Три тешке судбине, болест и суморна стварност

Тешко је повјеровати да у савремено доба, болесни људи живе без основних услова. У кући трочлане породице Радовановић у Крћини, најудаљенијем и најсиромашнијем селу општине Угљевик, воде нема, старицу и њена два сина, болест је стегла са свих страна, живе у тешкој немаштини, а ситуацију отежава и удаљеност самог мјеста, те тежак приступ у току зимских мјесеци.

Република Српска 11.01.2022 | 20:04
Три тешке судбине, болест и суморна стварност

- Чесницу кувала нисам, нисам божићковала. То нисам никад доживјела, ето какав ми је живот, никакав, прича са горчином у гласу Анђа Радовановић из Крћина код Угљевика. 

Три тешке судбине, болест и суморна стварност, смјестили су се под кров породице Радовановић, у селу Горња Крћина код Угљевика. 86-годишња Анђа не види и ноге су је издале. Њен син, 55-годишњи Мићо, борац прве категорије је глув, тешко се креће, а други, 58-годишњи Панто, ометен је у развоју, тешко прича, али је једини донекле физички способан, те је кућа на њему. Воде у кући нема, прљавштина је на све стране, једу шта им ко донесе. 

- Ни од чега, ето ниочем живимо. Ако случајно ко из села шта да. Овај је донио у петак хљеб, на нову годину, два дана сува хљеба смо јели. Нема нико да нам скува, ни од чега, ни шта да сије, џаба земља кад нема ко, неспособно све, каже Анђа Радовановић. 

Након тешке операције главе, Мићо је изгубио слух и ноге га издају. Док је могао, радио је.

- Кад бих могао, ја бих радио. Брат је неспособан, мајка неспособна, шта ћу ја, оперисао  сма главу, прича Мићо.

Док домаћин није преминуо и док није кренуло по злу, ово је некада било угледно домаћинство. Гајили су стоку и обрађивали земљу.

- Болест, проблеми, сиромаштво су их довели у стање очаја. Ово што сте забиљежили, надам се да ће омекшати срца оних који гледају, да ће ово прихватити као стварност једне породице и притећи у помоћ, апеловао је отац Лазар Кршић, игуман Манастира Тавна.

Један од ријетких који помаже породици је Марко Ристић, од ког узимају хљеб и основно из продавнице, а кад не могу да дођу, донесе им сам. 

- Они имају сви терапију, али не знају шта ко пије. Доктор им је најпотребнији. Онда, храна, да имају нешто скувано, да им очисти, ово си никакви услови, немогуће, катастрофа, каже њихов комшија Марко Ристић, предсједник Савјета Мјесне заједнице Крћина. 

- Немам ни купатила, окупала се нисам има двије године. Тешко нам је. Дође ми некада па узела би нож и убила се, тако ми муке дођу. Додијале ми муке тешке. Ноћас ми хладно, нема ко да ложи. Зовем Панту, он јадник плаче запомаже, не могу ја мама, није ми добро, није ми добро, па шта ћу ја сада, мени су муке, прича у сузама немоћна старица Анђа. 

Одлазимо, у комфор на који смо сви навикли, Панто нас испраћа, и враћа се у своју суморну стварност. Што више кажемо, мање се упамти, каже изрека. Али ријечи су некад сувишне, када останете затечени призором испред себе. Они сами не могу ништа, а наша је људска дужност да таквима помогнемо.

Телефон за помоћ: +38765/871-280, Борка Радовановић

ж.р. НЛБ Банка: 562 004 81399673 41, Борка Радовановић

девизни рачун ИБАН: БА395620048169473480

(БН)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

ТЕШКО МАМА

11.01.2022 20:26

Мили Боже туге преголеме. Постоји ли начин да се овим људима помогне. Да бар гладни нису.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мухамед

11.01.2022 22:09

Наравно да може, сутра идем уплатити колико имам. Драги Аллах је створио све људе исте. За мене није битно да ли су и које су вјере. Овдје треба муслимани и православци и католици да покажу мишиће. Уплата иде сутра људи, па онолико колико нам је драги Аллах подарио. Али мени је дао, да и друге, нарочито овакве помажемо. Џаба ми џамија и вјера, ако поред оваквих људи ја као муслиман прођем као слијепац.

Name

Јааа

11.01.2022 20:27

То је примјер 20 годисње додикове дрзаве и његова снсд који га сваке цхетири година безрезервно бира народ у републици србској,народе само напред и и следецим изборима,показите снимак политицхарима у републици србији нека виде како је стандард у републици србској порастао и како мали цховјек добро зиви под додиковим водством

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мед.радник

11.01.2022 22:47

О боже драги,па може ли бар у оваквим околностима да се не спомиње име те способне,Додика....ни мјесто ,ни вријеме...

Name

Чаруга

11.01.2022 20:37

Жалосно да не може бити жалосније.Ово би по неком реду требало бити проблем локалне самоуправе Угљевика и начелника Василије Перића који зна да се хвали како је Угљевик рај на земљи.11

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зар

11.01.2022 21:34

Не постоји,каква установа:дом за болесне и немоцне,да се ова сиротиња,збрине,нахрани,угреје и окупа.Ово је залосно,да немозе бити горе.

Name

Сиротињо и Богу си теска

11.01.2022 21:34

Апсолутно. Срамота и гријех за све нас.

Name

Веса

11.01.2022 21:41

Жива истина.

Name

Мили

11.01.2022 21:40

Тужно, да не може тужније. ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не заборави

12.01.2022 06:56

Увијек има горе од горег. Много је оваквих и још горих случајева, само што нико неће за њих да зна.

Name

Јаа

12.01.2022 00:01

Тако додик и снсд помазе борцу прве категорије и осталим угрозеним у републици србској,нема плацха и кукања њега народ бира вец 20 година ,а вјеројатно це добити и следеце изборе уз помоц политике стбије ,то це назалост и и следеце цхетири године бити тузна стварност,у републици србској под његовом власцу и снсд-а

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајмо додиковци

12.01.2022 04:16

Направит куцу људима и збринути их..Е то је РС која брине о сваком цовјеку ..Милораде лопату бар за медије понеси..тако ви то радите..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Угљеник

12.01.2022 14:01

Истина је да ова породица живи на територији општине Угљевик. Истина је да тамо влада СДС три деценије. Истина је да је то једна од најбогатијих општина у РС. Истина је да из тог села Крчина има најмање два милионера створена на буџету Угљевика. Истина је да Центар за социјални рад има запослених превише чије резултате рада видимо и на овом примјеру. Истина је да буџет троше развојно и социјално,што видимо и на овом примјеру. Много је истина, али кога је брига за ту стару даму? Док стара госпођа устане, млађа сестра именом Лаж обишла је свијет. Угљевик је свет, бре!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

12.01.2022 14:49

Ово је оћит примјер како се власт у РС односи према сиротињи, социјално незбринутим лицима, и борцима војске РС, који су углавном осиромашени, и налазе се на рубу егзистенције!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лактаси

12.01.2022 19:47

То је нама наса борба дала.Брука и срамота теска,какви смо то људи постали....

Name

Туга

13.01.2022 10:33

Тужно је чути да неко није имао ни чесницу за Божић . Па људи моји зашто центар за социјални рад нешто не предузме? Ову баку могу смјестити у дом за стара лица а млађем сину додјелити бар за брата примања за туђу његу и помоћ, било шта

ОДГОВОРИТЕ