Након смјене Шњеготе, ревизори све опрезнији са критикама

У протеклих неколико година ревизори Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске контролисали су на десетине јавних предузећа, институција и јединица локалне самоуправе.

Република Српска 25.12.2021 | 19:44
Након смјене Шњеготе, ревизори све опрезнији са критикама

Поред тога што мало које негативно ревизорско мишљење буде повод за подизање оптужнице против одговорних лица, из невладиног сектора упозоравају да су у посљедње вријеме ревизије све блаже и да ревизори све опрезније указују на незаконитости у јавном сектору.

Поред непоступања правосуђа након негативних ревизорских извјештаја, у посљедњим годинама је примјетан тренд све блажи приступа ревизора код контролисања рада јавних институција, и предузећа, упозоравају у невладином сектору. Сматрају да се све почело дешавати након што је дотадашњи главни ревизор Душко Шњегота под политичким притиском отишао са те функције 2017. године.

Да се након одласка Шњеготе и именавања Јове Радукића на мјесто првог ревизора Републике Српске јавним институцијама све више гледа кроз прсте, сматрају и у опозицији.

Из Главне службе за ревизију одговарају да ове тврдње о њиховом раду представљају паушалне оцјене  и да ревизори  сваки свој извјештај поткрепљују конкретним подацима. Наводе и да је након 20 година континуираног присуства ревизије за очекивати да код институција постоји напредак у пошовању закона, а самим тим оне добијају све мање негативних ревизорских оцјена.

Ситауција у којој се у јавности упозорава на понашање одређених институција, а те институције тврде да све раде како треба, сматрају политиколози, јасно показује непостојање одговорности и постојање партократског друштва гдје странке директно утичу на рад институција.

Посебан аспект је нереаговање правосуђа чак и у ситуацијама гдје ревизија утврди непоштовање закона или неодговорно трошење јавног новца. Иако се негативни ревизорски извјештаји достављају тужилаштвима, подизања оптужница и осуђујуће пресуде готово да не постоје.

(БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Пензионерка

25.12.2021 19:12

Дуско Сњегота је био прије свега цовјек и велики професионалац. Било је дивно слусати његова предавања на семинарима. Лака му црна земља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока

26.12.2021 08:54

Вјероватно ту има и правника са Правног факултета. Њима је математика из 6 основне мисаона именица. Све даље од множења и сабирања требају им инструкције.

Name

Анонимус

26.12.2021 13:46

Мој отац каже да је у његово вријеме могао наћи 10 плаћених послова дневно да је хтио. Данас тога нема и ко упадне на буџетске јасле, упадне му кашика у мед у већини случајева. Краткорочно гледано ревизори ће гласати позитивно на криминал јер хране породицу. Дугорочно гледано, остаће без породице, јер ће њихова породица ако их не успију преко штеле запослити на буџетске јасле ће отићи трбухом за крухом. Привредника је све мање и све теже и теже раде ( не говорим о привредницима политичарима и људима блиским власти ). Питање је само једно Када ће овај пренадувани и презадужени балон пући и Р.Српска званично прогласити банкрот??? Ако већ није банкрот, зашто се сваки мјесец задужујемо, а по в.д. власти имамо " најстабилнију економију " ???

Name

Сумњиво Лице

25.12.2021 19:26

Зар је неко очекивао другачије резултате њиховог рада? Непотребно бацање пара. Укинути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста?

25.12.2021 19:52

какве ревизије? какви извјестаји? јел неко мисли да смо слијепи након силних пропалих јавних предузеца? неко мора одговарати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одмах

25.12.2021 19:54

Укинути ови глупост и смањити трошење народних пара. Каква ревизија кад нико несмије писнути од великог баје и нико нема у овој партократији му’а да искочи и да нешто уради. Апатија и грабеж дрзавних службеника паре паре и само паре. Клици Доди удји у снсд тј. Секту и бас те брига за све. Зло нас је снашло и платицемо ми високу цијену за овакву глуму демократије. Можда и превисоку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

25.12.2021 20:26

Ста цемо са негативних ревизорских извјестаја? То је извор проблема!!! Засто се не санкционису одговорни на целу институција које су добиле негативно мисљење???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ругип

26.12.2021 03:22

У ругип-Геодетској управи потросили 100 милиона КМ кредита св. Банке, донација И наменских прихода ненамјенски тј. Опрали (Станковиц, дир.Босиљка, Дјокановиц...), А ревизори их похвале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мраз

26.12.2021 04:53

У РУгип Геодетској правно мафијаској управи где земљисна И софтверска мафија хара (Деурица, Станковиц, Предарага Икебана..), хонорарни плацају пензионере; Стојциновица пензија му 1500 КМ осудјеног да висегодисњу робију као цланс земљ. Мафије, Сикимица, софт. Мафијаса И Др. Заслузне цланове Ругип мафије, а ревизори то бе висе. Млади правници И инз. На бироима годинама. Аферим Босиљка, м...у то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кобе

26.12.2021 07:17

Заборавили сте најбољег ревизора Бошко Чеко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Кубе

26.12.2021 14:14

Цеке се са постовањем сјецамо. Цеко је радио прије него сто се Република Српска транформисала у приватизовани картел, тада је јос било струцних људи, професионалсца у свом послу. Сада су ту све сами бескицмењаци, љигавци, неструцни и продане слуге картела …

Name

Овако

26.12.2021 10:59

Другим ријечима, научили су како законски да краду. И то је највећи проблем. Закони!!! Ништа друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доротеа

26.12.2021 13:36

Бошко Ћеко се добро борио против политичке мафије.Свака част.