Брисел одгађа исплату: БиХ остаје без 125 милиона евра

Европска унија ће одгодити исплату друге транше финансијске помоћи за БиХ од 125 милиона евра јер власти у БиХ нису испуниле обавезе које су прихватиле када је потписан уговор о исплати помоћи због вируса корона у висини од 250 милиона евра.

Босна и Херцеговина 12.01.2022 | 07:34
Брисел одгађа исплату: БиХ остаје без 125 милиона евра

Подсјећања ради, уговор је потписан у децембру 2020. године, а било је очекивано да ће друга транша након одобравања прве транше у јануару прошле године бити исплаћена у року од годину дана. 

БиХ је, у ствари, тек у октобру прошле године примила прву траншу, јер су институција у БиХ тек у јулу ратификовале споразум с ЕУ. 

Ради се о зајму под изузетно повољним условима, а услов у уговору који је потписан је да се друга транша исплати најраније послије три мјесеца након исплате прве транше, јер је сматрано да је то период у којем је довољно времена да власти покажу да су озбиљне у вези с обавезама које су преузеле при потписивању зајма. 

Како су потврдили за "Независне новине" у Одјељењу за комуникације канцеларије ЕУ у Сарајеву, исплата друге транше укључује мјере у областима економског управљања и изградње институција, стабилности финансијског сектора, транспарентности и борби против корупције, као и бољег функционисања тржишта рада. 

"Провођење ових мјера и политика захтијеваће блиску сарадњу свих нивоа власти. ЕУ ће у наредним мјесецима извршити процјену усклађености са условима макрофинансијске помоћи", нагласили су они за "Независне новине". 

Из овог одговора да се ради о "наредним мјесецима" до исплате друге транше, очигледно је да новац неће бити исплаћен можда ни до краја године, посебно имајући у виду да је због тромости бх. институција од одобравања до исплате прве транше прошло пола године.

У Бриселу кажу да је ЕУ одобрила исплату након што су се власти БиХ у априлу 2020. године званично обратиле за помоћ, с обзиром на то да су мјере против сузбијања ширења вируса корона довеле до значајних проблема за привреду. 

Овај пакет за БиХ додијељен је само ентитетима и Брчко дистрикту, док за државни ниво није дата сагласност. РС је од 125 милиона евра добила 37,5 одсто, ФБиХ је добила 61,5 одсто, док је Брчко добило један одсто. Разлог за овакву одлуку је, како је објашњено, да је терет економске кризе пао на ентитете, те да би њима требало помоћи у привредном опоравку. 

У Савјету министара БиХ кажу да се друга транша очекује након испуњења дефинисаних мјера економске политике у БиХ, ентитетима и Брчком. 

"Мјере се односе на јачање институционалног оквира за макроекономску анализу и планирање, финансијски сектор, добро управљање и борбу против корупције, као и подршку економском опоравку и запошљавању", нагласили су они.

Иначе, на конто помоћи за санирање економских посљедица усљед вируса корона, БиХ је укупно добила 345 милиона евра, од чега је 95 милиона у виду грантова, а остатак у виду повољног кредита. 

У оквиру ових 95 милиона додијељено је 13,7 милиона грантова за вакцине, 7,7 милиона за помоћ здравственом сисему, а 74 милиона за подршку социјалним и економским реформама. ЕУ је за земље западног Балкана и сусједство ЕУ додијелила око три милијарде евра, махом повољних зајмова, а дијелом и грантова за сузбијање посљедица вируса корона.

Независне новине

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Зизи

12.01.2022 07:03

И не треба дати. То је кредит условљен. Наси би опет пола од тога покрали. Сто се мање има народ це брзе отворити оци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.01.2022 07:15

Само славине заврнути и акцизе и пдв директно на дуг за врацање

Name

Ре

12.01.2022 08:05

Ма Зора казе да смо стабилни. Сад це то премијер све уредити. Ома увести санкције Америци и ЕУ и …..и Њемацким Геманима Браво ДодиГ

Name

НР

12.01.2022 08:11

Не може то имати третман помоћи држави јер се потроши на плате оних који не раде, скупоцијена аута и виле на Јахорини а већи дио однесе корупција

Name

ПРВО КОРУПЦИЈА

12.01.2022 08:57

КОНАЧНО И БРИСЕЛ ДА ДОДЈЕ ПАМЕТИ. И НЕ ТРЕБА ДАТИ ПАРЕ КОРУМПИРАНОЈ БАНДИ НА ВЛАСТИ. НЕКА НАРОД СМЈЕНИ ТУ БАНДУ ПА ФИНО НЕКА СЕ НОВАЦ УПОТРЕБИ БЕЗ ОПШТЕГ ЛОПОВКУКА. САМО ДА ВИДИМО ОБЈАШЊЕЊА ДОМАЋИХ ПОЛИТИЧАРА ДА НЕЋЕ ОНИ МОЖДА НЕШТО ДА КАЖУ. ГАНГСТЕР ДО ГАНГСТЕРА, ПОКРАЛИ СУ МИЛИЈАРДЕ А САД СЕ КАО ЗАМОТАВАЈУ НАЦИОНАЛНИМ ЗАСТАВА И БАЦАЈУ ЛУДИМ НАРОДИМА МРВИЦЕ СА СВОЈИХ ТРПЕЗА. АМА ДОСТА ЈЕ ЦИЈЕЛОГ СРА... НА БАЛКАНУ.

Name

Обицни градјанин

12.01.2022 09:06

Нек сад живе од 9/јануара и од Алаху егбер. Час чистим и поштеним вјерницима који се понашају људски и хуманитарно. Нема давања без испуњавања услова . Ниста од 14 услова да се иде ка ЕУ. Лоповски и блокатори на основу бусања у прса да су велики патриоти замазују оци наивном народу. И сад њихови гласачи не пасу траву.

Name

Борис

12.01.2022 13:48

Ни плату не треба дати политичарима док се не договоре. Ја би их затворио у једну просторију са водом и wц-ом, и док се не договоре, нема пуштања напоље

Name

Сале

12.01.2022 07:22

Све помоћи, уплате, треба обуставити. Овај лоповлук је превазишао све мјере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган Модрича

12.01.2022 07:24

Ништа не давати да стварно видимо ко смо и шта смо....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лијево крило

12.01.2022 08:19

Ако Миле овако настави нећемо имати за кошпица,па народе " гласај" за меду- брунду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

12.01.2022 08:47

Нема пара док не поцну слусати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахах

12.01.2022 09:04

Овдје рат куца на врата а ови прицају о неуспостављању институција… хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс

12.01.2022 10:00

Рс има Русију и Кину запад нам није ни потребан колико само насег становниста је пронасло свој хљеб у тим земљама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

12.01.2022 10:24

Вецина је на Западу и сарадјује са Западом. Али неце моци дупла игра до бесконацности. Ово је Европски териториј и сами закљуцимо хоце ли на овом територију главни играц бити Русија и Кина или Запад, само објективно и без самозаваравања

Name

хахаха

12.01.2022 10:09

Ста има везе сто су обуставили ЕУ новац,Додик Баки и Цова имају довољно новца они це хранити соје народе видите како они стите своје народе док пуне своје лицне рацуне милијардама марака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сенад

12.01.2022 10:21

Хвала Богу да не узимамо никакву кредитну помоц под повољним условима. Постављам два питања? Прво да се казне насе влати због лијености и јаваслука на послу. Ста да нам стварно требају те паре за презивљавање становниства. Друго питање били народ видјео хајра од те помоци?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Твртко

12.01.2022 10:26

Конацно добре вијести. Предлазем да се заврну све пипе и сисе до избора. Ако се марод не опамети само продузити резим. Ко од политицара мисли да мозе створити дрзаву нека је створи у привреди, сколству, здравству и култури!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Масала

12.01.2022 10:40

Конацно, једна љепа вијест

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

12.01.2022 11:04

Предомислили су се, хтели су дати, али примаоци се свадјају. Кад би добили те паре, мозда би се и потукли око дељења? И ови сто дају, имају некакав интерес, несто би сигурно узели, купили за 1$. Уместо да их науце, натерају ловити рибу, они им дају рибу, свако толико времена. Садасња три лидера и следеца три лидера, це се свадјати, јер од њих то оцекују бираци.А ови сто дају паре, нека дају ако хоце, или недају, свадје це бити.

ОДГОВОРИТЕ