Још један Божић у сјенци пандемије вируса корона

Другу годину заредом Божић по грегоријанском календару прослављен је уз рестриктивне мјере, хиљаде летова широм свијета су отказане због појаве новог омикрон соја, а мјере за сузбијање ширења заразе варирају од земље до земље.

Регион 25.12.2021 | 17:07
Још један Божић у сјенци пандемије вируса корона

Путници који су планирали путовања током божићних празника суочени су с поремећајем авио-саобраћаја широм свијета, јер су авио-компаније због омикрон соја вируса корона отказале више од 4.500 летова.

У Италији, Шпанији и Грчкој поново је обавезно ношење маски на отвореном, регион Каталоније у Шпанији увео је полицијски час, у Холандији је већ уведен карантин. У Њемачкој ће од 28. децембра бити ограничено окупљање на 10 људи, биће затворени ноћни клубови, а фудбалске утакмице играће се без публике, преноси ББЦ.

Португалске власти наредиле су затварање барова и ноћних клубова од недјеље, а рад од куће обавезан до 9. јануара пошто је омикрон сој постао доминантан у тој земљи.

Стотине хиљада људи у Уједињеном Краљевству приморано је да на Божић остане у изолацији пошто је регистровано рекордних 122.186 нових случајева вируса корона, највише од почетка пандемије.

Словенци су прославили Божић другу годину заредом под рестриктивним мјерама, које су, додуше, блаже ове него прошле године. Римокатоличка црква у Словенији одлучила је прошле године да откаже поноћне мисе, али ове године вјерници могу у цркве с ковид пропусницама.

Папа Фрањо позвао је у свом божићном обраћању да вакцине стигну и до сиромашнијих земаља. Док су неке богате земље вакцинисале и до 90 одсто одраслог становништва, потпуно имунизовано у Африци је нешто мање од девет процената, преноси АП.

Другу годину заредом библијски град Витлејем, најпознатији као родно мјесто Исуса Христа, обиљежио је Бадње вече и Божић у сјенци вируса корона.

И док се некад овдје за Божић окупљало више хиљада људи, међународни туристи ни ове године нису могли да дођу у Витлејем пошто је Израел скоро у потпуности забранио улазак у земљу страним држављанима да би се спријечило ширење омикрон соја вируса корона.

Новозеланђани прослављају данас Божић усред љетне сезоне и уз неколико ограничења, јер је Нови Зеланд једна од ријетких земаља у којој се још није појавио омикрон сој вируса корона.

Око 95 одсто одраслих грађана Новог Зеланда примило је најмање једну дозу вакцине, а случајеви инфекције омикрон сојем детектовани на Новом Зеланду задржани су већ на граници, и смјештени у изолацију, преноси АП.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Никола

26.12.2021 10:05

Пандемија би давно престала кад би народ угасио Тв и престао цитати новине.

ОДГОВОРИТЕ