Више демократије је било у настанку Српске него данас

“Живимо у једном партократском систему у коме су политичке партије које су на власти заробиле ово друштво и апсолутно све контролишу. Немате ниједну област која је независна. Здравство, школство, универзитет... Гдје су људи са универзитета да кажу нешто, да дигну глас, нема их. Све је политика”, каже Антић.

Република Српска 30.12.2021 | 21:29
Више демократије је било у настанку Српске него данас

Више демократије у Републици Српској било је на самом настанку Српске него данас”, поручили су политиколози Велизар Антић и Дарко Кузмановић у емисији “Пулс” БН телевизије.

“Живимо у једном партократском систему у коме су политичке партије које су на власти заробиле ово друштво и апсолутно све контролишу. Немате ниједну област која је независна. Здравство, школство, универзитет... Гдје су људи са универзитета да кажу нешто, да дигну глас, нема их. Све је политика”, каже Антић.

Каква је порука, каже Кузмановић, једном младом човјеку који се 15 или 20 година овдје школовао да би радио у својој струци, а ви (Милорад Додик) му
кажете да ако нема партијску књижицу, његово школовање не вриједи ништа.

"То је једна катастрофа”, казао је Кузмановић, додајући да је због тога већини грађана бијег једина опција.

“150.000 људи који су у посљедњих мјесец аплицирали да оду за Њемачку је алармантан и свакој власти би био довољан да се озбиљно запита и предузме конкретне кораке како поправити постојеће стање. Међутим, утисак је да људима који држе полуге власти не одговарају млади и образовани јер је њима веома тешко манипулисати. И онда имате државу која је социјални случај Европе”, рекао је Кузмановић.

Грађани су, према ријечима Антића, због страха и огромног сиромаштва принуђени да ћуте.

“Зашто су западне државе јаке демократски? Зато што ако изгубите један посао, врло брзо ћете наћи други посао. Ви ако сте економски независни, онда ви врло лако можете да кажете шта мислите. Уколико овдје изгубите посао, ви сте на улици, а такав човјек ће веома размислити да ли ће да критикује.”

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Пен

30.12.2021 20:50

Раде у интересу Хрвата и свом интересу ,сто мање младих и обрзованих то је висе њихових гласаца Њима тебају глупи и необразовани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коста

30.12.2021 21:10

Бореновићу и Шаровићу послушајте савјет Антића и не пропуштајте прилику да не поменете највећу аферу у Европи,Аферу Кисеоник!Све ово што ради додиг је због криминала везаног за кориштење техничког кисеоника у лијечењу

Name

Тута бугарин

30.12.2021 21:23

Ни више аналитичара, политиколога, ни мање знања, идеја, програма. Ко производи све ове "стручњаке", шта су у животу урадили или радили, чиме се доказаше? Све се своди на критику друштва, система, а ни једна идеја промјене. Ово је више огаво слушати. Да ли ће се неко наћи ко ће указати на пут који води из овога криминала. Мислим да има памети у Републици Српској, али су склоњени и од политике и медија. Зашто нема здраве идеје. Кад ће гост бити један Димитрије Ћеранић? Увијек иста прича, као да народ не зна да је Додик опљачкао РС, да су политичари богатији од компанија дуге традиције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

30.12.2021 22:40

Овдје само ти мутиш воду и паметујеш. Шта би ти паметно рекао и предложио?

Name

Ре Тута Бугарин

31.12.2021 08:07

Какву идеју очекујеш од кадрова школованих у апартхејду ?? Млади људи бјеже на запад гдје никог није брига које си вјере и нације а "стручњаци" овдје се убише доказујући како је свакодневно србовање врхунац среће и просперитета

Name

Срб

31.12.2021 09:50

Они као знају шта је било прије 30 година, а питање је да ли и сами имају 30.

Name

Овца

30.12.2021 21:59

Привредници кажу, поскупљење струје одразиће се на цијене производа ... А зашто су поскупили већ сада чак и до 30%, иако рачуни за струју још нису поскупили? Све голи лопов до лопова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

31.12.2021 08:10

Демократија и национализам су супротни појмови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срб

31.12.2021 09:49

Не знам одкуда овим подаци. 150 000. Да ли је то уопште и теоретски могуће, на постојећи број становника у Републици Србском?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

01.01.2022 12:55

Баш тако, у партократсим и режимским државама каква је БИХ, а и РС демократија је мисаона именица, јер режим преко странака и преко инструмената власти тј.полиције покушава све да стави под своју контролу, и тешко ономе ко другаћије мисли, наћи че се на удару, изгубиће посао ако га има, а сигурно га неће добити, ако га тражи, и на крају ће бити присиљен да напусти земљу. Зато се власт уопште и не обазире на ћињеницу да толики број људи напушта РС, јер су то углавном млади људи који мисле својом главом, и противници су режима, а немогуће их је држати под контролом!!

ОДГОВОРИТЕ