Eksplodirao je omikron, a države smanjuju karantin

Velika Britanija, Španija, Irska i Grčka skratile su vreme izolacije za zaražene, a Evropa rizikuje da se suoči sa nedostatkom ključne radne snage dok omikron hara kontinentom a oboleli se povlače u izolacije.

Svijet 07.01.2022 | 19:54
Eksplodirao je omikron, a države smanjuju karantin

Iako države ponovo nameću restriktivne mere, poput obaveznog nošenja maski u Parizu, ne bi li zaštitile bolnice i zadržale epidemiju, one takođe ponovo procenjuju izolaciona pravila u nameri da upravljaju rizicima od infekcije dok istovremeno ublažavaju posledice ometenih ključnih službi i udar na ekonomiju, piše “Politiko”.

Grčka je prva u Evropi koja je objavila da će smanjiti karantin na svega pet dana za zaražene, sa prethodnih 10 dana, objavila je vlada u četvrtak. Mediteranska država prati američke Centre za kontrolu i prevenciju bolesti, koji su nedavno objavili novu, petodnevnu izolaciju za zaražene asimptomatske slučajeve.

Velika Britanija je izabrala sedmodnevni period izolacije za zaražene uoči Božića. Španija i Irska tek što su smanjile svoje izolacije sa 10 na sedam dana, dok je Italija ukinula karantin za bliske kontakte ukoliko je osoba vakcinisana.

Naširoka vakcinacija je pomogla da se ublaže prenos i težina oboljenja. Ali, omikron se pokazao kao do sada najzaraznija varijanta korona virusa što otvara pitanje zašto su države prešle na kraće periode karantina i da li će to biti dovoljno da se zadrži četvrti talas pandemije.

Koliko ste dugo zaraženi korona virusom?

Ovaj odgovor, kako piše “Politiko”, zavisi od toga da li ste vakcinisani. Nedavna američka studija analizirala je koliko su dugo ljudi sa virusom bili zarazni i otkrili da je među onima koji su vakcinisani prosečno vreme potrebno da se očisti njihova infekcija bilo 5,5 dana, dok je kod nevakcinisanih to iznosilo 7,5 dana.

Ipak, studija je ispitivala infektivnost alfa i delta soja, sprovedena je pre nego što je omikron postao dominantan.

Najavljujući prelazak na sedmodnevni karantin za zaražene, Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva rekla je da je taj potez zasnovan na njihovoj sopstvenoj analizi koja ukazuje da period izolacije od sedam dana uz dva negativna rezultata testa “ima skoro isti zaštitni efekat” kao 10-dnevni period izolacije bez testiranja na antigen za osobe sa kovidom.

I američki CDC je rekao da je njihovo skraćenje na pet dana izolacije bilo “motivisano naukom”. Grčka je ukazala na preliminarne podatke koji govore da je omikron ne samo blaži od delta soja već i da je infekcija njime kraća, što omogućava i kraći period karantina.

Uslovi puštanja iz karantina

Svaka zemlja ima drugi pristup. Britanija je izabrala uslovno puštanje sedmog dana uz negativni antigen test šestog i sedmog dana.

(Blic)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Nikola Ozren

07.01.2022 19:11

Cirkus

ODGOVORITE
Name

Da Budem Iskren

07.01.2022 21:43

Ja ne pratim izjave, razno raznih šarlatana, ja samo slušam, gledam i čitam, šta će reći Gil Bejts, onaj komjuteraš, on se naj bolje razumije u viruse !

ODGOVORITE
Name

Za "da budem iskren"

08.01.2022 09:14

Da .upravu si.i ja dijelim tvoje misljenje.svako sebi dao za pravo da daje instrukcije , savjete , naredbe.svaka drzava sebi uvela ili ukinula karantin po sopstvenom misljenju. Ma upleli se ko pile u kucine.

Name

Lete stuke,lete avioni

08.01.2022 09:39

A "omikron" eksplodirao. Svaka podudarnost sa naslovom je slucajna.

ODGOVORITE