Предсједник Казахстана: Ово је државни удар

Председник Казахстана Касим Жомарт Токајев рекао је да је та земља "издржала државни удар". Он је истакао после састанка да је главни циљ терориста био да се сруши устав земље и преузме власт у држави.

Свијет 10.01.2022 | 09:21
Предсједник Казахстана: Ово је државни удар

"У јеку сукоба, група наоружаних милитаната чекали су да крену акцију. Њихов главни циљ био је очигледан - да се погази устави, униште државне установе и преузме власт. Овде говоримо о покушају пуча", казао је Токајев.

Казахстански државни секретар Јерлан Карин изјавио да су недавни нереди у тој земљи заправо били напади терориста који су покушали да изведу државни удар.

"Мислим да смо се сусрели са хибридним терористичким нападом на Казахстан који је, као крајњи циљ, имао општу дестабилизацију и евентуално државни удар", рекао је Карин на телевизији "Кхабар 24", а преноси руска агенција ТАСС.

Званичник је одбацио поређења са "обојеним револуцијама или плишаном револуцијом", наводећи да је влада у Казахстану исувише јака да би подлегла таквом развоју догађаја.

Уместо тога, како је рекао, немири представљају "заверу унутрашњих и одређене спољне силе" јер су, како каже, међу терористима били и казахстански и страни држављани.

У неколико казахстанских градова су 2. јануара избили протести, који су ескалирали у масовне нереде. Закон и ред су поново успостављени у свим регионима у земљи 7. јануара, саопштиле су казахстанске власти.

Данашњи дан, 10. јануар, проглашен је даном жалости у целој земљи.

(Б92, Спутњик)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Србин

10.01.2022 09:36

Типично за комуњарске тоталитарне режиме. Власт у свили и кадифи, а народу мрвице. Када дође до побуне, онда су то страни плаћеници, домаћи издајници и страни центри моћи. Имамо ми тога и овдје и из ранијих периода, нарочито у православним државама, јер ни у једној од њих, народ не живи добро, својом кривицом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срби

10.01.2022 11:12

...воле те режиме али радо бјеже на "мрски" Запад!

Name

за Срби

10.01.2022 22:03

Дрзи се ти братац свог паметног телефона,сваста цес ти од њега науцити.Кад (ако) отворис оци видецес мрак у најбољем слуцају сивило.Зивот није црно-бело.То неки схвате тек кад одрасту.Да ли це икада одрасти,питање је сад?