Поскупљује кафа и струја, угоститељи траже састанак

Привредни субјекти из сектора трговине и угоститељства не прихватају понуђено повећање цијене електричне енергије и дискриминаторски однос према сектору услуга, у односу на остале гране привреде, један је од закључака данашње сједнице привредних друштава из Удружења трговине и Удружења туризма и угоститељства, који је одржан у Привредној комори Републике Српске.

Република Српска 28.12.2021 | 08:45
Поскупљује кафа и струја, угоститељи траже састанак

Од Електропривреде Републике Српске захтјевају да хитно преиспитају донесене одлуке и да се цијена електричне енергије за потрошаче из категорије трговине и угоститељства коригује на износ од 45 еура по мегават часу, а од Владе Републике Српске, као власника Електропривреде Републике Српске, очекују да хитно организује састанак у циљу рјешавањуа насталих проблема, како би се постигао договор између снабдјевача и корисника из сектора трговине и хотелијерства, те извршиле нужне корекције предложених цијена електричне енергије.

Како истичу, достављени уговори о потпуном снабдјевању електричном енергијом субјектима из наведених привредних грана предвиђају повећање цијене електричне енергије које иде и преко 100%, што у ионако сложеним економским условима, додатно и озбиљно угрожава њихово даље пословање.

"Предложеним повећањем директно се угрожава и испуњавање свих других обавеза, са великом извјесношћу потпуног и трајног прекида пословања за многе субјекте, што има далекосежне посљедице по друштво у цјелини.

Овакве нагле промјене цијена на више износе потпуно су неприхватљиве и са аспекта планирања послова и пласмана производа и услуга за наредну годину, коју је већина субјеката завршила, односно већина субјеката је већ договорила пословну сарадњу са партнерима за наредну годину на бази пројекција које су биле могуће у моменту преговарања и договарања са пословним партнерима, а те пројекције никако нису обухватале огромно повећање трошкова по основу повећања цијене електричне енергије за преко 100%", навели су након састанка.

Подсјетимо како је одлучено на прошлоседмичном састанку представника послодаваца, власти и Елекропривреде РС нова виша цијена струје за индустријска предузећа биће 53 еура по мегават часу умјесто садашњих 38 еура. 

У трговинама, услужним дјелатностима, саобраћају, рудаству... нове цијене ће се кретати од 50 до 87 еура по мегават-часу, па ће трговци убудуће плаћати струју по цијени од 67 евра по мегават часу, што је више за 90 одсто у односу на цијену коју сада плаћају!

И док се сви питају  како ће се све то одрзити на привреду, а потом и цијене њихових роба и услуга из Електропривреде РС поручују да ће цијена струје за привреду упркос поскупљењу и даље бити најнижа у региону, те да ће и убудуће бити и до пет пута нижа за потрошаче из ове категорије у односу на берзанске цијене.

А разлога за поскупљење струје нема.

А зашто, објаснио је економиста Дамир Миљевић у интервју за БУКУ


Прво је појаснио разлоге због којих је дошло до раста цијена на европском тржишт

Један је што вјетра у Западној Европи никада није било мање у задњих 50 година, а 12 посто производње електричне енергије  у ЕУ је из вјетра.

Други фактор је што је цијена емисија ЦО2 у ЕУ порасла са 30 на 62 еура, што је опет утицало на раст цијена електричне енергије која се производи из угља, који чини око 18 посто производње у ЕУ, и пуно важније из плина, који чини 25 посто укупне производње електричне енергије у ЕУ.

Трећи фактор је мање снабдијевање плином ЕУ због мање испоруке из Русије и реконструкција плиновода који иде од Норвешке, која је поред Русије један од главних снабдјевача плином Европске уније.

Међутим, обзиром да БиХ нема производњу плина, да на електричну енергију добијену из угља не плаћамо таксу на ЦО2, те да имамо пар вјетроелектрана  које учествују са мање од два посто у укупној производњи електричне енергије, нема ни једног основа, каже Миљевић, да у БиХ поскупи електрична енергија за домаћу потрошњу:

 “Моје мишљење је да у Републици Српској нема неког озбиљног основа да дође до повећања цијена електричне енергије, ни за грађане, ни за привреду. РС извози јако пуно електричне енергије и електропривреде ће остварити дебеле плусеве ове године, за разлику од свих претходних година.

У Федерацији БиХ ће се вјероватно десити да ће се са великим купцима наћи нека мјера поскупљења, али исто тако сматрам да  грађани и тзв. мала привреда не би требали да доживе никакво поскупљење електричне енергије. Што се тиче осталих врста енергије, нафте и плина, ту се ништа не може прогнозирати, немамо Робне резерве и залихе, тако да смо изложени на милост и немилост свјетског тржишта".

(Бука)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Гиле

28.12.2021 08:25

Цијена кафе 1,50 до 2 КМ. Та иста кафа из апарата послодавца изадје око 0,10 КМ. Сто је марза од 1500-2000% и то им је мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немојте

28.12.2021 08:41

Кафу,стварно је превисе.

Name

0000

28.12.2021 08:50

У ту цијену кафе ниси урацунао кирију,струју,воду,раднике итд

Name

Само бахато

28.12.2021 09:49

Нека кафа буде 5 КМ,опет би им било мало...

Name

Брдар

28.12.2021 10:21

1 кг кафе је 50 КМ.125- 130 кафа из 1 кг.Плус шецер,Шлаг,Млијеко,струја,Вода,Смеце,кирија,Закуп јавне поврсине,Радници,порези ,доприноси,интернет,телевизија,казне.па ти отвори кафану себи и обогати се ако мислис да је то сада уносан посао.

Name

Ре Гиле

28.12.2021 13:09

Узео си ми коментар ,апсолутно тацно ,највеца зарада је управо на кафи и не видим разлог цему јадиковање ако је досло до благог пораста цијене кафе на берзи .Из 1кг кафе се прода мин.120 сољица кафе x 1.50 км ,колико је нпр.цијена у неким цаффеима у Приједору долази се до цифре од 180 км ,1 кг кафе у набавци је 35-40 км !!!Треба ли мозда на ово неки коментар осим,мрш багро проклета.

Name

некоизмасе

28.12.2021 08:34

Знам да су трошкови велики, али велики су и апетити угоститеља. Ко се иоле озбиљније бави угоститељством, далеко је од сиромашног. Плус, ПДВ се плаћа можда на 30% реалног промета. Ново поскупљење мислим да ће значајно испразнити и кафане и ресторане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја сам из масе

28.12.2021 09:55

Па и није кафана и ресторан за свакога. Зна се ко мозе ресторане себи приустити.

Name

Гиле

28.12.2021 10:19

Па и други дјелатности имају троскове кирије,струје,воде,радника па немају марзе по 1000% и опет кукају.

Name

Т

28.12.2021 12:34

90% угоститеља у републици српској нема мозак самосталног привредника нити уопште познаје сферу "све по закону" али им треба скинути капу за импровизације, малверзације са робама и токовима новца.... Одржавање веза са тзв контролним органима, избјегавање обавеза... Подмазивање.... Ту су мајстори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нерадник

28.12.2021 15:58

Кафане нису за сиротињу која рачуна колико заради власник већ је за богате и галантне госте који знају да уживају и троше у истима....а сиротиња и биједа која коментарише колико кошта кафа у кафани нека пије и једе код своје куће јер кафана није обавеза и нико никога не тјера да у њу иде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мисо236

28.12.2021 23:07

Тако је мисо

Name

За нерадник

29.12.2021 03:51

Тако је.свака цаст на коментару.такав је ментални склоп насег народа.умјесто да се бори за своја права и своју егзистенцију он рацуна колико ко зарадјује. Свако поскупљење јавност треба да осудјује хер све то иде по насим дзеповима на овај или онај нацин.на западу јад намецу неке додатне намете приватном сектору они одмах у страјк,у томе их пидрзе и они са будзета.јер како казу све се одрази и на њих код бас онај који нема само рацуна колико други има.

Name

Пеја АЈ

29.12.2021 11:10

Само да не поскупе дрога и алкохол

ОДГОВОРИТЕ