Година дана рада биће записана у историји Бања Луке

Бесплатни уџбеници за основце, рекордне уштеде, транспарентност, борба против криминала и корупције, враћање зеленила граду и започети историјски пројекти од значаја за град, само су дио онога што је обиљежило годину дана мандата Драшка Станивуковића, најмлађег градоначелника у историји Бање Луке.

Република Српска 24.12.2021 | 16:28
Година дана рада биће записана у историји Бања Луке

- Више ништа неће бити исто. То је принцип на којем ћемо моји сарадници и ја радити и од тога нећу одустати док год будем на функцији градоначелника – прва је порука, коју је градоначелник Станивуковић упутио 24. децембра 2020. године по преузимању мандата првог човјека града.

Историјски програми подршке

Мјерама које су први пут покренуте, више од 11.000 основаца добило је бесплатне уџбенике, више од 10.000 пензионера добило је повољнији јавни превоз, десетине породица чија дјеца живе са инвалидитетом и послије навршених 18 година настављају примати накнаду, што потврђује да је стуб политика ове администрације – човјек и његова породица.

Директну новчану подршку добили су и привредници, здравствени радници на подручју града Бање Луке и породиље. Обезбијеђена су средства и за друге нове мјере подршке, од којих издвајамо суфинансирање приватних вртића.

Такође, обезбијеђен је и новац за бесплатан превоз за пензионере са пензијом до 250 КМ и за средњошколце и студенте из породица са четворо и више дјеце. Уз ове мјере подршке, највећи до сада грант и подршку добио је Дом здравља Бања Лука.

Милионске уштеде и смањење дуга

Нова градска администрација направила је значајне кораке и на пољу транспарентности, увела ред у многим областима дјеловања, а повећањем прихода и смањењем расхода обезбиједила је додатних 27 милиона КМ путем ребаланса за ову годину и буџета за 2022. годину.

Истовремено, нова градска администрација смањила је дуг за скоро десет милиона КМ, имајући у виду да је закључно са 31.12. 2020. године укупан дуг Града износио 135,2 милиона КМ, а стање дуга на дан 31.10.2021. године износило 125,9 милиона КМ.

Транспарентност: Сваки трошак јаван, доступни сви подаци

Сваки трошак односно потрошена средства јавно су доступна свим грађанима с обзиром на то да се рачуни Градске управе објављују на сајту Града и на „сити лајтовима“ у центру града. Такође, по први пут јавна су и имена запослених у Градској управи и градским предузећима, институцијама и установама, са подацима из њихових диплома.

Град Бања Лука је по први пут основао Тим за ревизију, савјетодавно тијело састављено од правника, адвоката и ревизора, а које се бавило истраживањем и провјером досадашњег рада Градске управе, као и градских предузећа и установа.

У намјери да се заштити ћирилица, једна од првих промјена нове градске администрације односила се на обавезну употребу ћирилице на свим дигиталним каналима комуникације Града.

Нови паркови и алеје

Вратити Бањој Луци епитет „град зеленила“ један је у низу приоритета нове градске администрације. Наш град је добио и два парка, и то „Породични парк“ у насељу Росуље – поклон градоначелника суграђанима и „Кајак парк“ у насељу Борик

Имајући у виду да у граду постоји потреба за новим урбаним садржајима, покренута је иницијатива изградње градског парка на Бањалучком пољу, који би требало да постане највећа градска зелена површина.

Инфраструктурни пројекти

Почело је или настављено више инфраструктурних пројеката у области комуналне потрошње и саобраћаја.

Успјешно је окончан завршетак радова на новом мосту у Српским Топлицама, настављена градња спортске дворане на Лаушу и вртића у Куљанима и Врбањи, више водоводне и канализационе мреже (попут Горње Пискавице, Врбање), обновљено више улица у Куљанима и Карановцу, а очекују нас и крупни инфраструктурни пројекти попут реконструкције и модернизације пута који повезује насеља Петрићевац – Мотике, затим главних саобраћајница у Куљанима, Дебељацима, Пријечанима и Шарговцу, моста у Чесми и Калуђерицама, школе у Ади, мултифункционалног спортског центра на Лаушу (атлетска стаза и стадион), те наставак изградње водовода и канализације.

Обезбијеђен је новац и за изградњу Централног градског спомен-обиљежја погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске.

Изграђена су игралишта за наше најмлађе суграђане у Мишином Хану и Бронзаном Мајдану, спортски терени у Борику и код ОШ „Бранко Радичевић“, настављена обнова школа, а истовремено теку радови како би се чувена фонтана из Парка „Петар Кочић“ вратила у наш град. Радови су у току и на изградњи првог дајак пристаништа у историји Бање Луке.

Бања Лука је, након 40 година, добила Урбанистички план, којим ће јасно бити дефинисане зоне и план грађења, али и опредјељење да се град шири и развија ка периферији.

Град без подјела

Нова градска администрација је протеклих мјесеци радила на томе да Бања Лука буде град без подјела, да сваки појединац има једнак приступ и да они за које су врата Градске управе била затворена добију шансу. Град Бања Лука отворио је врата и многим привредницима, који до сада нису имали прилику да сарађују са Градом.

Година донација и сарадње са грађанима

Како би се надомјестио недостатак средстава на појединим ставакама у буџету усљед амандмана, проблема са усвајањем буџета, пролонгирањем усвајања ребаланса и одбијања бројних приједлога – градска админстрација је донацијама настојала да ријеши градњу паркова, игралишта, спортских терена и других пројеката, а донаторским средствима планирано је да се обезбиједи и прослава Нове године на отвореном.

Побољшање пословања јавних предузећа

Покренуто је више активности у циљу ефикаснијег, али и домаћинског пословања градских предузећа, попут „Акване“ и „Водовода“, који ову годину завршава са добити која је четири пута већа у односу на резултате пословања из прошле године.

А за све нове предузетнике, на услузи је Преузетнички центар, први такве врсте отворен у нашем граду.

Уз наведено, Бања Лука је први пут именовала градског менаџера – Бојана Кресојевића,  формиран је Високи савјет градоначелника састављен од стручњака из различитих области, али и први пут нема замјеника градоначелника.

Остварена је и сарадња са градовима широм региона и Европе, а о Бањој Луци се причало и у Француској током сусрета градоначелника са предсједником те земље Емануелом Макроном. Снажнија сарадња остварена је и са братском Србијом, која је пружила значајну финансијску подршку за реализацију крупних пројеката. 

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Кинг

24.12.2021 16:08

Када цес доци да се провозас од Дракулића до Сарговца, два аута се не могу мимоици од рупа. Имао си моју подрску и ми смо славили твоју побједу али су код нас рупе биле и остале и ниста се не десава само се прица онко да се људима замазу оци. Висе дјела мање ријеци и сликања!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

24.12.2021 19:59

Бозе сацувај колико смо заостали подрзавам промјене не зато да цу несто добити јер знам да ни од оних прије нисам ниста добио. Медјутим највеци проблем је када ми ако не сваки мјесец онда сваку годину прогласавамо историјском.Тузно и залосно.

Name

ИГОР

24.12.2021 16:22

АСФАЛТ, ТРОТОАРИ, КАНАЛИЗАЦИЈА У ВРБАС, ГРЕЈАЊЕ НА ДРВА И УГАЉ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

24.12.2021 18:07

Бањалуцани, узивајте у свом граду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За "браво"

24.12.2021 19:27

Незнам дали је ово сарказам.надам се да није. БАЊА ЛУКА ЈЕ БИЛА И ОСТАЛА НАС ПОНОС.ДАЦЕ БОГ БИТ ЦЕМО ЈОС ПОНОСНИЈИ НА ЊУ И ОНА НА НАС.

Name

Идејно рјешење за Рупу

24.12.2021 18:27

Јос није објављено, а зграде расту ли расту у тој истој рупи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лела

24.12.2021 18:30

Дај медецинарима па нек гласају за тебе 500 км браво градоначелник

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бегић

24.12.2021 20:58

Ја сам пре задовољан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.12.2021 05:09

Запамтиће се и да никад веће рупе на асфалту нисмо имали у граду. Запамтиће се и да само центар и Петрићевац сређујете. Кочићев вијенац и Побрђе никад горе. Рупа на рупи, а ни километар од центра Игралишта као у хорор филмовима у тим насељима са канализацијом која цури крај игралишта Нигдје љуљачке ни клацкалице. Сређујете тајкунска насеља гдје људи имају по двадесет станова. Сређујете тамо гдје скупљати гласове. Све исто као и ови прије. А стари старосједиоци и прави Бањалучани ходају по рупама јер боже њима ништа не треба.

ОДГОВОРИТЕ