Патријарх Порфирије: Треба водити дијалог без тешких ријечи!

Патријарх Порфирије на свечаној академији поводом 30 година постојања Републике Српске казао је да треба водити дијалог, али без тешких ријечи и додао да ми себи можемо учини више него Исток и Запад заједно.

Република Српска 08.01.2022 | 19:14
Патријарх Порфирије: Треба водити дијалог без тешких ријечи!

Упутио је најсрдачније жеље уз мир свима онима који живе на просторима Републике Српске и БиХ, те изразио радост што присуствује свечаној академији.

"Овдје сам са вама и увијек ћу бити да разумијем оно што ви сматрате да је важно за вас, за ваша неутуђива права. Сигуран сам да то чине и други народи који се прожимају са вама у Републици Српској и БиХ. Сигуран сам да и они имају своје погледе на своја права и да траже разумијевање. Брига за своја права, не треба никада да угрожава туђа права", порука је Његове светости.

Да бисмо се боље међусобно разумјели, нужно је да разговарамо, казао је он.

"Онда, то исто да чинимо са другима. Тај дијалог треба да буде без тешких ријечи, на свим странама има веома много оних који су повријеђени, а многи и неутјешни", рекао је патријарх Порфирије и подсјетио на ријечи патријарха Павла “Ако хоћемо да нас други чују, морамо имати јаке аргументе, а благе ријечи.”

Додао је "да смо једни другима потребни, да је мир међу нама услов без којег не можемо ни поједничано, а камоли заједно".

"Не допустимо да нас други, ма колико добронамерни били, утерују бездушно у своје моделе и калупе заједничког живота и мира", истакао је Порфирије.

Навео је да је идентитет Срба на простору данашње Републике Српске и БиХ хришаћнски, православни идентитет који има опређељење за јеванђељски систем вредности, који се заснива на богољубљу и човекољубљу.

Патријарх српски Порфирије упутио је вечерас и поруку подршке најбољем свјетском тенисеру Новаку Ðоковићу који се налази у карантину у хотелу у Аустралији.

Патријарх је рекао да је Ðоковић "заточен јер је хтео своју слободу и зато што не прихвата да му се слобода и модели начина и живота намећу".

"Хтео сам да вечерас поменем Новака Ðоковића, православног хришћанина и Србина, који је баш ово што сам рекао изразио својим ријечима: "Мир је једина будућност свих нас који живимо на овим просторима, али ми сами за себе можемо учинити много више него и Исток и Запад заједно". Према томе, не допустимо да нас други, ма колико добронамјерни били, утјерују у тој својој добронамјерности у своје моделе и калупе заједничког живота и мира", истакао је петријарх.

Приметио је и да је мир данас реч која се употребљава више него било која реч, а "највише је употребљавају они који свакодневно производе оруђа смрти".

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је 9. јануар дан побједе, слободе, заједништва и нераскидивних веза између народа и институција Српске.

"Данас с поносом обиљежавамо наших првих тридесет година. То су три деценије од настанка Републике Српске, тридесет година наше слободе и преданог рада на њеном очувању, развоју и изградњи.

У периоду кад је Република Српска стварана, нисмо имали луксуз да се дијелимо, међусобно свађамо и упиремо прстом једини на друге, јер смо знали да је она претпоставка нашег опстанка и једина брана прегласавању, мајоризацији и новим страдањима", нагласила је предсједник Републике Српске у обраћању на свечаној академији поводом обиљежавања 9. јануара, Дана Републике.

Цвијановићева је рекла да се у част овог празника вијоре тробојке у свим општинама и градовима Републике Српске, институцијама и кућама.

"Хиљаде наших младих људи од Херцеговине и Романије, преко Подриња и Семберије, па све до Посавине и Крајине, организују се сваке године како би обиљежили рођендан своје Републике. И управо је у тој младости садржана суштина 9. јануара и гаранција да ће се он обиљежавати и у будућности", рекла је Цвијановићева.

Она је навела да је идентитет Републике Српске, чији је саставни и неотуђиви дио и 9. јануар, укоријењен дубоко у људима ових крајева, а идентитетска обиљежја не подлијежу преиспитивању, ревизији, нити оспоравању.

 Република Српска је сачувала српско име и презиме и православну вјеру, изјавила је предсједник Владе Србије Ана Брнабић на свечаној академији поводом Дана Републике.

Брнабићева је честитала Дан Републике Српске, истакавши да заједно обиљежавају овај важан јубилеј 30 година, те нагласила да јој је част што је ту, те је пренијела поздраве и честитке предсједника Србије Александра Вучића и грађана Србије.

Она је у обраћању на академији у Бањалуци нагласила да је Република Српска остала одраз вишевјековног сна, а показатељ је тога колико је српски народ био одлучан да спријечи понављање злочина из Другог свјетског рата који је имао циљ да у потпуности уништи српски народ на овим просторима.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је првих 30 година посебан јубилеј у историји Републике Српске и нагласио да је свака од њих била посебна и историјска.

У обраћању на свечаној академији поводом Дана Републике, Додик је истакао да се свих тридесет година морало борити за Српску као и 1992. године, јер противници њеног постојања нису спавали ниједну од тих тридесет година, те одатле и његов осјећај да се сваког дана боримо за Републику Српску.

"Ништа је није одржало осим наше љубави, наше жеље и истрајности да живимо своји на своме. Република Српска није само топоним, она је симбол нашег постојања и живота с ове стране Дрине. Симбол нашег опстанка и нашег непристајања на нестанак или одлазак. Она је чувар сјећања на наше страдање у 20. вијеку.

Академији уз највише званичнике Републике Српске присуствовал су и министри из влада Србије и Републике Српске, директори, представници Републике Српске у заједничким институцијама БиХ, као и политичких партија из Републике Српске...


(БН/Срна Фото: БН/Агенције)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Није него

08.01.2022 18:46

Ових одвратних превараната.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патријарх

08.01.2022 19:20

Једино Патријарх праведно говори

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.01.2022 20:37

Слазем се

Name

Мићо

09.01.2022 08:48

Патријархова свака ријеч на мјесту, изговорена достојанствено и са мјером.

Name

Нела

08.01.2022 19:55

Срам да вас буде, ниста вам није свето, хејтери и на овај догадјај имају само коментаре да цовјек не повјерује. Ово је наса земља и наса Република Српска, живјела ти нама вијековима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момо

09.01.2022 00:38

Проф. Др. Дјајиц за пресједника

Name

Мика

08.01.2022 20:05

Патријарх добро говори али је проблем у Црвеној секти Додиг је Католик ,Пејина унука такодје а све у сарадњи са сателитима лоповима и криминалцима те трговцима дрогама .

ОДГОВОРИТЕ
Name

јустица

09.01.2022 08:15

живјела!!! али без лопова ...

Name

Истина

08.01.2022 20:30

Хоћемо независну самосталну Републику Српску одмах!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

08.01.2022 20:36

Српска је једна.Оставите размирице за изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

***

08.01.2022 20:44

Реците то сутра додику,да престане са увлачењем РС у проблеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

08.01.2022 21:07

Свака цаст Патријарху! Врло мудро је говорио, не мозе му се бас ниста замјерити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац РС

08.01.2022 21:42

Све лицемјери осим Патријарха. По изразу лица,то се неможе сакрити. Гдје ли су били кад смо стварали државу.Гњиде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

09.01.2022 02:12

Баш тако. Пуна сала лицемјера и профитера а ту Републику Српску није стварао Додик нити СНСД него најбољи које смо тада имали. Први предсједник са својом Српском Демократском Странком је стварао у најтежим данима за Српски народ. Данас га ови профитери несмију поменути.

Name

ЈУСТИЦЕ

09.01.2022 08:14

увијек фали једна порука за владаре коју никад нисмо чули "велики је гријех пљачкати своју државу и свој народ"

ОДГОВОРИТЕ