Inicijativa za opoziv načelnika opštine Višegrad

Skupštinska većina od 11 odbornika predvođenih SDS, pokrenula je na današnjoj sjednici Skupštine opštine inicijativu za pokretanje postupka opoziva načelnika opštine Višegrad Mladena Đurevića.

Republika Srpska 30.12.2021 | 20:30
Inicijativa za opoziv načelnika opštine Višegrad

U obrazloženju inicijative se ističe da je načelnik u prošloj godini vršio opstrukciju skupštinske većine, nije priznavao rad Skupštine opštine a to je činio jer nije, sa svojim SNSD, uspio da formira skupštinsku većinu.

"On je odbio da položi zakletvu, nije nikad predložio zamjenika načelnika opštine niti vršioce dužnosti načelnika opštinskih odjeljenja što je njegovo zakonsko pravo. Đurević je čak prijetio da će podnijeti inicijativu za raspuštanje skupštine opštine za čije je odbornike glas dalo 3.600 građana“, navodi se u obrazloženju.

Đurević je zatijevao od Ministarstva upave i lokalne saomuprave da poništi prvu sjednicu skupštine opštine zbog toga što nije poštovan rok od sedam dana od uručenja poziva odbornicima.

Ministarstvo je zahtijev uputilo sudu koji je poništio konstitutivnu sjednicu. U presudi je zahtijvano  od opštinskog parlamenta da ponovi sjednicu i ispravi nepravilnosti što je i učinjeno ali je Đurević ponovo smatrao da je neregularna i ponovo se žalio ministarstvu.

Prvom čovjeku opštine se na teret stavlja da do danas nije predložio Skupštini opštitne na razmatranje budžet za ovu i nacrt budžeta za narednu godinu, iako je rok bio 15.novembar, pa će opština. kako je zakonom predviđeno, ponovo ići na privremeno finansiranje.

"Načelnik opštine je odgovoran i za izvršenje budžeta i informisanje skupštine o tome, što ni jednom nije učinio, a nije jasno kako je raspolagao budžetskim sredstvima od 1.aprila do 30. juna ove godine kada nije bilo odluke o privremenom finansiranju“, stoji u obrazloženju inicijative za opoziv.

Načelnik Đurević nije nigdje objavljivao postupke javnih nabavki opštine za ovu godinu  iako je i to zakonska obaveza.

"Zbog svega ovoga i nesavjesnog i neodgovornog obavljanja funkcije, koja je Đureviću povjerena od strane građana, predlažemo da se inicijativa, nakon izjašnjavanja načelnika, uvrsti u dnevni red Skupštine opštine koja će donijeti odgovarajuću odluku o pokretanju postupka njegovog opoziva", zaključuje se u obrazloženju inicijative o opozivu načelnika.

Sjednici Skupštine opštine Višegrad, koja je danas održana, nije prisustvovao ni načelnik Đurević ni opozicioni odbornici sa SNSD na čelu.

(BN) 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

IZBORNA GODINA

30.12.2021 19:55

SNSD UNISTAVA SVJESNO INSTITUCIJE REPUBLIKE SRPSKE.PO CIJEM ZADATKU RSDE SAZNACE SE JEDAN DAN.

ODGOVORITE
Name

Вишеград

30.12.2021 21:33

Опозив ђуревићу треба да иде под хитно,сви вишеграђани,без обзира којој опцији припадају,треба да гласају за његов опозив,јер је он толико проблема направио и сам ђуревић да има савјести имало,поднио би оставку за спас општине.

ODGOVORITE
Name

Milko

31.12.2021 00:28

Koja savjest? Čovjek svjesno urušava opštinu.

Name

Re

31.12.2021 07:20

Rijesite se te budale sektaske dok i ovo malo ljudi sto je ostalo ne pobjegne. Spasavajte mlade ljude od sektasa.

Name

Spas za sve nas

31.12.2021 08:12

Podnijece ostavku samo dok se smisli neko novo radno mjesto na HE Visegrad

Name

Garca

31.12.2021 01:26

Kakav opoziv o cemu pricate lisice na ruke i zajedno sa svojom svitom u prdekanu. Neizivljena bagra

ODGOVORITE
Name

Боже сачувај

31.12.2021 06:52

Сви вишеграђани знају да иза ђуревића остаје пустош у општини.Ко год дође послије њега неће му бити лако.Он није оставио дуговања једино за своју фирму.Ту је био јако ажуран и све је исплатио.

ODGOVORITE
Name

Вишеград

31.12.2021 11:06

Прочитах сад да је покренута иницијатива за опозив ђуревићу.Свака част скупштинској већини и даће бог да се ријешимо напокон најгорег начелника у историји Вишеграда.

ODGOVORITE