Bivši američki komandant: Srbija nije kao 1999.

Srbija danas nije ona Srbija iz 1999. godine, poručio je bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi Frederik Ben Hodžis i dodao da svi na zapadnom Balkanu moraju da rade ujedinjeni i na kompatabilnan način, pri čemu je ključ svega, kaže, u EU.

Srbija 11.01.2022 | 16:13
Bivši američki komandant: Srbija nije kao 1999.

On je u intervjuu za Kosovo onlajn rekao da će biti važno i za Veliku Britaniju, SAD i NATO da imaju zajednički pogled i pristup događajima na zapadnom Balkanu, te istakao da svi imamo interes u stabilnosti i sigurnosti i ekonomskom rastu regiona.

Hodžiš kaže da bi NATO trebalo iznova da ponavlja da je misija Kfora tu da ostane, kao i da je dobro što je prvi put u istoriji misije mađarski general glavnokomandujući, te da Mađarska vidi važnost izgradnje sigurnosti na zapadnom Balkanu.

Na pitanje da li specijalni predstavnici za zapadni Balkan, SAD i EU mogu da sarađuju zajedno, Hodžis odgovara da SAD treba da imaju pravu strategiju za region, kao i da je važno da svi oni budu ozbiljni za evropske integracije i pronađu načine da podrže napore Srbije i drugih zemalja da se razvijaju i modernizuju.

Dijalog Beograda i Prištine Hodžis vidi optimistično, ukoliko se liderima pruži šansa da pregovaraju.

- To je važno i mislim da SAD moraju da podrže proces, da rade blisko sa EU i drugim nacijama. Velika Britanija naravno, da podržava ove napore, jer ovo je takmičenje i ako Zapad nije tu da se takmiči, onda će Kina i Rusija popuniti taj vakuum i onda ne vidim pozitivan ishod za mlade ljude u regionu - ukazuje Hodžis.

Na pitanje kako gleda na današnju Srbiju, ali i njene odnose sa Rusijom, Hodžis izražava vjeru da Srbija danas nije Srbija iz 1999. godine i naglašava da ima mnogih u srpskom rukovodstvu koji žele da nastave dalje i budu prozapadni i moderni, ali i onih koji to otežavaju.

- To ne znači da neće zadržati veze sa Rusijom, koja ima dosta uticaja na Srbiju. Poenta je da Srbija kao suverena nacija može da ima odnose s kim hoće, moramo da se takmičimo kao dio regionalne strategije u diplomatiji i ekonomiji i vježbama defanzivne industrije - rekao je Hodžis.

On je istakao i da je važno da se lideri sastaju, te na pitanje da li će doći do novog sastanka Kurtija i Vučića, Hodžis kaže da moraju biti zaštićeni od uticaja, pogotovo, kako je rekao, od strane Kremlja, ali i onih unutrašnjih koji, kaže, podrivaju sve napore u pregovorima u dobroj volji.

- Ne treba povlačiti crvene linije, ali nam ne trebaju lekcije od onih koje nemaju interesa da Srbija i Kosovo uspostave normalne odnose - rekao je Hodžis.

Naveo je i da su tzv. Kosovske bezbjednosne snage delikatno pitanje za Srbiju i /samoproglašeno/ Kosovo.

- SAD prepoznaju Kosovo kao nezavisnu državu i Kosovo bi trebalo da ima mogućnost da se brani. Istovremeno, Kfor ostaje da pomaže da se smanje tenzije između različitih etničkih grupa i mislim da je zato tako važno da NATO, odnosno Kfor ostane u dužem vremenskom periodu i ne smanjuje svoju misiju - rekao je Hodžis.

(Tanjug)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Predator

11.01.2022 16:00

Dugo vam je trebalo da skontate olosu

ODGOVORITE
Name

ok

11.01.2022 17:13

Svijet se promijenio kao i Srbija. Rusi i Kinezi su se digli do te mjere da zapad vise nemoze raditi sto je radio. Putin drzi ventil na energentima u Evropi.

ODGOVORITE
Name

Савезници!!!!

11.01.2022 18:49

САД и Србија треба да буду савезници, као и у протекла два свјетска рата. Косово, БиХ, Македонија, Црна Гора, Далмација и Славонија треба да се присједине Србији, оваква Србија иде у НАТО и ЕУ. Американци добијају базе у Србији (на Косову) и Босни. Ово треба да буде план Србије и САД у наредном периоду. Ако не иде овако, онда идемо уз Русију и Кину.

ODGOVORITE
Name

Saveznici Hitlera

11.01.2022 19:39

...ste bili pa vam je nudio i Grčku u sastavu Srbije a kralj Pero pristao! Da nije bilo Tita...

Name

Joja

11.01.2022 19:41

Sta li ti kume jedes pa si tako pametan?

Name

DR

11.01.2022 22:34

ZA SAVEZNIKA .....I NA PSIHIJARIJSKOJ KLINICI DOZVOLJAVJAU UPOTREBU INTERNETA

Name

ZA SAVEZANOG

11.01.2022 22:36

SAVEZNICE...JOS SAMO DA SI REKAO POREDAMERICKIH BAZA NA KOSOVU I U BOSNI JEDNU RUSKU BI TREBAO OTVORITI ISTOVREMENO U NISU ...MILINA , PRAVA VUCUCEVA POLITIKA ....JEBE LUD ZBUNJENOG

Name

Dubioza Kolektiva

12.01.2022 17:06

""U diplomatskoj istoriji Srba ostalo je zapisano uputstvo Miloša Obrenovića srpskom pregovaraču Petru Ičku pred odlazak u Carigrad. Ovako je Miloš savjetovao svog izaslanika: „Pazi dobro Petre, kad budeš tamo pred sultanom. Da se kurčiš bre, da vide Turci da Srbija nije mačiji kašalj. Ne mogu oni da rade kako oni hoće. Ali Petre, dobro vodi računa. Ako na tvoje kurčenje počne i sultan da se kurči, e... ti Petre odma da otkurčiš, jer je Srbija ipak mala zemlja. I da znaš – sultan je slab na pare i na muško dupe, a mi para nemamo da ti damo.“" Danke Herr Peric

Name

Fed

12.01.2022 10:09

Vidimo kako Rusija drzi ventil za energente koliko brodova sa plinom je doslo do Evrope proteklih dana,Rusija zivi od energenata a Evropa moze da nabavi energente na drugoj strani

ODGOVORITE
Name

Boris

12.01.2022 14:04

Kad na SAD padne prvi neprijateljski metak, tek onda će se Ameri dozvati pameti. Nacija koja ratuje protiv cijelog svijeta nije i nikada neće biti normalna, demokratska i svjetska. SAD su najveći teroristi na svijetu

ODGOVORITE