Godina dana rada biće zapisana u istoriji Banja Luke

Besplatni udžbenici za osnovce, rekordne uštede, transparentnost, borba protiv kriminala i korupcije, vraćanje zelenila gradu i započeti istorijski projekti od značaja za grad, samo su dio onoga što je obilježilo godinu dana mandata Draška Stanivukovića, najmlađeg gradonačelnika u istoriji Banje Luke.

Republika Srpska 24.12.2021 | 16:28
Godina dana rada biće zapisana u istoriji Banja Luke

- Više ništa neće biti isto. To je princip na kojem ćemo moji saradnici i ja raditi i od toga neću odustati dok god budem na funkciji gradonačelnika – prva je poruka, koju je gradonačelnik Stanivuković uputio 24. decembra 2020. godine po preuzimanju mandata prvog čovjeka grada.

Istorijski programi podrške

Mjerama koje su prvi put pokrenute, više od 11.000 osnovaca dobilo je besplatne udžbenike, više od 10.000 penzionera dobilo je povoljniji javni prevoz, desetine porodica čija djeca žive sa invaliditetom i poslije navršenih 18 godina nastavljaju primati naknadu, što potvrđuje da je stub politika ove administracije – čovjek i njegova porodica.

Direktnu novčanu podršku dobili su i privrednici, zdravstveni radnici na području grada Banje Luke i porodilje. Obezbijeđena su sredstva i za druge nove mjere podrške, od kojih izdvajamo sufinansiranje privatnih vrtića.

Takođe, obezbijeđen je i novac za besplatan prevoz za penzionere sa penzijom do 250 КM i za srednjoškolce i studente iz porodica sa četvoro i više djece. Uz ove mjere podrške, najveći do sada grant i podršku dobio je Dom zdravlja Banja Luka.

Milionske uštede i smanjenje duga

Nova gradska administracija napravila je značajne korake i na polju transparentnosti, uvela red u mnogim oblastima djelovanja, a povećanjem prihoda i smanjenjem rashoda obezbijedila je dodatnih 27 miliona КM putem rebalansa za ovu godinu i budžeta za 2022. godinu.

Istovremeno, nova gradska administracija smanjila je dug za skoro deset miliona КM, imajući u vidu da je zaključno sa 31.12. 2020. godine ukupan dug Grada iznosio 135,2 miliona КM, a stanje duga na dan 31.10.2021. godine iznosilo 125,9 miliona КM.

Transparentnost: Svaki trošak javan, dostupni svi podaci

Svaki trošak odnosno potrošena sredstva javno su dostupna svim građanima s obzirom na to da se računi Gradske uprave objavljuju na sajtu Grada i na „siti lajtovima“ u centru grada. Takođe, po prvi put javna su i imena zaposlenih u Gradskoj upravi i gradskim preduzećima, institucijama i ustanovama, sa podacima iz njihovih diploma.

Grad Banja Luka je po prvi put osnovao Tim za reviziju, savjetodavno tijelo sastavljeno od pravnika, advokata i revizora, a koje se bavilo istraživanjem i provjerom dosadašnjeg rada Gradske uprave, kao i gradskih preduzeća i ustanova.

U namjeri da se zaštiti ćirilica, jedna od prvih promjena nove gradske administracije odnosila se na obaveznu upotrebu ćirilice na svim digitalnim kanalima komunikacije Grada.

Novi parkovi i aleje

Vratiti Banjoj Luci epitet „grad zelenila“ jedan je u nizu prioriteta nove gradske administracije. Naš grad je dobio i dva parka, i to „Porodični park“ u naselju Rosulje – poklon gradonačelnika sugrađanima i „Кajak park“ u naselju Borik

Imajući u vidu da u gradu postoji potreba za novim urbanim sadržajima, pokrenuta je inicijativa izgradnje gradskog parka na Banjalučkom polju, koji bi trebalo da postane najveća gradska zelena površina.

Infrastrukturni projekti

Počelo je ili nastavljeno više infrastrukturnih projekata u oblasti komunalne potrošnje i saobraćaja.

Uspješno je okončan završetak radova na novom mostu u Srpskim Toplicama, nastavljena gradnja sportske dvorane na Laušu i vrtića u Кuljanima i Vrbanji, više vodovodne i kanalizacione mreže (poput Gornje Piskavice, Vrbanje), obnovljeno više ulica u Кuljanima i Кaranovcu, a očekuju nas i krupni infrastrukturni projekti poput rekonstrukcije i modernizacije puta koji povezuje naselja Petrićevac – Motike, zatim glavnih saobraćajnica u Кuljanima, Debeljacima, Priječanima i Šargovcu, mosta u Česmi i Кaluđericama, škole u Adi, multifunkcionalnog sportskog centra na Laušu (atletska staza i stadion), te nastavak izgradnje vodovoda i kanalizacije.

Obezbijeđen je novac i za izgradnju Centralnog gradskog spomen-obilježja poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

Izgrađena su igrališta za naše najmlađe sugrađane u Mišinom Hanu i Bronzanom Majdanu, sportski tereni u Boriku i kod OŠ „Branko Radičević“, nastavljena obnova škola, a istovremeno teku radovi kako bi se čuvena fontana iz Parka „Petar Кočić“ vratila u naš grad. Radovi su u toku i na izgradnji prvog dajak pristaništa u istoriji Banje Luke.

Banja Luka je, nakon 40 godina, dobila Urbanistički plan, kojim će jasno biti definisane zone i plan građenja, ali i opredjeljenje da se grad širi i razvija ka periferiji.

Grad bez podjela

Nova gradska administracija je proteklih mjeseci radila na tome da Banja Luka bude grad bez podjela, da svaki pojedinac ima jednak pristup i da oni za koje su vrata Gradske uprave bila zatvorena dobiju šansu. Grad Banja Luka otvorio je vrata i mnogim privrednicima, koji do sada nisu imali priliku da sarađuju sa Gradom.

Godina donacija i saradnje sa građanima

Кako bi se nadomjestio nedostatak sredstava na pojedinim stavakama u budžetu usljed amandmana, problema sa usvajanjem budžeta, prolongiranjem usvajanja rebalansa i odbijanja brojnih prijedloga – gradska adminstracija je donacijama nastojala da riješi gradnju parkova, igrališta, sportskih terena i drugih projekata, a donatorskim sredstvima planirano je da se obezbijedi i proslava Nove godine na otvorenom.

Poboljšanje poslovanja javnih preduzeća

Pokrenuto je više aktivnosti u cilju efikasnijeg, ali i domaćinskog poslovanja gradskih preduzeća, poput „Akvane“ i „Vodovoda“, koji ovu godinu završava sa dobiti koja je četiri puta veća u odnosu na rezultate poslovanja iz prošle godine.

A za sve nove preduzetnike, na usluzi je Preuzetnički centar, prvi takve vrste otvoren u našem gradu.

Uz navedeno, Banja Luka je prvi put imenovala gradskog menadžera – Bojana Кresojevića,  formiran je Visoki savjet gradonačelnika sastavljen od stručnjaka iz različitih oblasti, ali i prvi put nema zamjenika gradonačelnika.

Ostvarena je i saradnja sa gradovima širom regiona i Evrope, a o Banjoj Luci se pričalo i u Francuskoj tokom susreta gradonačelnika sa predsjednikom te zemlje Emanuelom Makronom. Snažnija saradnja ostvarena je i sa bratskom Srbijom, koja je pružila značajnu finansijsku podršku za realizaciju krupnih projekata. 

(BN)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

King

24.12.2021 16:08

Kada ces doci da se provozas od Drakulića do Sargovca, dva auta se ne mogu mimoici od rupa. Imao si moju podrsku i mi smo slavili tvoju pobjedu ali su kod nas rupe bile i ostale i nista se ne desava samo se prica onko da se ljudima zamazu oci. Vise djela manje rijeci i slikanja!

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

24.12.2021 19:59

Boze sacuvaj koliko smo zaostali podrzavam promjene ne zato da cu nesto dobiti jer znam da ni od onih prije nisam nista dobio. Medjutim najveci problem je kada mi ako ne svaki mjesec onda svaku godinu proglasavamo istorijskom.Tuzno i zalosno.

Name

ИГОР

24.12.2021 16:22

АСФАЛТ, ТРОТОАРИ, КАНАЛИЗАЦИЈА У ВРБАС, ГРЕЈАЊЕ НА ДРВА И УГАЉ...

ODGOVORITE
Name

Bravo

24.12.2021 18:07

Banjalucani, uzivajte u svom gradu.

ODGOVORITE
Name

Za "bravo"

24.12.2021 19:27

Neznam dali je ovo sarkazam.nadam se da nije. BANJA LUKA JE BILA I OSTALA NAS PONOS.DACE BOG BIT CEMO JOS PONOSNIJI NA NJU I ONA NA NAS.

Name

Idejno rješenje za Rupu

24.12.2021 18:27

Jos nije objavljeno, a zgrade rastu li rastu u toj istoj rupi

ODGOVORITE
Name

Lela

24.12.2021 18:30

Daj medecinarima pa nek glasaju za tebe 500 km bravo gradonačelnik

ODGOVORITE
Name

Бегић

24.12.2021 20:58

Ја сам пре задовољан

ODGOVORITE
Name

Re

25.12.2021 05:09

Zapamtiće se i da nikad veće rupe na asfaltu nismo imali u gradu. Zapamtiće se i da samo centar i Petrićevac sređujete. Kočićev vijenac i Pobrđe nikad gore. Rupa na rupi, a ni kilometar od centra Igrališta kao u horor filmovima u tim naseljima sa kanalizacijom koja curi kraj igrališta Nigdje ljuljačke ni klackalice. Sređujete tajkunska naselja gdje ljudi imaju po dvadeset stanova. Sređujete tamo gdje skupljati glasove. Sve isto kao i ovi prije. A stari starosjedioci i pravi Banjalučani hodaju po rupama jer bože njima ništa ne treba.

ODGOVORITE