а

Name

Знаш

12.01.2022 16:06

То бурле,само контра,убрзај распад,само чега?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бивши припадник ВРС

12.01.2022 16:06

Додиче, ВРС јесте "Дејтонска" и обиљежје је било Републике Српске. Врло мало напора, готово само "не дизање руке" у скупштини БиХ, и да ВРС остане и да имамо своје министарство одбране. Неки облици заједничког војног организовања, а то је било аругумент оног Рафи Грегоријана, сјећате се. Скупштина БиХ јесте "Дејтонска" и ти си Додиче тражио од нас, припадника ВРС тада, да хитно пристанемо на "гашење ВРС, а са нама је био онај Грегоријан у данашњој згради Скуптине, тада Дом ВРС. многи припадници ВРС, које си ти преварио, су били за ЗА, и ВРС је била угашена и пренесена је надлежност, да се ти учврстиш на власти. Данас покушаваш да вратиш назад, нешто што мора проћи "Дејтонску" Скупштину БиХ, да би заштити свој криминал и твоје породице, кумова и разни климоглаваца. Ја нисам био за пренос надлежности, послан сам у пензију, али аргументима сам тражио да имамо неки заједнички "војни Савјет Одбране", јер једна држава БиХ, то је тада морала имати. Моје колеге су насјеле на твоје лоше намјере и нису ништа предузели, осим против мене, рецимо да сам "националиста", а што није истина, никада била. Поздрав добрим мљудима, а лику звани Додик, много сам рекао и лично. Мада хвала мојој супрузи, која је рекла да се клоним "Банде" и била је нажалост у праву. Сретно свима, који славе, а они што не славе, славиће неки други пут, сретно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.01.2022 08:27

Све што си написао је тачно осим битне чињенице да је то све радио тадашњи Предсједник Републике Српске и предсједник СДС-а Драган Чавић, а да је власт на нивоу Републике Српске и БиХ имао СДС. То је била 2005 година, а Драган Чавић заједно са високо позиционираним југо официрима је издао Војску Републике Српске и потписао капитулацију Војске Републике Српске.

Name

Ненад

13.01.2022 08:58

За Ре. Треба ипак напоменути да је Додик био покретац свих тих договора,а Цавиц и СДС су тада само капитулирали,назалост сада су Цавиц и многи други само бивси припадници СДС и издајници.То се не мозе сада поредити са СДС сви знамо да је Додик био Свјези дасак вјетра на Балкану и да то није урадјено избио би градјански рат медју нама.

Name

Цг

12.01.2022 16:17

Е па људи моји докле висе рудоњааааааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Бивши припадник војске РС

12.01.2022 22:00

Ево једног свједочења из прве руке. Додик нас замајава и вуће за нос од момента када је уз подршку и помоћ странаца дошао на власт. Са задатком да, поред осталог, са РС на БиХ пренесе све најважније надлежности. Укључујући иодбрану. Рс није више оно што је била и могла бити. Додик да смета западу давно би га смијенили. Овако у договору играју игру да наруд поверује да је највећи борац за српске интересе, док у пракси чини све да РС нестане, буде развлашћена и остане празна љуштура од државе. Придао је Брчко (о чему се мало или никако прича) а мало је фалило да Хрватима дао дио територије РС И ПОМОГНЕ ИМ ДА створе трећи ентитет. Потписивањем Прудског споразума. Видјели смо како се накод тога сваки пут борио за хрватске интересе. Све ово што сада ради је дио договорене игре, гдје Додик на једној страни вјештачки диже галаму око враћамја надлежности, да би на крају код Бошњака прошао изборни закон. У преводу, Хрвати добили трећи ентитет. Да Бопњаци кажу да је боље и то бего распад БиХ. Према томе грађани РС, гласајте и даље за Дидика и његову банду. Ништа друго нисте ни заслужили

Name

Ре Ре

13.01.2022 09:01

Све што си написао је тачно осим битне чињенице да је то све радио тадашњи Предсједник Републике Српске и предсједник СДС-а Драган Чавић, а да је власт на нивоу Републике Српске и БиХ имао СДС. То је била 2005 година, а Драган Чавић заједно са високо позиционираним југо официрима је издао Војску Републике Српске и потписао капитулацију Војске Републике Српске.

Name

ЛАЗЕС ЛАЗЕССС

12.01.2022 16:19

ЛАЗЕС СВЕ СТО ПРИЦАС.. ТО ПРИЦАС ДА БИХ ИДУЦЕ ИЗБОРЕ ОПЕТ ПОБЈЕДИО.. ДОГОВОРИО СИ СА ТУРСКИМ. ПРЕСЈЕДНИК ОМ И ХРВАТСКИМ ПРЕСЈЕДНИК.. ДА ЦЕС ПРИЦАТИ О ТИМ ПРИЧАМА.. АЛ НИСТА НЕЦЕ БИТИ.. САМО ДО ОКТОБРА.. ЛАЗЕС.. ДАО СИ ГАРАНЦИЈЕ ЕРДОНУ.. САМО. ЛАЈЕС.. САМО. ЛАЈЕС.. Ништа НЕЦЕ БИТИ ТО СТО ПРИЦАС.. ДОГОВОРИО СИ.. ДА ЛАЈЕС.. САМО ДА ПОБЈЕДИО.. АЛ ЦЕС ИЗБОРЕ ИЗГУБИТИ.. ОНДА ЦУПАЊЕ НОКТИЈУ.. И ВРАЋАЊЕ НАРОДНИ ПАРА.. ПРЕД РАТ СИ ИЗГУБИО СТАН.. УЗЕЛА ТИ БАНКА... НИЈЕ ТЕ ИМАО ПАС ЗАСТО УГРИСТИ.. И. ОПЕТ ЦЕС ТАКО.. БОГ ВИДИ.. ПРОКЛЕТЕ СУ НАРОДНЕ СИРОТИЊСКЕ ПАРЕ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

12.01.2022 16:27

Па какви сад правници.Сад цес и њих увалити у невољу.Па стани мало ста то радис чак веце?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правник

12.01.2022 16:46

Ово су перверзије и глупости да ти мозак стане. Нигдје и никад се ниједна дрзава није врацала на неке старе уставне форме. .. То нема у цивилизованом свјету. Ја сам потписао да пут мозе да иде преко мог земљиста и али то је земљисте изворно моје .. и хоцу да се тај пут сада макне.

Name

Бобан

12.01.2022 16:38

Тај бурле је укино војску и све остало пасе сад предомислио садби војску да брани његову пљацку нека он са сином и церком брани њиxову пљацку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треба

12.01.2022 16:39

Времена су се промјенила, нема висе дириговања од стране високих представника попут оних сто су морали предсједници потписивати. Лијепо је то да се војска врати али питање је хоце ли ико то дозволити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роби

12.01.2022 16:43

Колико РС има предсједника изгледа два како он може да прича он треба да сједи у Сарајеву БиХ у предсједништву тај се човјек свуда петља ја како знам Жељка Цвитановић је пресједница ( РС) а не Милорад Додик он треба ићи у политичку мировину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хоће ли Игор Д у рат?

12.01.2022 16:48

Доста људи се одлучило ићи вани због Додика. Овај човјек води у крвопролиће. Економија слаби, људи одлазе па докле висе? Мислиш Додик да ће 20.000 брадоња у ФБиХ мировати? Окренимо се економији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ћао

12.01.2022 17:35

А ко је пренио те надлежности на Босну и Херцеговину? Ти. А ко је може вратити? Само Парламентарна скупштина БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зна ли ико

12.01.2022 17:51

Мене занима слиједеце: Дали је и како устав БХ регулисао 'врацање надлезности које су ентитети својевољно гласањем у скупстини БХ пренијели на дрзаву'. Наиме, данас има неких који тврде да је то врацање потпуно немогуце [као продо си ауто потписо купопродајни, аути возано, а сада си се прдомислио] до оних који тврде да је врацање могуце и без сагласности друга два народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

12.01.2022 17:57

Сам дао,сам врацај а народ пусти висе да зиви. Немој наговарат људе да мјењају војску,да остану без плата,имају они дјецу. А ови око тебе сто потписују твоје прице,нек се добро замисле гдје це и како заврсити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скупштина

12.01.2022 18:10

То Милораде у скупштину па тамо се бори, ако будеш ишао истим путем, знај да си објавио рат у БиХ. А онда чекај Натићеве, Кладањ ске Хамзе. Памет у главу. Размисли, да ли се исплати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

12.01.2022 18:52

Он је стварно луд.Прво укида војску, па војни рок,па прави заједничку,па сад укида заједничку, ко гуска у магли.Па лудаче Мани се шупљирања више.Има ли ико од климоглаваца да каже доста, он ништа не подписзје,не сноси никакву одговорност, климоглавци и народ су ти што ће награјисати на крају приче, људи ово треба под хитно зауставити човјек је као гуска у магли не зна шта ради.

ОДГОВОРИТЕ