Nakon smjene Šnjegote, revizori sve oprezniji sa kritikama

U proteklih nekoliko godina revizori Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske kontrolisali su na desetine javnih preduzeća, institucija i jedinica lokalne samouprave.

Republika Srpska 25.12.2021 | 19:44
Nakon smjene Šnjegote, revizori sve oprezniji sa kritikama

Pored toga što malo koje negativno revizorsko mišljenje bude povod za podizanje optužnice protiv odgovornih lica, iz nevladinog sektora upozoravaju da su u posljednje vrijeme revizije sve blaže i da revizori sve opreznije ukazuju na nezakonitosti u javnom sektoru.

Pored nepostupanja pravosuđa nakon negativnih revizorskih izvještaja, u posljednjim godinama je primjetan trend sve blaži pristupa revizora kod kontrolisanja rada javnih institucija, i preduzeća, upozoravaju u nevladinom sektoru. Smatraju da se sve počelo dešavati nakon što je dotadašnji glavni revizor Duško Šnjegota pod političkim pritiskom otišao sa te funkcije 2017. godine.

Da se nakon odlaska Šnjegote i imenavanja Jove Radukića na mjesto prvog revizora Republike Srpske javnim institucijama sve više gleda kroz prste, smatraju i u opoziciji.

Iz Glavne službe za reviziju odgovaraju da ove tvrdnje o njihovom radu predstavljaju paušalne ocjene  i da revizori  svaki svoj izvještaj potkrepljuju konkretnim podacima. Navode i da je nakon 20 godina kontinuiranog prisustva revizije za očekivati da kod institucija postoji napredak u pošovanju zakona, a samim tim one dobijaju sve manje negativnih revizorskih ocjena.

Sitaucija u kojoj se u javnosti upozorava na ponašanje određenih institucija, a te institucije tvrde da sve rade kako treba, smatraju politikolozi, jasno pokazuje nepostojanje odgovornosti i postojanje partokratskog društva gdje stranke direktno utiču na rad institucija.

Poseban aspekt je nereagovanje pravosuđa čak i u situacijama gdje revizija utvrdi nepoštovanje zakona ili neodgovorno trošenje javnog novca. Iako se negativni revizorski izvještaji dostavljaju tužilaštvima, podizanja optužnica i osuđujuće presude gotovo da ne postoje.

(BN)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Penzionerka

25.12.2021 19:12

Dusko Snjegota je bio prije svega covjek i veliki profesionalac. Bilo je divno slusati njegova predavanja na seminarima. Laka mu crna zemlja.

ODGOVORITE
Name

Zoka

26.12.2021 08:54

Vjerovatno tu ima i pravnika sa Pravnog fakulteta. Njima je matematika iz 6 osnovne misaona imenica. Sve dalje od množenja i sabiranja trebaju im instrukcije.

Name

Anonimus

26.12.2021 13:46

Moj otac kaže da je u njegovo vrijeme mogao naći 10 plaćenih poslova dnevno da je htio. Danas toga nema i ko upadne na budžetske jasle, upadne mu kašika u med u većini slučajeva. Kratkoročno gledano revizori će glasati pozitivno na kriminal jer hrane porodicu. Dugoročno gledano, ostaće bez porodice, jer će njihova porodica ako ih ne uspiju preko štele zaposliti na budžetske jasle će otići trbuhom za kruhom. Privrednika je sve manje i sve teže i teže rade ( ne govorim o privrednicima političarima i ljudima bliskim vlasti ). Pitanje je samo jedno Kada će ovaj prenaduvani i prezaduženi balon pući i R.Srpska zvanično proglasiti bankrot??? Ako već nije bankrot, zašto se svaki mjesec zadužujemo, a po v.d. vlasti imamo " najstabilniju ekonomiju " ???

Name

Sumnjivo Lice

25.12.2021 19:26

Zar je neko očekivao drugačije rezultate njihovog rada? Nepotrebno bacanje para. Ukinuti.

ODGOVORITE
Name

Sta?

25.12.2021 19:52

kakve revizije? kakvi izvjestaji? jel neko misli da smo slijepi nakon silnih propalih javnih preduzeca? neko mora odgovarati

ODGOVORITE
Name

Odmah

25.12.2021 19:54

Ukinuti ovi glupost i smanjiti trošenje narodnih para. Kakva revizija kad niko nesmije pisnuti od velikog baje i niko nema u ovoj partokratiji mu’a da iskoči i da nešto uradi. Apatija i grabež drzavnih službenika pare pare i samo pare. Klici Dodi udji u snsd tj. Sektu i bas te briga za sve. Zlo nas je snašlo i platicemo mi visoku cijenu za ovakvu glumu demokratije. Možda i previsoku.

ODGOVORITE
Name

Simo

25.12.2021 20:26

Sta cemo sa negativnih revizorskih izvjestaja? To je izvor problema!!! Zasto se ne sankcionisu odgovorni na celu institucija koje su dobile negativno misljenje???

ODGOVORITE
Name

Rugip

26.12.2021 03:22

U rugip-Geodetskoj upravi potrosili 100 miliona KM kredita sv. Banke, donacija I namenskih prihoda nenamjenski tj. Oprali (Stankovic, dir.Bosiljka, Djokanovic...), A revizori ih pohvale.

ODGOVORITE
Name

Mraz

26.12.2021 04:53

U RUgip Geodetskoj pravno mafijaskoj upravi gde zemljisna I softverska mafija hara (Deurica, Stankovic, Predaraga Ikebana..), honorarni placaju penzionere; Stojcinovica penzija mu 1500 KM osudjenog da visegodisnju robiju kao clans zemlj. Mafije, Sikimica, soft. Mafijasa I Dr. Zasluzne clanove Rugip mafije, a revizori to be vise. Mladi pravnici I inz. Na biroima godinama. Aferim Bosiljka, m...u to.

ODGOVORITE
Name

Kobe

26.12.2021 07:17

Zaboravili ste najboljeg revizora Boško Čeko.

ODGOVORITE
Name

Re Kube

26.12.2021 14:14

Ceke se sa postovanjem sjecamo. Ceko je radio prije nego sto se Republika Srpska tranformisala u privatizovani kartel, tada je jos bilo strucnih ljudi, profesionalsca u svom poslu. Sada su tu sve sami beskicmenjaci, ljigavci, nestrucni i prodane sluge kartela …

Name

Ovako

26.12.2021 10:59

Drugim riječima, naučili su kako zakonski da kradu. I to je najveći problem. Zakoni!!! Ništa drugo.

ODGOVORITE
Name

Dorotea

26.12.2021 13:36

Boško Ćeko se dobro borio protiv političke mafije.Svaka čast.