Primitivni politički populizam uništava privredu BiH

Gavran ističe da je najveća opasnost i rizik da u nekom daljem narednom periodu naša ekonomija ponovno padne u fazu stagnacije i potom recesije leži u domaćim nepovoljnim uslovima poslovanja koji usporavaju ekonomski oporavak, otežavaju dalji rast i razvoj i neminovno ograničavaju potencijale koje imamo.

Bosna i Hercegovina 02.01.2022 | 11:21
Primitivni politički populizam uništava privredu BiH

- Nesposobne i neefikasne institucije vladajuće strukture u Bosni i Hercegovini nam nude najprimitivniji politički populizam i skretanje pažnje sa stvarnih problema poput pandemije, korupcije i ekonomske krize, što sve skupa kumulativno vodi ka daljem urušavanju ionako nefunkcionalnog sistema, kazao je u intervjuu za CAPITAL ekonomski analitičar Igor Gavran.

On ističe da je najveća opasnost i rizik da u nekom daljem narednom periodu naša ekonomija ponovno padne u fazu stagnacije i potom recesije leži u domaćim nepovoljnim uslovima poslovanja koji usporavaju ekonomski oporavak, otežavaju dalji rast i razvoj i neminovno ograničavaju potencijale koje imamo.

"Politička i ukupna društvena nestabilnost i odsustvo ekonomskih reformi odvraćaju potencijalne ulagače i vode nas iz krize u krizu, što puno više i dugoročnije šteti našoj ekonomiji od pandemije, inflacije ili bilo koje druge relativno kratkotrajne pojave izazvane vanjskim faktorima", kaže Gavran.

On je mišljenja da je naša najveća opasnost da ostanemo neprivlačni ulagačima koji mogu donijeti kapital i nove tehnologije, zaposliti naše građane i kreirati novu vrijednost u Bosni i Hercegovini, bez obzira iz kojih država oni bili.

"Paranoična upozorenja na neku imaginarnu opasnost koja prijeti Bosni i Hercegovini od ekonomskog uticaja Rusije i Kine su kombinacija iracionalne hladnoratovske retorike kojom se pravda širenje vlastitog uticaja i jednostavne ekonomske konkurencije. Mislim da Bosna i Hercegovina mora učiniti sve da privuče dobronamjerne ulagače iz cijelog svijeta i da ne smije diskriminisati bilo koga", kazao je Gavran.

Prema njegovim riječima, veća ulaganja i ekonomski angažman iz drugih zemalja ne samo da neće odvratiti od saradnje EU, SAD i druge koji na ovu “opasnost” upozoravaju nego će naprotiv stvoriti pozitivan pritisak na njih da se više angažuju i ponude bolje i više nego što sada nude i sami ulažu više.

"Ako smo potpuno ovisni o jednom tržištu i jednom području kao što najvećim dijelom sada jesmo o EU, jako smo slabi i ranjivi na svaku krizu u tom području i na svaki uticaj s te strane. Ako proširimo krug partnera i tržišta s kojima poslujemo, jačamo otpornost naše ekonomije i umanjujemo rizik destabilizacije", kazao je on.

Gavran smatra da je privlačenje ulaganja i jačanje ekonomske saradnje sa Rusijom i Kinom velika prilika za Bosnu i Hercegovinu, a nikako opasnost.

(BN)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Jaffa

02.01.2022 10:40

Manite se više analiza. Toliko je bilo dobrih analiza, ali malo dobrih djela.

ODGOVORITE
Name

Dada

02.01.2022 11:13

Više ovi silni analitičari a niko neke reference i radno iskustvo konkretno u privredi, finansijama, bankarstvu. A još najbolji su ovi koji sa privatnim fakultetima nekim lijevim krenu komentarisat, a ne znaju da li su pošli ili došli.

Name

Хехе

02.01.2022 11:38

Добрих анализа било је колико и добрих дјела 0

Name

Pitanje

02.01.2022 11:47

Jesi li se ti analiticaru ikad bavio nekom orivrednom djelatnoscu??!!

Name

KAD NA VRBI RODI GROZDJE

02.01.2022 11:09

MOZDA REALAN...ALI IMAJUCI U VIDU STA SE DESAVA U OVOJ LUDOJ ZEMLJI... PRAKTICAN NI SLUCAJNO

ODGOVORITE
Name

IZBORNA GODINA

02.01.2022 13:12

DA IMAMO DIBRIH STRUCNJAKA U ORIVREDI I EKONOMIJI,KOLIKO KOJEKAKVIH ISPRAZNIH ANALITICARA ,BILI BISMO BOGATIJI OD SVAJCARSKE.NEKO NOVO ZANIMANJE ANALITICARA POSTALO POPULANO POSLE RATA,I ID SLUCAJA DO SLUCAJA,I OD PARA KOLIKO DOBIJU,DAJU IZJAVE I OREUZIMAJU ULOGU ISTRAZIVACKOG NOVINARSTVA,A NIGDJE VEZE I CEMU GOVORE.

Name

tom bak

02.01.2022 11:34

analiticar nije ni skontao da BiH vise i ne postoji...sve neki strucnjaci, a veze nemaju

ODGOVORITE
Name

Tatar

02.01.2022 12:32

Nasa najveca opasnost u istorijatu postojanja ove drzave su tri politicke partije cija je zajednicka ideologija fasizam.Kada se Budemo resili tih partija moze biti bolje.A da bi se resili tih partija moramo se mi kao narodi promeniti i ne osvrtati se stalno u proslost nego gledati napred i graditi dobru i petspektivnu buducnost zarad buducih generacija

Name

Posmatrac

02.01.2022 12:51

Imas li bilo kakav atlas svijeta pri ruci bolan Tome???Nebitno koja je godina izdanja ili u kojoj drzavi je izdat taj atlas,a ni google nije na odmet da konsultujes.

Name

Boki

02.01.2022 12:19

Tu još treba dodati lopovski populizam.

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

02.01.2022 13:39

Nemoguce da privreda bude uspjesna i da napreduje u ovako nakaradnom sistemu uspjesni su oni koji se bave kriminalom koje stiti tuzilastvo

Name

Vesna

02.01.2022 13:56

U cijelom regionu zemlje vode političari koji osugurač od struje u kući ne znaju zamijeniti.

ODGOVORITE
Name

Stane

02.01.2022 15:03

BiH i nije predviđena da bude normalna država, već nakaradno skrpucalo.

ODGOVORITE