Predsjednik Kazahstana: Ovo je državni udar

Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev rekao je da je ta zemlja "izdržala državni udar". On je istakao posle sastanka da je glavni cilj terorista bio da se sruši ustav zemlje i preuzme vlast u državi.

Svijet 10.01.2022 | 09:21
Predsjednik Kazahstana: Ovo je državni udar

"U jeku sukoba, grupa naoružanih militanata čekali su da krenu akciju. Njihov glavni cilj bio je očigledan - da se pogazi ustavi, unište državne ustanove i preuzme vlast. Ovde govorimo o pokušaju puča", kazao je Tokajev.

Kazahstanski državni sekretar Jerlan Karin izjavio da su nedavni neredi u toj zemlji zapravo bili napadi terorista koji su pokušali da izvedu državni udar.

"Mislim da smo se susreli sa hibridnim terorističkim napadom na Kazahstan koji je, kao krajnji cilj, imao opštu destabilizaciju i eventualno državni udar", rekao je Karin na televiziji "Khabar 24", a prenosi ruska agencija TASS.

Zvaničnik je odbacio poređenja sa "obojenim revolucijama ili plišanom revolucijom", navodeći da je vlada u Kazahstanu isuviše jaka da bi podlegla takvom razvoju događaja.

Umesto toga, kako je rekao, nemiri predstavljaju "zaveru unutrašnjih i određene spoljne sile" jer su, kako kaže, među teroristima bili i kazahstanski i strani državljani.

U nekoliko kazahstanskih gradova su 2. januara izbili protesti, koji su eskalirali u masovne nerede. Zakon i red su ponovo uspostavljeni u svim regionima u zemlji 7. januara, saopštile su kazahstanske vlasti.

Današnji dan, 10. januar, proglašen je danom žalosti u celoj zemlji.

(B92, Sputnjik)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Srbin

10.01.2022 09:36

Tipično za komunjarske totalitarne režime. Vlast u svili i kadifi, a narodu mrvice. Kada dođe do pobune, onda su to strani plaćenici, domaći izdajnici i strani centri moći. Imamo mi toga i ovdje i iz ranijih perioda, naročito u pravoslavnim državama, jer ni u jednoj od njih, narod ne živi dobro, svojom krivicom.

ODGOVORITE
Name

Srbi

10.01.2022 11:12

...vole te režime ali rado bježe na "mrski" Zapad!

Name

za Srbi

10.01.2022 22:03

Drzi se ti bratac svog pametnog telefona,svasta ces ti od njega nauciti.Kad (ako) otvoris oci videces mrak u najboljem slucaju sivilo.Zivot nije crno-belo.To neki shvate tek kad odrastu.Da li ce ikada odrasti,pitanje je sad?