Безбједност српских спортиста и грађана угрожена

Трифуновић истичле да су српски спортисти на свој јединствен начин и амбасадори Србије и да њихова безбедност током боравка у иностранству мора бити подигнута на виши ниво јер постоји историја напада на српске спортисте широм света.

Србија 08.01.2022 | 14:12
Безбједност српских спортиста и грађана угрожена

Коментаришући дешавања око најбољег светског тенисера Новака Ђоковића који је још практично заточен у Аустралији наводно због проблема са визом, а према некима због прљаве политичке игре тамошњих власти, професор Дарко Трифуновић из Института за националну безбедност каже да је у Србији неопходно вратити Службу за документацију и истраге Министарства спољних послова СИД која би омогућила бољу заштиту српских спортиста и грађана Србије који бораве у иностранству, уколико дође до проблематичних ситуација током којих је угрожена њихова безбедност.

Трифуновић истичле да су српски спортисти на свој јединствен начин и амбасадори Србије и да њихова безбедност током боравка у иностранству мора бити подигнута на виши ниво јер постоји историја напада на српске спортисте широм света.

НОВАК ЧЕСТИТАО БОЖИЋ ИЗ АУСТРАЛИЈЕФОТО: ЕПА ЦХРИСТОПХЕ ПЕТИТ ТЕССОН

- Случај Новака Ђоковића, најбољег тенисера света, у стручној јавности Србије отворио је питање заштите коју би држава морала да омогући и гарантује не само српским спортистима, већ и свим грађанима који се нађу ван граница наше земље. Погрешном политичком одлуком угашена је Служба за документацију и истраге Министарства спољних послова СИД, а министар спољних послова више није члан Савета за националну безбедност - каже овај стручњак.

Наш саговорник додаје да у Савету за националну безбедност нема ни представника науке безбедности, али да оваква ситуација није једини проблем. О чему се заправо ради?

- Ако не постоје државне институције чији је задатак да анализирају све претње и ризике по наше грађане и српске представнике ван државних граница Србије, јасно је да су и грађани и српски представници препуштени на милост и немилост сами себи, што је ипак, недопустиво. Другим речима, од 2002. године сваки наш грађанин који се нађе ван граница Србије остао је незаштићен. Апсолутно је неприхватљив став да су "стране силе" или било ко други, тражиле да се ова служба угаси, јер таква или сличне службе постоје у свим државама које држе до себе и које о својим грађанима, али и њиховим интересима ван својих граница, итекако воде рачуна - прича Трифуновић.

СРАМНИ НАПАД НОЖЕМ НА МОНИКУ СЕЛЕШ 1993.ФОТО: ПРОФИМЕДИА

Он каже да у српском систему безбедности не постоји свест о значају постојања институције са квалификованим кадром који је у стању да прикупља информације, обрађује, анализира и посебним методама науке безбедности прави предикције на основу који се успоставља систем упозоравања или аларма да у земљу у коју путују постоје опасности за наше грађане.

- Тако се Новак Ђоковић нашао без упозорења наше службе и МСП да постоји могућност "политичке замке" или било који други фактор ризика. У супротном, читава наша амбасада у Аустралији била би упозорена и требала је да дочека "српског амбасадора" и у циљу његове заштите одмах на лицу места предузела би све могуће мере, па и оне "дипломатске заштите" јер је познато да је управо наш тенисер у поседу "дипломатске путне исправе" - закључује Трифуновић и подсећа на југословенску тенисерку Монику Селеш, која је 1993. на терену док је играла нападнута ножем, а од задобијених повреда се никад није опоравила.

НАПАДИ НА СРПСКЕ СПОРТИСТЕ:

2020. Напад на српску атлетичарку, Бугарска

2019. Напад на ватерполисте у Хрватској

2016. Напад на српске стрелце у Хрватској.

2016. Избегнут терористички напад на српске спортисте у Истанбулу

2016. Српски спортисти напуштају Ницу у Француској после терористичког напада

(Курир.рс)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ух та политика

08.01.2022 13:48

Људи несто није у реду,срби се морају преиспитати ста је са њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

08.01.2022 15:06

Преиспитај се ти и ови твоји ста је са вама. Висе волите бити поданици него слободни, то је болесно

Name

Ре Зворник

08.01.2022 19:13

Управо тако, да је макар то поданиство вриједно, вец јалово, талозник за све глупости света ...