Još jedan Božić u sjenci pandemije virusa korona

Drugu godinu zaredom Božić po gregorijanskom kalendaru proslavljen je uz restriktivne mjere, hiljade letova širom svijeta su otkazane zbog pojave novog omikron soja, a mjere za suzbijanje širenja zaraze variraju od zemlje do zemlje.

Region 25.12.2021 | 17:07
Još jedan Božić u sjenci pandemije virusa korona

Putnici koji su planirali putovanja tokom božićnih praznika suočeni su s poremećajem avio-saobraćaja širom svijeta, jer su avio-kompanije zbog omikron soja virusa korona otkazale više od 4.500 letova.

U Italiji, Španiji i Grčkoj ponovo je obavezno nošenje maski na otvorenom, region Katalonije u Španiji uveo je policijski čas, u Holandiji je već uveden karantin. U Njemačkoj će od 28. decembra biti ograničeno okupljanje na 10 ljudi, biće zatvoreni noćni klubovi, a fudbalske utakmice igraće se bez publike, prenosi BBC.

Portugalske vlasti naredile su zatvaranje barova i noćnih klubova od nedjelje, a rad od kuće obavezan do 9. januara pošto je omikron soj postao dominantan u toj zemlji.

Stotine hiljada ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu primorano je da na Božić ostane u izolaciji pošto je registrovano rekordnih 122.186 novih slučajeva virusa korona, najviše od početka pandemije.

Slovenci su proslavili Božić drugu godinu zaredom pod restriktivnim mjerama, koje su, doduše, blaže ove nego prošle godine. Rimokatolička crkva u Sloveniji odlučila je prošle godine da otkaže ponoćne mise, ali ove godine vjernici mogu u crkve s kovid propusnicama.

Papa Franjo pozvao je u svom božićnom obraćanju da vakcine stignu i do siromašnijih zemalja. Dok su neke bogate zemlje vakcinisale i do 90 odsto odraslog stanovništva, potpuno imunizovano u Africi je nešto manje od devet procenata, prenosi AP.

Drugu godinu zaredom biblijski grad Vitlejem, najpoznatiji kao rodno mjesto Isusa Hrista, obilježio je Badnje veče i Božić u sjenci virusa korona.

I dok se nekad ovdje za Božić okupljalo više hiljada ljudi, međunarodni turisti ni ove godine nisu mogli da dođu u Vitlejem pošto je Izrael skoro u potpunosti zabranio ulazak u zemlju stranim državljanima da bi se spriječilo širenje omikron soja virusa korona.

Novozelanđani proslavljaju danas Božić usred ljetne sezone i uz nekoliko ograničenja, jer je Novi Zeland jedna od rijetkih zemalja u kojoj se još nije pojavio omikron soj virusa korona.

Oko 95 odsto odraslih građana Novog Zelanda primilo je najmanje jednu dozu vakcine, a slučajevi infekcije omikron sojem detektovani na Novom Zelandu zadržani su već na granici, i smješteni u izolaciju, prenosi AP.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Nikola

26.12.2021 10:05

Pandemija bi davno prestala kad bi narod ugasio Tv i prestao citati novine.

ODGOVORITE