Kolektivni ugovor na čekanju, štrajk u januaru

Iako su aktivnosti na pripremi pregovora u vezi s kolektivnim ugovorom počele još 2018, do danas nije održan nijedan sastanak radne grupe, što u Samostalnom sindikatu državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH ocjenjuju kao nedostatak volje i želje da se bilo šta pokrene, a zbog čega će već u januaru ponovo organizovati proteste ispred institucija BiH.

Republika Srpska 28.12.2021 | 08:23
Kolektivni ugovor na čekanju, štrajk u januaru

Naime, krajem 2018. godine Ministarstvo pravde BiH zatražilo je od svih ministarstava imenovanje predstavnika u pregovarački tim za vođenje pregovora radi zaključivanja kolektivnog ugovora, a nakon što su dostavljena imena, Ministarstvo je tražilo pisane punomoći od institucija i tijela Savjeta ministara BiH za taj sastav pregovaračkog tima. Međutim, od 54 institucije, odgovore je dostavilo njih 39.

U taj pregovarački tim bili su imenovani i pojedini državni službenicima, zbog čega se pobunilo Ministarstvo finansija i trezora BiH, ističući da u tom timu moraju biti rukovodioci najvišeg nivoa, a ne državni službenici koji istovremeno mogu biti i članovi sindikata.

Poslije je došlo do promjene sastava Savjeta ministara BiH, a Ministarstvo pravde BiH ponovo je zatražilo od ministarstava da se izjasne da li ostaju pri ranije delegiranim članovima ili će ih mijenjati. Na taj dopis odgovorila su samo četiri ministarstva, koja su promijenila svoje članove.

Na ove tvrdnje iz Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH kažu da je više nego očigledno da ne postoji volja da se napravi iskorak, pišu Nezavisne.

Inače, na nivou BiH postoje tri reprezentativna sindikata i njihov osnovni zahtjev već godinama je vraćanje ranijeg koeficijenta za plate, koji je iznosio 5,35, ali je prije desetak godina smanjen na 4,75 i od tada su plate zaposlenih u institucijama BiH iste.

U Sindikatu radnika UIO kažu da su kao reprezentativni sindikat ispunili sve zakonom propisane odluke i imenovali svoje članove.

(BN)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Tatar

28.12.2021 08:22

Neverovatno koliko je naopaka situacija u ovoj drzavi.Umjesto da rudari,sumski radnici gradjevinari koji imaju najlosije uslove rada najavljuju strajk najavljuju ga oni koji imaju extra uslove.

ODGOVORITE
Name

Re

28.12.2021 08:55

Boli nekog briga što u RS nema kolektivnog ugovora.

Name

Katastrofa

28.12.2021 09:15

To se rezimska glasacka masinerija priprema za izbore sledece godine. Kako sekta njih ucjenjuje da glasaju za rezim kako bi zadrzali poslove, tako sada uhljebi ucjenjuju rezim vecom platom da bi izasli na izbore. Normalni gradjani koji izdrzavaju sve ove parazite mogu samo da gledaju ovu tragikomediju...

Name

Opštinar

28.12.2021 09:00

Ja se ne žalim!

ODGOVORITE
Name

Jeremija

28.12.2021 09:07

Jes vala naopaka država pa i sve u njoj je naopako do zla boga!

ODGOVORITE
Name

Krle

28.12.2021 10:40

Top Lista Nadrealista,30 godina kasnije...

ODGOVORITE