Бивши амерички командант: Србија није као 1999.

Србија данас није она Србија из 1999. године, поручио је бивши главнокомандујући америчких копнених снага у Европи Фредерик Бен Хоџис и додао да сви на западном Балкану морају да раде уједињени и на компатабилнан начин, при чему је кључ свега, каже, у ЕУ.

Србија 11.01.2022 | 16:13
Бивши амерички командант: Србија није као 1999.

Он је у интервјуу за Косово онлајн рекао да ће бити важно и за Велику Британију, САД и НАТО да имају заједнички поглед и приступ догађајима на западном Балкану, те истакао да сви имамо интерес у стабилности и сигурности и економском расту региона.

Хоџиш каже да би НАТО требало изнова да понавља да је мисија Кфора ту да остане, као и да је добро што је први пут у историји мисије мађарски генерал главнокомандујући, те да Мађарска види важност изградње сигурности на западном Балкану.

На питање да ли специјални представници за западни Балкан, САД и ЕУ могу да сарађују заједно, Хоџис одговара да САД треба да имају праву стратегију за регион, као и да је важно да сви они буду озбиљни за европске интеграције и пронађу начине да подрже напоре Србије и других земаља да се развијају и модернизују.

Дијалог Београда и Приштине Хоџис види оптимистично, уколико се лидерима пружи шанса да преговарају.

- То је важно и мислим да САД морају да подрже процес, да раде блиско са ЕУ и другим нацијама. Велика Британија наравно, да подржава ове напоре, јер ово је такмичење и ако Запад није ту да се такмичи, онда ће Кина и Русија попунити тај вакуум и онда не видим позитиван исход за младе људе у региону - указује Хоџис.

На питање како гледа на данашњу Србију, али и њене односе са Русијом, Хоџис изражава вјеру да Србија данас није Србија из 1999. године и наглашава да има многих у српском руководству који желе да наставе даље и буду прозападни и модерни, али и оних који то отежавају.

- То не значи да неће задржати везе са Русијом, која има доста утицаја на Србију. Поента је да Србија као суверена нација може да има односе с ким хоће, морамо да се такмичимо као дио регионалне стратегије у дипломатији и економији и вјежбама дефанзивне индустрије - рекао је Хоџис.

Он је истакао и да је важно да се лидери састају, те на питање да ли ће доћи до новог састанка Куртија и Вучића, Хоџис каже да морају бити заштићени од утицаја, поготово, како је рекао, од стране Кремља, али и оних унутрашњих који, каже, подривају све напоре у преговорима у доброј вољи.

- Не треба повлачити црвене линије, али нам не требају лекције од оних које немају интереса да Србија и Косово успоставе нормалне односе - рекао је Хоџис.

Навео је и да су тзв. Косовске безбједносне снаге деликатно питање за Србију и /самопроглашено/ Косово.

- САД препознају Косово као независну државу и Косово би требало да има могућност да се брани. Истовремено, Кфор остаје да помаже да се смање тензије између различитих етничких група и мислим да је зато тако важно да НАТО, односно Кфор остане у дужем временском периоду и не смањује своју мисију - рекао је Хоџис.

(Тањуг)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Предатор

11.01.2022 16:00

Дуго вам је требало да сконтате олосу

ОДГОВОРИТЕ
Name

ок

11.01.2022 17:13

Свијет се промијенио као и Србија. Руси и Кинези су се дигли до те мјере да запад висе немозе радити сто је радио. Путин дрзи вентил на енергентима у Европи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Савезници!!!!

11.01.2022 18:49

САД и Србија треба да буду савезници, као и у протекла два свјетска рата. Косово, БиХ, Македонија, Црна Гора, Далмација и Славонија треба да се присједине Србији, оваква Србија иде у НАТО и ЕУ. Американци добијају базе у Србији (на Косову) и Босни. Ово треба да буде план Србије и САД у наредном периоду. Ако не иде овако, онда идемо уз Русију и Кину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Савезници Хитлера

11.01.2022 19:39

...сте били па вам је нудио и Грчку у саставу Србије а краљ Перо пристао! Да није било Тита...

Name

Јоја

11.01.2022 19:41

Ста ли ти куме једес па си тако паметан?

Name

ДР

11.01.2022 22:34

ЗА САВЕЗНИКА .....И НА ПСИХИЈАРИЈСКОЈ КЛИНИЦИ ДОЗВОЉАВЈАУ УПОТРЕБУ ИНТЕРНЕТА

Name

ЗА САВЕЗАНОГ

11.01.2022 22:36

САВЕЗНИЦЕ...ЈОС САМО ДА СИ РЕКАО ПОРЕДАМЕРИЦКИХ БАЗА НА КОСОВУ И У БОСНИ ЈЕДНУ РУСКУ БИ ТРЕБАО ОТВОРИТИ ИСТОВРЕМЕНО У НИСУ ...МИЛИНА , ПРАВА ВУЦУЦЕВА ПОЛИТИКА ....ЈЕБЕ ЛУД ЗБУЊЕНОГ

Name

Дубиоза Колектива

12.01.2022 17:06

""У дипломатској историји Срба остало је записано упутство Милоша Обреновића српском преговарачу Петру Ичку пред одлазак у Цариград. Овако је Милош савјетовао свог изасланика: „Пази добро Петре, кад будеш тамо пред султаном. Да се курчиш бре, да виде Турци да Србија није мачији кашаљ. Не могу они да раде како они хоће. Али Петре, добро води рачуна. Ако на твоје курчење почне и султан да се курчи, е... ти Петре одма да откурчиш, јер је Србија ипак мала земља. И да знаш – султан је слаб на паре и на мушко дупе, а ми пара немамо да ти дамо.“" Данке Херр Периц

Name

Фед

12.01.2022 10:09

Видимо како Русија дрзи вентил за енергенте колико бродова са плином је досло до Европе протеклих дана,Русија зиви од енергената а Европа мозе да набави енергенте на другој страни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

12.01.2022 14:04

Кад на САД падне први непријатељски метак, тек онда ће се Амери дозвати памети. Нација која ратује против цијелог свијета није и никада неће бити нормална, демократска и свјетска. САД су највећи терористи на свијету

ОДГОВОРИТЕ