Patrijarh Porfirije: Treba voditi dijalog bez teških riječi!

Patrijarh Porfirije na svečanoj akademiji povodom 30 godina postojanja Republike Srpske kazao je da treba voditi dijalog, ali bez teških riječi i dodao da mi sebi možemo učini više nego Istok i Zapad zajedno.

Republika Srpska 08.01.2022 | 19:14
Patrijarh Porfirije: Treba voditi dijalog bez teških riječi!

Uputio je najsrdačnije želje uz mir svima onima koji žive na prostorima Republike Srpske i BiH, te izrazio radost što prisustvuje svečanoj akademiji.

"Ovdje sam sa vama i uvijek ću biti da razumijem ono što vi smatrate da je važno za vas, za vaša neutuđiva prava. Siguran sam da to čine i drugi narodi koji se prožimaju sa vama u Republici Srpskoj i BiH. Siguran sam da i oni imaju svoje poglede na svoja prava i da traže razumijevanje. Briga za svoja prava, ne treba nikada da ugrožava tuđa prava", poruka je Njegove svetosti.

Da bismo se bolje međusobno razumjeli, nužno je da razgovaramo, kazao je on.

"Onda, to isto da činimo sa drugima. Taj dijalog treba da bude bez teških riječi, na svim stranama ima veoma mnogo onih koji su povrijeđeni, a mnogi i neutješni", rekao je patrijarh Porfirije i podsjetio na riječi patrijarha Pavla “Ako hoćemo da nas drugi čuju, moramo imati jake argumente, a blage riječi.”

Dodao je "da smo jedni drugima potrebni, da je mir među nama uslov bez kojeg ne možemo ni pojedničano, a kamoli zajedno".

"Ne dopustimo da nas drugi, ma koliko dobronamerni bili, uteruju bezdušno u svoje modele i kalupe zajedničkog života i mira", istakao je Porfirije.

Naveo je da je identitet Srba na prostoru današnje Republike Srpske i BiH hrišaćnski, pravoslavni identitet koji ima opređeljenje za jevanđeljski sistem vrednosti, koji se zasniva na bogoljublju i čovekoljublju.

Patrijarh srpski Porfirije uputio je večeras i poruku podrške najboljem svjetskom teniseru Novaku Ðokoviću koji se nalazi u karantinu u hotelu u Australiji.

Patrijarh je rekao da je Ðoković "zatočen jer je hteo svoju slobodu i zato što ne prihvata da mu se sloboda i modeli načina i života nameću".

"Hteo sam da večeras pomenem Novaka Ðokovića, pravoslavnog hrišćanina i Srbina, koji je baš ovo što sam rekao izrazio svojim riječima: "Mir je jedina budućnost svih nas koji živimo na ovim prostorima, ali mi sami za sebe možemo učiniti mnogo više nego i Istok i Zapad zajedno". Prema tome, ne dopustimo da nas drugi, ma koliko dobronamjerni bili, utjeruju u toj svojoj dobronamjernosti u svoje modele i kalupe zajedničkog života i mira", istakao je petrijarh.

Primetio je i da je mir danas reč koja se upotrebljava više nego bilo koja reč, a "najviše je upotrebljavaju oni koji svakodnevno proizvode oruđa smrti".

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je 9. januar dan pobjede, slobode, zajedništva i neraskidivnih veza između naroda i institucija Srpske.

"Danas s ponosom obilježavamo naših prvih trideset godina. To su tri decenije od nastanka Republike Srpske, trideset godina naše slobode i predanog rada na njenom očuvanju, razvoju i izgradnji.

U periodu kad je Republika Srpska stvarana, nismo imali luksuz da se dijelimo, međusobno svađamo i upiremo prstom jedini na druge, jer smo znali da je ona pretpostavka našeg opstanka i jedina brana preglasavanju, majorizaciji i novim stradanjima", naglasila je predsjednik Republike Srpske u obraćanju na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 9. januara, Dana Republike.

Cvijanovićeva je rekla da se u čast ovog praznika vijore trobojke u svim opštinama i gradovima Republike Srpske, institucijama i kućama.

"Hiljade naših mladih ljudi od Hercegovine i Romanije, preko Podrinja i Semberije, pa sve do Posavine i Krajine, organizuju se svake godine kako bi obilježili rođendan svoje Republike. I upravo je u toj mladosti sadržana suština 9. januara i garancija da će se on obilježavati i u budućnosti", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je identitet Republike Srpske, čiji je sastavni i neotuđivi dio i 9. januar, ukorijenjen duboko u ljudima ovih krajeva, a identitetska obilježja ne podliježu preispitivanju, reviziji, niti osporavanju.

 Republika Srpska je sačuvala srpsko ime i prezime i pravoslavnu vjeru, izjavila je predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić na svečanoj akademiji povodom Dana Republike.

Brnabićeva je čestitala Dan Republike Srpske, istakavši da zajedno obilježavaju ovaj važan jubilej 30 godina, te naglasila da joj je čast što je tu, te je prenijela pozdrave i čestitke predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i građana Srbije.

Ona je u obraćanju na akademiji u Banjaluci naglasila da je Republika Srpska ostala odraz viševjekovnog sna, a pokazatelj je toga koliko je srpski narod bio odlučan da spriječi ponavljanje zločina iz Drugog svjetskog rata koji je imao cilj da u potpunosti uništi srpski narod na ovim prostorima.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je prvih 30 godina poseban jubilej u istoriji Republike Srpske i naglasio da je svaka od njih bila posebna i istorijska.

U obraćanju na svečanoj akademiji povodom Dana Republike, Dodik je istakao da se svih trideset godina moralo boriti za Srpsku kao i 1992. godine, jer protivnici njenog postojanja nisu spavali nijednu od tih trideset godina, te odatle i njegov osjećaj da se svakog dana borimo za Republiku Srpsku.

"Ništa je nije održalo osim naše ljubavi, naše želje i istrajnosti da živimo svoji na svome. Republika Srpska nije samo toponim, ona je simbol našeg postojanja i života s ove strane Drine. Simbol našeg opstanka i našeg nepristajanja na nestanak ili odlazak. Ona je čuvar sjećanja na naše stradanje u 20. vijeku.

Akademiji uz najviše zvaničnike Republike Srpske prisustvoval su i ministri iz vlada Srbije i Republike Srpske, direktori, predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH, kao i političkih partija iz Republike Srpske...


(BN/Srna Foto: BN/Agencije)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Nije nego

08.01.2022 18:46

Ovih odvratnih prevaranata.

ODGOVORITE
Name

Patrijarh

08.01.2022 19:20

Jedino Patrijarh pravedno govori

ODGOVORITE
Name

Re

08.01.2022 20:37

Slazem se

Name

Mićo

09.01.2022 08:48

Patrijarhova svaka riječ na mjestu, izgovorena dostojanstveno i sa mjerom.

Name

Nela

08.01.2022 19:55

Sram da vas bude, nista vam nije sveto, hejteri i na ovaj dogadjaj imaju samo komentare da covjek ne povjeruje. Ovo je nasa zemlja i nasa Republika Srpska, živjela ti nama vijekovima

ODGOVORITE
Name

Momo

09.01.2022 00:38

Prof. Dr. Djajic za presjednika

Name

Mika

08.01.2022 20:05

Patrijarh dobro govori ali je problem u Crvenoj sekti Dodig je Katolik ,Pejina unuka takodje a sve u saradnji sa satelitima lopovima i kriminalcima te trgovcima drogama .

ODGOVORITE
Name

justica

09.01.2022 08:15

živjela!!! ali bez lopova ...

Name

Istina

08.01.2022 20:30

Hoćemo nezavisnu samostalnu Republiku Srpsku odmah!!!

ODGOVORITE
Name

OO7

08.01.2022 20:36

Srpska je jedna.Ostavite razmirice za izbore.

ODGOVORITE
Name

***

08.01.2022 20:44

Реците то сутра додику,да престане са увлачењем РС у проблеме.

ODGOVORITE
Name

BL

08.01.2022 21:07

Svaka cast Patrijarhu! Vrlo mudro je govorio, ne moze mu se bas nista zamjeriti!

ODGOVORITE
Name

Borac RS

08.01.2022 21:42

Sve licemjeri osim Patrijarha. Po izrazu lica,to se nemože sakriti. Gdje li su bili kad smo stvarali državu.Gnjide.

ODGOVORITE
Name

Браво

09.01.2022 02:12

Баш тако. Пуна сала лицемјера и профитера а ту Републику Српску није стварао Додик нити СНСД него најбољи које смо тада имали. Први предсједник са својом Српском Демократском Странком је стварао у најтежим данима за Српски народ. Данас га ови профитери несмију поменути.

Name

JUSTICE

09.01.2022 08:14

uvijek fali jedna poruka za vladare koju nikad nismo čuli "veliki je grijeh pljačkati svoju državu i svoj narod"

ODGOVORITE