Несташица сјемена и високе цијене нас очекују

Може се очекивати да ћемо у вријеме прољећне сјетве имати мањак, али и високу цијену сјемена, као и несташицу свих осталих инпута за сјетву, сагласни су пољопривредници из Српске.

Република Српска 27.12.2021 | 14:04
Несташица сјемена и високе цијене нас очекују

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске, рекао је да је примјетно да су енергенти знатно поскупјели, првенствено минерална ђубрива, али и да су они управо ти који диктирају производњу.

“Будући да је прошла година била јако неповољна за поједине сјеменске културе, сјеменског материјала неће бити довољно. На нашем тржишту највише сјемена присутно је из земаља ЕУ, а које ће они наредне године да пласирају на оно тржиште које им буде примамљивије по цијенама“, казао је Маринковић и додао да ће по тој рачуници домаће тржиште остати без значајних количина сјемена.

Додаје да ће управо ти произвођачи одређене количине остављати за себе и за своје потребе, односно за потребе својих пољоприведних произвођача.

“Тако да се апсолутно може очекивати да ћемо имати несташицу сјемена и да ће оно бити јако скупо, такође да ћемо имати јако скупу прољећну сјетву, али и да ћемо имати неизвјесну прихрану пшенице, с обзиром на недостатак азотних ђубрива и на њихову изразито високу цијену“, казао је Маринковић.

Према његовим ријечима, оправдан је страх наших, домаћих дистрибутера, али и пољопривредних апотека око количина које ће моћи да набаве, а највећи страх, како каже, опет имају сами пољопривредни произвођачи.

Како је рекао, ратари ће бити принуђени да сију хибриде који неће бити високе родности, те се, када буде вријеме жетве одређених култура, могу очекивати изразито ниски приноси и на крају тотални пад укупне вриједности пољопривредне производње.

“А све то за собом повлачи негативне трендове у сваком смислу. Првенствено ће доћи до скупље сточне хране, али сељаци неће имати шта да продају, тако да ћемо опет имати ситуацију да ће пољопривредници имати најмање користи од свега тога, док ће највећу корист остварити увозници и одређене друге структуре које најмање заслужују да имају највећу корист од цијене пољопривредних производа“, казао је Маринковић.

С наглим скоком цијена репроматеријала и садног материјала, али и с мањом понудом пољопривредници ће вјероватно дочекати прољећну сјетву, каже и Саво Бакајлић, предсједник Удружења пољопривредника Семберије и Мајевице.

“Цијене улазних инпута ће диктирати број регистрованих пољопривредника и засијаних површина на прољеће“, каже Бакајлић. Истиче да се пољопривредници само могу надати добрим временским приликама.

“Тренутна ситуација и одређени трендови поскупљења у комбинацији са све више непредвидивим временским приликама изнад глава пољопривредника остављају велики упитник шта то доноси нова пољопривредна сезона“, закључио је Бакајлић.

Иако до прољећне сјетве има још неколико мјесеци, из пољопривредних апотека истичу да због високих цијена, али и смањене понуде, не могу да набављају веће количине.

Из једне пољоприведне апотеке у Бањалуци истакли су да се већ полако припремају за прољећну сјетву, али како кажу, све наручне количине су им преполовљене управо због мањка сјетвеног материјала на тржишту.

Из пољопривредне апотеке “Пољо нет” из Приједора истичу да се не усуђују да набављају велике количине ни минералног ђубрива, али ни сјемена, управо због високих цијена. 

(Независне)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Наравно

27.12.2021 13:21

Све плански до поробљавања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па наравно

27.12.2021 15:26

Да је скупо увозно кад немамо ниста своје.ал бас ниста.власт се забавила око својих лицних интереса ,ко сиса народ. Фирме пропале.немизес се бавити ни стоцарствим ни пољопривредом кад немамо ни сјемена ни ни прихрану за усјеве. Куд год окренес немозе.ал зато код насе "власти"све мозе.брука невидјена.

Name

Ре наравно

27.12.2021 15:57

Свака част за коментар. Све смошљено да се Р.Српска и ФБиХ униште у потпуности под коалицијом снсд, хдз, сда. Знам да набројани спроводе ту политику и узимају мито за то. Једино не знам у чијем интересу то раде јер ће и они попут осталих страних плаћеника или домаћих издајника бити пуштени низ воду веома брзо

Name

Ко нормалан

27.12.2021 13:38

Мозе да се узда у тудју пољопривреду. Банке сјемена, увоз хране или било цега у слуцају глобалне нестасице, итд. итд.... Само луд. Монтирани пљацкаси то спроводе док нам потпуно и сјеме не укину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

27.12.2021 13:56

Па са вама никад нацисто,добра,родна година,нема откупа,јефтино,сад скоциле цјене,не зна се ста цемо,како цемо,бирате власт као и ја,и никад не ваља

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАРАУЛА

27.12.2021 14:39

Не с...ери

Name

Ре

27.12.2021 17:26

Па пријатељу ко што видиш није се лако бавити пољопривредом. Оно што није речено јестw да ће пољопривредници увијек имати за себе, како храну тако и нешто пара. А онај ко живи од плате он мора те паре дати за све скупљу храну.

Name

Или јос горе

27.12.2021 19:31

Када пољоптивредник у недостатку свега тога и нема довољно колицине да продаје.....

Name

Свака нормална власт

27.12.2021 19:29

Када је Бог дао такве потенцијале да мозе, као основно размисља о пољопривредној производњи да се мозе прехранити становниство.У нас је слуцај да су сву снагу користили да се то онемогуци...... Теско ономе народу који цека да га неко однекуд нахрани у било којој варијанти.....

ОДГОВОРИТЕ