Bezbjednost srpskih sportista i građana ugrožena

Trifunović ističle da su srpski sportisti na svoj jedinstven način i ambasadori Srbije i da njihova bezbednost tokom boravka u inostranstvu mora biti podignuta na viši nivo jer postoji istorija napada na srpske sportiste širom sveta.

Srbija 08.01.2022 | 14:12
Bezbjednost srpskih sportista i građana ugrožena

Komentarišući dešavanja oko najboljeg svetskog tenisera Novaka Đokovića koji je još praktično zatočen u Australiji navodno zbog problema sa vizom, a prema nekima zbog prljave političke igre tamošnjih vlasti, profesor Darko Trifunović iz Instituta za nacionalnu bezbednost kaže da je u Srbiji neophodno vratiti Službu za dokumentaciju i istrage Ministarstva spoljnih poslova SID koja bi omogućila bolju zaštitu srpskih sportista i građana Srbije koji borave u inostranstvu, ukoliko dođe do problematičnih situacija tokom kojih je ugrožena njihova bezbednost.

Trifunović ističle da su srpski sportisti na svoj jedinstven način i ambasadori Srbije i da njihova bezbednost tokom boravka u inostranstvu mora biti podignuta na viši nivo jer postoji istorija napada na srpske sportiste širom sveta.

NOVAK ČESTITAO BOŽIĆ IZ AUSTRALIJEFOTO: EPA CHRISTOPHE PETIT TESSON

- Slučaj Novaka Đokovića, najboljeg tenisera sveta, u stručnoj javnosti Srbije otvorio je pitanje zaštite koju bi država morala da omogući i garantuje ne samo srpskim sportistima, već i svim građanima koji se nađu van granica naše zemlje. Pogrešnom političkom odlukom ugašena je Služba za dokumentaciju i istrage Ministarstva spoljnih poslova SID, a ministar spoljnih poslova više nije član Saveta za nacionalnu bezbednost - kaže ovaj stručnjak.

Naš sagovornik dodaje da u Savetu za nacionalnu bezbednost nema ni predstavnika nauke bezbednosti, ali da ovakva situacija nije jedini problem. O čemu se zapravo radi?

- Ako ne postoje državne institucije čiji je zadatak da analiziraju sve pretnje i rizike po naše građane i srpske predstavnike van državnih granica Srbije, jasno je da su i građani i srpski predstavnici prepušteni na milost i nemilost sami sebi, što je ipak, nedopustivo. Drugim rečima, od 2002. godine svaki naš građanin koji se nađe van granica Srbije ostao je nezaštićen. Apsolutno je neprihvatljiv stav da su "strane sile" ili bilo ko drugi, tražile da se ova služba ugasi, jer takva ili slične službe postoje u svim državama koje drže do sebe i koje o svojim građanima, ali i njihovim interesima van svojih granica, itekako vode računa - priča Trifunović.

SRAMNI NAPAD NOŽEM NA MONIKU SELEŠ 1993.FOTO: PROFIMEDIA

On kaže da u srpskom sistemu bezbednosti ne postoji svest o značaju postojanja institucije sa kvalifikovanim kadrom koji je u stanju da prikuplja informacije, obrađuje, analizira i posebnim metodama nauke bezbednosti pravi predikcije na osnovu koji se uspostavlja sistem upozoravanja ili alarma da u zemlju u koju putuju postoje opasnosti za naše građane.

- Tako se Novak Đoković našao bez upozorenja naše službe i MSP da postoji mogućnost "političke zamke" ili bilo koji drugi faktor rizika. U suprotnom, čitava naša ambasada u Australiji bila bi upozorena i trebala je da dočeka "srpskog ambasadora" i u cilju njegove zaštite odmah na licu mesta preduzela bi sve moguće mere, pa i one "diplomatske zaštite" jer je poznato da je upravo naš teniser u posedu "diplomatske putne isprave" - zaključuje Trifunović i podseća na jugoslovensku teniserku Moniku Seleš, koja je 1993. na terenu dok je igrala napadnuta nožem, a od zadobijenih povreda se nikad nije oporavila.

NAPADI NA SRPSKE SPORTISTE:

2020. Napad na srpsku atletičarku, Bugarska

2019. Napad na vaterpoliste u Hrvatskoj

2016. Napad na srpske strelce u Hrvatskoj.

2016. Izbegnut teroristički napad na srpske sportiste u Istanbulu

2016. Srpski sportisti napuštaju Nicu u Francuskoj posle terorističkog napada

(Kurir.rs)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

uh ta politika

08.01.2022 13:48

Ljudi nesto nije u redu,srbi se moraju preispitati sta je sa njima.

ODGOVORITE
Name

Zvornik

08.01.2022 15:06

Preispitaj se ti i ovi tvoji sta je sa vama. Vise volite biti podanici nego slobodni, to je bolesno

Name

Re Zvornik

08.01.2022 19:13

Upravo tako, da je makar to podanistvo vrijedno, vec jalovo, taloznik za sve gluposti sveta ...