Примитивни политички популизам уништава привреду БиХ

Гавран истиче да је највећа опасност и ризик да у неком даљем наредном периоду наша економија поновно падне у фазу стагнације и потом рецесије лежи у домаћим неповољним условима пословања који успоравају економски опоравак, отежавају даљи раст и развој и неминовно ограничавају потенцијале које имамо.

Босна и Херцеговина 02.01.2022 | 11:21
Примитивни политички популизам уништава привреду БиХ

- Неспособне и неефикасне институције владајуће структуре у Босни и Херцеговини нам нуде најпримитивнији политички популизам и скретање пажње са стварних проблема попут пандемије, корупције и економске кризе, што све скупа кумулативно води ка даљем урушавању ионако нефункционалног система, казао је у интервјуу за ЦАПИТАЛ економски аналитичар Игор Гавран.

Он истиче да је највећа опасност и ризик да у неком даљем наредном периоду наша економија поновно падне у фазу стагнације и потом рецесије лежи у домаћим неповољним условима пословања који успоравају економски опоравак, отежавају даљи раст и развој и неминовно ограничавају потенцијале које имамо.

"Политичка и укупна друштвена нестабилност и одсуство економских реформи одвраћају потенцијалне улагаче и воде нас из кризе у кризу, што пуно више и дугорочније штети нашој економији од пандемије, инфлације или било које друге релативно краткотрајне појаве изазване вањским факторима", каже Гавран.

Он је мишљења да је наша највећа опасност да останемо непривлачни улагачима који могу донијети капитал и нове технологије, запослити наше грађане и креирати нову вриједност у Босни и Херцеговини, без обзира из којих држава они били.

"Параноична упозорења на неку имагинарну опасност која пријети Босни и Херцеговини од економског утицаја Русије и Кине су комбинација ирационалне хладноратовске реторике којом се правда ширење властитог утицаја и једноставне економске конкуренције. Мислим да Босна и Херцеговина мора учинити све да привуче добронамјерне улагаче из цијелог свијета и да не смије дискриминисати било кога", казао је Гавран.

Према његовим ријечима, већа улагања и економски ангажман из других земаља не само да неће одвратити од сарадње ЕУ, САД и друге који на ову “опасност” упозоравају него ће напротив створити позитиван притисак на њих да се више ангажују и понуде боље и више него што сада нуде и сами улажу више.

"Ако смо потпуно овисни о једном тржишту и једном подручју као што највећим дијелом сада јесмо о ЕУ, јако смо слаби и рањиви на сваку кризу у том подручју и на сваки утицај с те стране. Ако проширимо круг партнера и тржишта с којима послујемо, јачамо отпорност наше економије и умањујемо ризик дестабилизације", казао је он.

Гавран сматра да је привлачење улагања и јачање економске сарадње са Русијом и Кином велика прилика за Босну и Херцеговину, а никако опасност.

(БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Јаффа

02.01.2022 10:40

Маните се више анализа. Толико је било добрих анализа, али мало добрих дјела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дада

02.01.2022 11:13

Више ови силни аналитичари а нико неке референце и радно искуство конкретно у привреди, финансијама, банкарству. А још најбољи су ови који са приватним факултетима неким лијевим крену коментарисат, а не знају да ли су пошли или дошли.

Name

Хехе

02.01.2022 11:38

Добрих анализа било је колико и добрих дјела 0

Name

Питање

02.01.2022 11:47

Јеси ли се ти аналитицару икад бавио неком оривредном дјелатносцу??!!

Name

КАД НА ВРБИ РОДИ ГРОЗДЈЕ

02.01.2022 11:09

МОЗДА РЕАЛАН...АЛИ ИМАЈУЦИ У ВИДУ СТА СЕ ДЕСАВА У ОВОЈ ЛУДОЈ ЗЕМЉИ... ПРАКТИЦАН НИ СЛУЦАЈНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИЗБОРНА ГОДИНА

02.01.2022 13:12

ДА ИМАМО ДИБРИХ СТРУЦЊАКА У ОРИВРЕДИ И ЕКОНОМИЈИ,КОЛИКО КОЈЕКАКВИХ ИСПРАЗНИХ АНАЛИТИЦАРА ,БИЛИ БИСМО БОГАТИЈИ ОД СВАЈЦАРСКЕ.НЕКО НОВО ЗАНИМАЊЕ АНАЛИТИЦАРА ПОСТАЛО ПОПУЛАНО ПОСЛЕ РАТА,И ИД СЛУЦАЈА ДО СЛУЦАЈА,И ОД ПАРА КОЛИКО ДОБИЈУ,ДАЈУ ИЗЈАВЕ И ОРЕУЗИМАЈУ УЛОГУ ИСТРАЗИВАЦКОГ НОВИНАРСТВА,А НИГДЈЕ ВЕЗЕ И ЦЕМУ ГОВОРЕ.

Name

том бак

02.01.2022 11:34

аналитицар није ни сконтао да БиХ висе и не постоји...све неки струцњаци, а везе немају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

02.01.2022 12:32

Наса највеца опасност у историјату постојања ове дрзаве су три политицке партије ција је заједницка идеологија фасизам.Када се Будемо ресили тих партија мозе бити боље.А да би се ресили тих партија морамо се ми као народи променити и не освртати се стално у прослост него гледати напред и градити добру и петспективну будуцност зарад будуцих генерација

Name

Посматрац

02.01.2022 12:51

Имас ли било какав атлас свијета при руци болан Томе???Небитно која је година издања или у којој дрзави је издат тај атлас,а ни гоогле није на одмет да консултујес.

Name

Боки

02.01.2022 12:19

Ту још треба додати лоповски популизам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

02.01.2022 13:39

Немогуце да привреда буде успјесна и да напредује у овако накарадном систему успјесни су они који се баве криминалом које стити тузиластво

Name

Весна

02.01.2022 13:56

У цијелом региону земље воде политичари који осугурач од струје у кући не знају замијенити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стане

02.01.2022 15:03

БиХ и није предвиђена да буде нормална држава, већ накарадно скрпуцало.

ОДГОВОРИТЕ