Мацан пропјевао па нацртао и шему кретања убица?

Осумњичени Мацан у петак је, сазнајемо, сарајевским тужитељима нацртао и шему кретања убица, те је до у детаље описао све што се дешавало критичне вечери.

Република Српска 25.12.2021 | 10:45
Мацан пропјевао па нацртао и шему кретања убица?

Александар Мацан, за којим је била расписана Интерполова црвена потјерница због умијешаности у ликвидацију сарајевских полицајаца Адиса Шеховића и Давора Вујиновића, предао се у петак Тужилаштву КС-а, након чега је уз јаке полицијске снаге пребачен у притвор Казнено-поправног завода Сарајево, гдје је смјештен у посебну ћелију, удаљену од осталих притвореника и осуђеника.

Због њега су, како сазнајемо, у затвору појачане мјере сигурности.

Мацан, којег су полицијске агенције тражиле дуже од 30 дана, ушао је у БиХ без икаквих проблема. Његов адвокат Душко Томић је за Ослобођење казао да је његов брањеник из Шпаније, преко Њемачке и Србије дошао у Бијељину, гдје су договорили начин његове предаје.

- Прво смо отишли до његове породице, а онда у зграду Тужилаштва КС-а. Суд му је већ раније, по захтјеву Тужилаштва, одредио једномјесечни притвор, а ми смо одлучили да се на ту одлуку за сада не жалимо због безбједносних разлога - појаснио је Томић, који тврди да ће “Мацановом предајом бити стављена тачка на овај случај, који већ дуго оптерећује БиХ”.

- Послије његовог саслушања ће се знати све и убрзо ће бити познати сви актери. Једна особа је већ у притвору, али по другом основу, док је особа која је починила убиство и пуцала у полицајце у бјекству. Оно што је сигурно јесте да ће бити познати актери овог злочина и ово је само почетак - појашњава Томић и додаје да је Мацан двије године тражио адвоката “који га неће продати”.

Према сазнањима Ослобођења, Мацан би се могао нагодити са Тужилаштвом и у замјену за блажу казну или евентуално статус заштићеног свједока, открити имена убица и описати начин извршења злочина. Званичне потврде о овим наводима у петак није било.

Особа која је пуцала у Шеховића и Вујиновића наводно је Саво Маринковић, који се налази у Њемачкој, гдје је због трговине дроге притворен до 2024. године. У БиХ је хапшен у неколико наврата због крађе аутомобила.

Осумњичени Мацан у петак је, сазнајемо, сарајевским тужитељима нацртао и шему кретања убица, те је до у детаље описао све што се дешавало критичне вечери.

Подсјетимо да су због убиства сарајевских полицајаца почетком новембра припадници СИПА претресли шест локација на подручју Источног Сарајева и Пала, а у акцији су учествовали и службеници МУП-а КС-а, МУП-а РС-а и ОСА под надзором Тужилаштва КС-а. Међу претресеним објектима биле су Мацанова кућа и викендица у којој су пронађена два калашњикова (током досадашње истраге је утврђено да су сарајевски полицајци убијени из калашњикова, оп. а). Вјештачење пронађеног оружја је у току, али је, како сазнајемо, мала вјероватноћа да је ријеч о пушкама из којих су убијени сарајевски полицајци.

 Осим Мацана, у везу са ликвидацијом полицајаца које се десило 26. октобра 2018. у сарајевском насељу Алипашино Поље може се довести још најмање пет особа. До пуцњаве је дошло када су полицијски службеници затекли групу криминалаца у крађи возила у Гетеовој улици. Према досадашњим резултатима истраге, црни Сеат Леон је критичне вечери стигао из Источног Сарајева. Из овог возила је испаљен рафал из аутоматске пушке у правцу полицајаца. Негдје код Сокоца возилу се изгубио сваки траг.

У оружаном нападу Шеховић је убијен на лицу мјеста, док је Вујиновић са тешким повредама главе превезен на КЦУС, гдје је преминуо. Због убиства је саслушано око 300 особа, а због директне умијешаности у ликвидацију су привођени Милош Обрадов и Срећко Трифковић, који су након девет мјесеци проведених иза решетака пуштени на слободу. У вези са убиством су се, незванично, доводила и имена Недељка Лиздека и Стефана Самарџије, а полиграфски је тестирано 39 особа и изузето око 100 видеонадзора који су вјештачени. Истрагу је, на самом почетку, према нашим сазнањима, у погрешном смјеру одвео доушник полиције, због чега су истражитељи били на кривом путу.

СКЛАПАЊЕ МОЗАИКА

Да се коцкице коначно почну слагати, помогло је дешифрирање апликације Скy Ецц, путем које су комуницирали осумњичени. Ту канадску апликацију успјели су средином прошле године разбити француски и низоземски истражитељи. На замолбу бх. полицијских агенција утврдили су да су Скy користили и криминалци из БиХ, а међу њима и Александар Мацан, чији је ДНК нађен на мјесту злочина, а и поруке које је размјењивао путем ове апликације упућивале су на то да је у вријеме убиства био у Гетеовој улици. Полиција је почела да склапа мозаик.

У Тужилаштву КС-а, које води ову истрагу годинама, јучер нису жељели давати никакве изјаве. Наводе да се истрага наставља те да ће јавности о свему бити на вријеме  обавијештена, пише <спан стyле="цолор: #3598дб;">Ослобођење.

(БН Фото: Аваз) 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Илија

25.12.2021 10:22

Нацртао шему кретања под присилом ха,ха...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цимер

25.12.2021 10:52

Добар је мали само упао у лоше друство. Из физичког имао све петице а разредник га узео на зуб па је био понављач.

Name

Ре

25.12.2021 13:01

Иди спаси га мрцино...

Name

Зоки

26.12.2021 10:56

Е мој Илија. Ти би га јос бранио? 2 оца су убијена због тог кретена, дјеца остала без свог поноса… Теби би требало у комсилук све те Мацане преселити , па цртајте заједно … Лос си

Name

Деба

25.12.2021 10:57

Права јалијаска фаца, ахахахаххахаха, јој Мацана!

ОДГОВОРИТЕ
Name

брецало

25.12.2021 12:13

И Издата потјерница за њим а он у бих усао из Шпаније, преко Њемачке и Србије дошао у Бијељину, ста ради границна полиција корумпирани од стране владајуци странака брука и срамота за бих сто има таку границну полицију и дразаву и систем убице улазе и излазе из земље кад хоце брука

ОДГОВОРИТЕ
Name

кмкок

25.12.2021 15:33

Каква дрзава, таква и граница...

Name

Ја

29.12.2021 06:39

Није ни шпанска, ни њемачка ни српска ништа боље. Човјек за којим је расписана црвена потјерница се шета Европом у вријеме пандемије кад 70 % људи не може мрднути…

Name

ТЕШКО НАМА

25.12.2021 14:11

Ха ха... Тражио двије године адвоката који га неће продати ј нашао баш тебе Томићу. Кад си тако поштен зашто ниси заступао случај Драгичевић већ сте послије првог састанка са Додиком и ти и Нобило промјенили причу и добили ногу. Остао само Ферагет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гуест

26.12.2021 08:17

Зна се јавно и сто тајно ста је Томиц радио у небодеру Момо и Узеир са дјецом која су требала изаци. Заједно са једном из Фоце прије рата доселила у Ново Сарајево.