Колективни уговор на чекању, штрајк у јануару

Иако су активности на припреми преговора у вези с колективним уговором почеле још 2018, до данас није одржан ниједан састанак радне групе, што у Самосталном синдикату државних службеника и запосленика у институцијама БиХ оцјењују као недостатак воље и жеље да се било шта покрене, а због чега ће већ у јануару поново организовати протесте испред институција БиХ.

Република Српска 28.12.2021 | 08:23
Колективни уговор на чекању, штрајк у јануару

Наиме, крајем 2018. године Министарство правде БиХ затражило је од свих министарстава именовање представника у преговарачки тим за вођење преговора ради закључивања колективног уговора, а након што су достављена имена, Министарство је тражило писане пуномоћи од институција и тијела Савјета министара БиХ за тај састав преговарачког тима. Међутим, од 54 институције, одговоре је доставило њих 39.

У тај преговарачки тим били су именовани и поједини државни службеницима, због чега се побунило Министарство финансија и трезора БиХ, истичући да у том тиму морају бити руководиоци највишег нивоа, а не државни службеници који истовремено могу бити и чланови синдиката.

Послије је дошло до промјене састава Савјета министара БиХ, а Министарство правде БиХ поново је затражило од министарстава да се изјасне да ли остају при раније делегираним члановима или ће их мијењати. На тај допис одговорила су само четири министарства, која су промијенила своје чланове.

На ове тврдње из Самосталног синдиката државних службеника и запосленика у институцијама БиХ кажу да је више него очигледно да не постоји воља да се направи искорак, пишу Независне.

Иначе, на нивоу БиХ постоје три репрезентативна синдиката и њихов основни захтјев већ годинама је враћање ранијег коефицијента за плате, који је износио 5,35, али је прије десетак година смањен на 4,75 и од тада су плате запослених у институцијама БиХ исте.

У Синдикату радника УИО кажу да су као репрезентативни синдикат испунили све законом прописане одлуке и именовали своје чланове.

(БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Татар

28.12.2021 08:22

Невероватно колико је наопака ситуација у овој дрзави.Умјесто да рудари,сумски радници градјевинари који имају најлосије услове рада најављују страјк најављују га они који имају еxтра услове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.12.2021 08:55

Боли неког брига што у РС нема колективног уговора.

Name

Катастрофа

28.12.2021 09:15

То се резимска гласацка масинерија припрема за изборе следеце године. Како секта њих уцјењује да гласају за резим како би задрзали послове, тако сада ухљеби уцјењују резим вецом платом да би изасли на изборе. Нормални градјани који издрзавају све ове паразите могу само да гледају ову трагикомедију...

Name

Општинар

28.12.2021 09:00

Ја се не жалим!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јеремија

28.12.2021 09:07

Јес вала наопака држава па и све у њој је наопако до зла бога!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крле

28.12.2021 10:40

Топ Листа Надреалиста,30 година касније...

ОДГОВОРИТЕ