Награда "Жанка Стокић" уручена Тањи Бошковић

Српска глумица Тања Бошковић овогодишња је добитница награде "Жанка Стокић", која се додјељује глумицама које су својим радом изузетно допринијеле српској филмској, телевизијској и позоришној умјетности.

Србија 23.12.2021 | 18:22
Награда "Жанка Стокић" уручена Тањи Бошковић

Награда "Жанка Стокић" установљена је 2003. године у Београду, на иницијативу Мире Ступице, а заједно са "Добричиним прстеном" представља најважнију награду која се у Србији додјељује за глумачку дјелатност.

Ове године у конкуренцију је било шест врсних глумица, а у приједлогу "Атељеа 212" за Тању Бошковић наведено је, између осталог, да је она "једна од оних ријетких глумица и умјетница које надилазе све стереотипе, калупе, сепарације, ускогрудост и искључивост".

"Њен раскошани дар, вештину, тренинг, упорност и истрајност није могуће категоризовати и хијерарихизовати. Тања Бошковић је увек истовремено више уметничких идентитета и вештина спојених у праксу уметности глуме. Она је изврсна глумица у смислу прецизности њених говорних вештина, виртуозности телесних, плесно - извођачких могућности, вокалних способности, широког спектра емоционалности...", наведено је у приједлогу.

Бошковићева је рекла да је Жанка Стокић прокрчила пут достојанству коју женска глума има.

"Кажем женска, јер и даље живимо у драмској литератури која много више пажње посвећује мушкарцима, свету где су мушкарци већина која воде културну и позоришну политику. Тако да ћу ову награду доживети као ветар у леђа глумицама. Једино теже од тога бити глумац је бити глумица", рекла је Бошковићева.

О добитници је одлучио жири у којем су били претходна добитница награде глумица Горица Поповић, затим вршилац дужности управника Народног позоришта Светислав Гонцић, главни и одговорни уредник Компаније "Вечерњих новости" Милорад Вучелић, драматург Ивана Димић и редитељ Борис Лијешевић.

Награда "Жанка Стокић" остала је од оснивања женско признање, јер га добијају искључиво глумице.

Награда се додјељује активним глумицама које су својим "личношћу обиљежиле позоришни, филмски и телевизијски живот Србије стваралачком зрелошћу и богатством умјетничког израза".

Тања Бошковић је 18. добитница признања "Жанка Стокић", а досадашње добитнице су Светлана Бојковић, Милена Дравић, Радмила Живковић, Ђурђија Цветић, Ружица Сокић, Јелисавета Саблић, Гордана Ђурђевић Димић, Дара Џокић, Мирјана Карановић, Љиљана Благојевић, Љиљана Стјепановић, Мира Бањац, Анита Манчић, Јасна Ђуричић, Олга Одановић, Наташа Нинковић и Горица Поповић.

Српска глумица Жанка Стокић је 1945. године осуђена на осам година губитка националне части, будући да је током рата учествовала у програмима на радио-станицама под њемачком контролом.

Стокићева је рехабилитована 2009. године одлуком Окружног суда у Београду.

Фонд за додјелу награде основали су Народно позориште у Београду, на чијој се великој сцени одржава церемонија уручења, затим компанија "Новости" и град Пожаревац.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар