Иницијатива за опозив начелника општине Вишеград

Скупштинска већина од 11 одборника предвођених СДС, покренула је на данашњој сједници Скупштине општине иницијативу за покретање поступка опозива начелника општине Вишеград Младена Ђуревића.

Република Српска 30.12.2021 | 20:30
Иницијатива за опозив начелника општине Вишеград

У образложењу иницијативе се истиче да је начелник у прошлој години вршио опструкцију скупштинске већине, није признавао рад Скупштине општине а то је чинио јер није, са својим СНСД, успио да формира скупштинску већину.

"Он је одбио да положи заклетву, није никад предложио замјеника начелника општине нити вршиоце дужности начелника општинских одјељења што је његово законско право. Ђуревић је чак пријетио да ће поднијети иницијативу за распуштање скупштине општине за чије је одборнике глас дало 3.600 грађана“, наводи се у образложењу.

Ђуревић је затијевао од Министарства упаве и локалне саомуправе да поништи прву сједницу скупштине општине због тога што није поштован рок од седам дана од уручења позива одборницима.

Министарство је захтијев упутило суду који је поништио конститутивну сједницу. У пресуди је захтијвано  од општинског парламента да понови сједницу и исправи неправилности што је и учињено али је Ђуревић поново сматрао да је нерегуларна и поново се жалио министарству.

Првом човјеку општине се на терет ставља да до данас није предложио Скупштини општитне на разматрање буџет за ову и нацрт буџета за наредну годину, иако је рок био 15.новембар, па ће општина. како је законом предвиђено, поново ићи на привремено финансирање.

"Начелник општине је одговоран и за извршење буџета и информисање скупштине о томе, што ни једном није учинио, а није јасно како је располагао буџетским средствима од 1.априла до 30. јуна ове године када није било одлуке о привременом финансирању“, стоји у образложењу иницијативе за опозив.

Начелник Ђуревић није нигдје објављивао поступке јавних набавки општине за ову годину  иако је и то законска обавеза.

"Због свега овога и несавјесног и неодговорног обављања функције, која је Ђуревићу повјерена од стране грађана, предлажемо да се иницијатива, након изјашњавања начелника, уврсти у дневни ред Скупштине општине која ће донијети одговарајућу одлуку о покретању поступка његовог опозива", закључује се у образложењу иницијативе о опозиву начелника.

Сједници Скупштине општине Вишеград, која је данас одржана, није присуствовао ни начелник Ђуревић ни опозициони одборници са СНСД на челу.

(БН) 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ИЗБОРНА ГОДИНА

30.12.2021 19:55

СНСД УНИСТАВА СВЈЕСНО ИНСТИТУЦИЈЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.ПО ЦИЈЕМ ЗАДАТКУ РСДЕ САЗНАЦЕ СЕ ЈЕДАН ДАН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вишеград

30.12.2021 21:33

Опозив ђуревићу треба да иде под хитно,сви вишеграђани,без обзира којој опцији припадају,треба да гласају за његов опозив,јер је он толико проблема направио и сам ђуревић да има савјести имало,поднио би оставку за спас општине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

31.12.2021 00:28

Која савјест? Човјек свјесно урушава општину.

Name

Ре

31.12.2021 07:20

Ријесите се те будале сектаске док и ово мало људи сто је остало не побјегне. Спасавајте младе људе од сектаса.

Name

Спас за све нас

31.12.2021 08:12

Поднијеце оставку само док се смисли неко ново радно мјесто на ХЕ Висеград

Name

Гарца

31.12.2021 01:26

Какав опозив о цему прицате лисице на руке и заједно са својом свитом у прдекану. Неизивљена багра

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боже сачувај

31.12.2021 06:52

Сви вишеграђани знају да иза ђуревића остаје пустош у општини.Ко год дође послије њега неће му бити лако.Он није оставио дуговања једино за своју фирму.Ту је био јако ажуран и све је исплатио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вишеград

31.12.2021 11:06

Прочитах сад да је покренута иницијатива за опозив ђуревићу.Свака част скупштинској већини и даће бог да се ријешимо напокон најгорег начелника у историји Вишеграда.

ОДГОВОРИТЕ