U Japanu napravljen prvi na svetu autobus koji se pretvara u voz!

Dual-mode vehicle (skraćeno DMV) ili što bi prosto rekli vozilo s dva načina rada.Ovo je prvi na svetu autobus koji se pretvara u voz! Ovo zanimljivo dual vozilo za sve svega 15 sekundi transformiše iz putničkog autobusa u voz koji se može kretati po pruzi (šinama) i obrnuto.

Zabava 27.12.2021 | 15:49
U Japanu napravljen prvi na svetu autobus koji se pretvara u voz!

Ovo je moguće zahvaljujući izmjeni čeličnih točkova za prugu i klasičnih točkova s gumama koji se na pritisak dugmeta mogu spustiti ili uvući unutar vozila. Na tračnicama doseže brzinu od 60 kilometara na sat i može ići brzinom od oko 100 km/h na javnim putevima, saopštila je Asa Coast Raillway.

DMV dual vozilo može prevesti 21 osobu, uključujući i vozača. Vozilo je dugo oko osam metara, a teži tek nešto manje od šest tona, što je značajno manje od vagona u standardnim vozovima.

Vozilo s dva načina rada je novo pojačanje firme Asa Seaside Railways-a, koja u svojoj floti trenutno ima tri jarko obojena DMV-a. Vozila bi službeno trebala početi s radom na Božić ove 2022. godine te povezivati prefekture Tokušime i Koči na ostrvu Šikoku u Japanu.

Vozila s dva načina rada nisu nova inovacija. Prvi takvi koncepti razvijeni su još tridesetih godina prošlog stoljeća u Velikoj Britaniji, a koristili su se i u drugim krajevima svijeta – najčešće za potrebe održavanja i pregleda na željezničkim prugama.

Glavni cilj ovog neobičnog vozila jest poboljšati lokalni prevoz, ali i privući turiste u slabo posećeni deo Japana.

(Zanimljivostidana.com/punkufer.hr)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

hehe

27.12.2021 16:45

sta je to, kod nas se fukara preko noci petvori u milionera

ODGOVORITE