Експлодирао је омикрон, а државе смањују карантин

Велика Британија, Шпанија, Ирска и Грчка скратиле су време изолације за заражене, а Европа ризикује да се суочи са недостатком кључне радне снаге док омикрон хара континентом а оболели се повлаче у изолације.

Свијет 07.01.2022 | 19:54
Експлодирао је омикрон, а државе смањују карантин

Иако државе поново намећу рестриктивне мере, попут обавезног ношења маски у Паризу, не би ли заштитиле болнице и задржале епидемију, оне такође поново процењују изолациона правила у намери да управљају ризицима од инфекције док истовремено ублажавају последице ометених кључних служби и удар на економију, пише “Политико”.

Грчка је прва у Европи која је објавила да ће смањити карантин на свега пет дана за заражене, са претходних 10 дана, објавила је влада у четвртак. Медитеранска држава прати америчке Центре за контролу и превенцију болести, који су недавно објавили нову, петодневну изолацију за заражене асимптоматске случајеве.

Велика Британија је изабрала седмодневни период изолације за заражене уочи Божића. Шпанија и Ирска тек што су смањиле своје изолације са 10 на седам дана, док је Италија укинула карантин за блиске контакте уколико је особа вакцинисана.

Наширока вакцинација је помогла да се ублаже пренос и тежина обољења. Али, омикрон се показао као до сада најзаразнија варијанта корона вируса што отвара питање зашто су државе прешле на краће периоде карантина и да ли ће то бити довољно да се задржи четврти талас пандемије.

Колико сте дуго заражени корона вирусом?

Овај одговор, како пише “Политико”, зависи од тога да ли сте вакцинисани. Недавна америчка студија анализирала је колико су дуго људи са вирусом били заразни и открили да је међу онима који су вакцинисани просечно време потребно да се очисти њихова инфекција било 5,5 дана, док је код невакцинисаних то износило 7,5 дана.

Ипак, студија је испитивала инфективност алфа и делта соја, спроведена је пре него што је омикрон постао доминантан.

Најављујуц́и прелазак на седмодневни карантин за заражене, Агенција за здравствену безбедност Уједињеног Краљевства рекла је да је тај потез заснован на њиховој сопственој анализи која указује да период изолације од седам дана уз два негативна резултата теста “има скоро исти заштитни ефекат” као 10-дневни период изолације без тестирања на антиген за особе са ковидом.

И амерички ЦДЦ је рекао да је њихово скраћење на пет дана изолације било “мотивисано науком”. Грчка је указала на прелиминарне податке који говоре да је омикрон не само блажи од делта соја већ и да је инфекција њиме краћа, што омогућава и краћи период карантина.

Услови пуштања из карантина

Свака земља има други приступ. Британија је изабрала условно пуштање седмог дана уз негативни антиген тест шестог и седмог дана.

(Блиц)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Никола Озрен

07.01.2022 19:11

Циркус

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Будем Искрен

07.01.2022 21:43

Ја не пратим изјаве, разно разних шарлатана, ја само слушам, гледам и читам, шта ће рећи Гил Бејтс, онај комјутераш, он се нај боље разумије у вирусе !

ОДГОВОРИТЕ
Name

За "да будем искрен"

08.01.2022 09:14

Да .управу си.и ја дијелим твоје мисљење.свако себи дао за право да даје инструкције , савјете , наредбе.свака дрзава себи увела или укинула карантин по сопственом мисљењу. Ма уплели се ко пиле у куцине.

Name

Лете стуке,лете авиони

08.01.2022 09:39

А "омикрон" експлодирао. Свака подударност са насловом је слуцајна.

ОДГОВОРИТЕ