Обичаји којима су народи широм света ушли у нову годину!

У Данској се у нову годину не улази, него се у њу ускаче...

Занимљивости 03.01.2022 | 17:27
Обичаји којима су народи широм света ушли у нову годину!

Када погледамо иконографију дочека Нове године у свету, све изгледа као једно опште прихваћено правило када је овај празник у питању. Деда Мраз, Јелке, конфете…Међутим, кад мало дубље уђемо у сустину, видимо да многи народи имају неке своје обичаје који су присутни током испраћања старе и дочека нове године.

Новогодишње доње рубље

У земљама Латинске Америке (Мексико, Аргентина, Бразил) за дочек нове године бира се одређена боја доњег рубља. Тако, на пример, ако у поноћ носите црвени веш, у новој ћете години имати среће у љубави. Бели доњи веш носи се за мир у новој години, ружичасто за страст, а жуто за срећу и новац.

Профимедиа
 

Улазак десном ногом у нову годину

У Португалу пазите којом ћете ногом закорачити у нову годину. Обичај је да се са столица, на којима се чека откуцај поноћи, силази прво десном ногом, јер баш то доноси срећу у новој години.

Скакање у нову годину

У Данској се у нову годину не улази, него се у њу ускаче. Многи становници Данске у поноћ када дође нова година  почну да скачу са столице јер верују да ће тиме отерати лоше духове у години која долази.  Данци, такође, чувају старо посуђе током целе године јер оно на крају послужи да се разлупа о врата пријатеља за Нову годину.?!

Унспласх
 

Спаљивање лутака

У земљама Латинске Америке постоји још један необичан новогодишњи обичај. Од старе се године опрошта тако да се направи лутка од сламе, крпа, барута и петарди која се у поноћ запали. Лутке (муñецо, аñо виејо) се израђују у разним обличјима, а посебно су популарни ликови актуалних политичара и филмских звезда. Њеним спаљивањем тјерају се зли духови, заборављају сви лоши догађаји из старе године те се слободно и неоптерећено улази у нову.

Окружити се округлим стварима

За Филипине је карактеристична још једна забавна новогодишња традиција. На посебној новогодишњој вечери на столовима је послужено 12 врста округлог воћа (наранџе, јабуке, лубенице). Свако је воће за један мјесец у години, а важно је да буде округло јер подсећа на кованице те као такво треба донети срећу и богатство у новој години. Неки чак носе и одећу на којој су кругови или у поноћ ходају око куће.

Профимедиа
 

Хогманаy у Шкотској

Једна од најлуђих новогодишњих прослава догађа се у Шкотској. Хогманаy је шкотска реч за последњи дан старе и дочек нове године. Ова прослава траје три дана, а почиње већ 30.децембра. Осим плеса, концерата и лудих забава, у поноћ се пева традиционална шкотска песма „Аулд Ланг Сyне“, а на Нову годину обичај је окупати се у мору у свечаној одећи. Али, пре тога се пажљиво прати ко први улази у кућу након што сат откуца поноћ. Та особа мора донети поклон, на пример новац, со, хлеб или, најбоље виски. Осим што тренутно ствара добро расположење, виски у новој години треба донети финансијску сигурност и срећу. Судећи према обичајима, дочек нове године у Шкотској незабораван је доживљај.

Профимедиа
 

Немци за дочек Нове године узимају лук са шест главица пресеку га на пола и посоле. Тако да свака половина  лука представља један месец у години. Потом они онда остављају да одстоји да би уз његову помоћ предвиђали вријеме. Тако ако се со растопи, значи да ће тај месец бити кишан, а уколико је со остала на површини, биће сунчаних и топлих дана. Немци исто тако прије поноћи на тањирима остављају мало хране за после поноћи, на тај начин вјерују да ће осигурати себи довољно хране у наредној новој.

Која ће се прва удати?

Белоруси за дочек Нову године, имају обичај у коме се неудате жене и девојке такмиче у играма спретности и добијају прилику да утврде која ће се прва удати у новој години.

(24седам.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар