БиХ закорачила у доба дигиталне телевизије

Пуштањем у рад ДВБ-Т2 предајника на Грдоњу, Удригову и Козари, Босна и Херцеговина је пред сами крај 2021. године коначно закорачила у доба дигиталне телевизије.

Босна и Херцеговина 03.01.2022 | 12:05
БиХ закорачила у доба дигиталне телевизије

Иако с великим закашњењем у односу на сусједне земље и остатак Европе, процес преласка са аналогне на дигиталну телевизију у Босни и Херцеговини ушао је у фазу конкретизације, од које ће грађани одмах видјети корист.

Регулаторна агенција за комуникације је средином новембра прошле године додијелила Дозволу за кориштење радиофреквенцијског спектра за пружање услуге управљања електронском комуникацијском мрежом у дигиталној земаљској радиодифузији – Мултиплеx Д.

Носилац дозволе који креће са емитовањем сигнала под брандом ВИДИТВ појашњава да се дозвола односи на емитовање дигиталног сигнала за комерцијалне телевизијске станице, како на националном тако и на регионалном нивоу, при чему су још раније лиценце Муx А и Б додјељене јавним сервисима, док је Муx Д планиран за комерцијалне тв станице. 

Нажалост, иако се Босна и Херцеговина обавезала да ће до 17.06.2016. године извршити коначно гашење аналогне радиодифузије у БиХ, јавни сервиси до данас нису успјели реализовати овај пројект.

Међутим, пуштањем у рад ДВБ-Т2 мреже ВИДИТВ, гледаоци су добили прилику користити дигиталну телевизију. Тренутно су пуштене емисионе локације на Грдоњу, Удригову и Козари чиме је становницима ширег подручја Сарајева, Бања Луке, Приједора, Бијељине и Брчког омогућен пријем дигиталног сигнала.

Процес ширења наставиће се поступно већ током ове године, а планирано постизање процента покривања становништва изнад 90% очекује се до краја 2022. године.

Дигитална ТВ захтјева минимална улагања за крајње кориснике односно домаћинства. За гледање дигиталне телевизије потребна је собна или кровна антена, чиме домаћинства добијају могућност гледања дигиталне тв на неограниченом броју уређаја бесплатно.

Дигитално земаљско емитовање омогућује бољи пријем тв сигнала и бољи квалитет слике. Из ВИДИТВ напомињу како су ово тек неке од предности које крајњим корисницима доноси дигитална телевизија у БиХ.

(Фена)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Драган

03.01.2022 11:23

Е свашта...па ко ће вам то користити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјома

04.01.2022 06:06

Сви це то да користе

Name

Тони

03.01.2022 11:26

Ако је поцела дигитална тв БиХ, одмах поцињем плацат тв претплату, до сада нисам могао да имам ваљан сигнал.

ОДГОВОРИТЕ