У Јапану направљен први на свету аутобус који се претвара у воз!

Дуал-моде вехицле (скраћено ДМВ) или што би просто рекли возило с два начина рада.Ово је први на свету аутобус који се претвара у воз! Ово занимљиво дуал возило за све свега 15 секунди трансформише из путничког аутобуса у воз који се може кретати по прузи (шинама) и обрнуто.

Забава 27.12.2021 | 15:49
У Јапану направљен први на свету аутобус који се претвара у воз!

Ово је могуће захваљујући измјени челичних точкова за пругу и класичних точкова с гумама који се на притисак дугмета могу спустити или увући унутар возила. На трачницама досеже брзину од 60 километара на сат и може иц́и брзином од око 100 км/х на јавним путевима, саопштила је Аса Цоаст Раиллwаy.

ДМВ дуал возило може превести 21 особу, укључујући и возача. Возило је дуго око осам метара, а тежи тек нешто мање од шест тона, што је значајно мање од вагона у стандардним возовима.

Возило с два начина рада је ново појачање фирме Аса Сеасиде Раилwаyс-а, која у својој флоти тренутно има три јарко обојена ДМВ-а. Возила би службено требала почети с радом на Божић ове 2022. године те повезивати префектуре Токушиме и Кочи на острву Шикоку у Јапану.

Возила с два начина рада нису нова иновација. Први такви концепти развијени су још тридесетих година прошлог стољећа у Великој Британији, а користили су се и у другим крајевима свијета – најчешће за потребе одржавања и прегледа на жељезничким пругама.

Главни циљ овог необичног возила јест побољшати локални превоз, али и привући туристе у слабо посећени део Јапана.

(Занимљивостидана.цом/пункуфер.хр)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

хехе

27.12.2021 16:45

ста је то, код нас се фукара преко ноци петвори у милионера

ОДГОВОРИТЕ