Nagrada "Žanka Stokić" uručena Tanji Bošković

Srpska glumica Tanja Bošković ovogodišnja je dobitnica nagrade "Žanka Stokić", koja se dodjeljuje glumicama koje su svojim radom izuzetno doprinijele srpskoj filmskoj, televizijskoj i pozorišnoj umjetnosti.

Srbija 23.12.2021 | 18:22
Nagrada "Žanka Stokić" uručena Tanji Bošković

Nagrada "Žanka Stokić" ustanovljena je 2003. godine u Beogradu, na inicijativu Mire Stupice, a zajedno sa "Dobričinim prstenom" predstavlja najvažniju nagradu koja se u Srbiji dodjeljuje za glumačku djelatnost.

Ove godine u konkurenciju je bilo šest vrsnih glumica, a u prijedlogu "Ateljea 212" za Tanju Bošković navedeno je, između ostalog, da je ona "jedna od onih rijetkih glumica i umjetnica koje nadilaze sve stereotipe, kalupe, separacije, uskogrudost i isključivost".

"Njen raskošani dar, veštinu, trening, upornost i istrajnost nije moguće kategorizovati i hijerarihizovati. Tanja Bošković je uvek istovremeno više umetničkih identiteta i veština spojenih u praksu umetnosti glume. Ona je izvrsna glumica u smislu preciznosti njenih govornih veština, virtuoznosti telesnih, plesno - izvođačkih mogućnosti, vokalnih sposobnosti, širokog spektra emocionalnosti...", navedeno je u prijedlogu.

Boškovićeva je rekla da je Žanka Stokić prokrčila put dostojanstvu koju ženska gluma ima.

"Kažem ženska, jer i dalje živimo u dramskoj literaturi koja mnogo više pažnje posvećuje muškarcima, svetu gde su muškarci većina koja vode kulturnu i pozorišnu politiku. Tako da ću ovu nagradu doživeti kao vetar u leđa glumicama. Jedino teže od toga biti glumac je biti glumica", rekla je Boškovićeva.

O dobitnici je odlučio žiri u kojem su bili prethodna dobitnica nagrade glumica Gorica Popović, zatim vršilac dužnosti upravnika Narodnog pozorišta Svetislav Goncić, glavni i odgovorni urednik Kompanije "Večernjih novosti" Milorad Vučelić, dramaturg Ivana Dimić i reditelj Boris Liješević.

Nagrada "Žanka Stokić" ostala je od osnivanja žensko priznanje, jer ga dobijaju isključivo glumice.

Nagrada se dodjeljuje aktivnim glumicama koje su svojim "ličnošću obilježile pozorišni, filmski i televizijski život Srbije stvaralačkom zrelošću i bogatstvom umjetničkog izraza".

Tanja Bošković je 18. dobitnica priznanja "Žanka Stokić", a dosadašnje dobitnice su Svetlana Bojković, Milena Dravić, Radmila Živković, Đurđija Cvetić, Ružica Sokić, Jelisaveta Sablić, Gordana Đurđević Dimić, Dara DŽokić, Mirjana Karanović, Ljiljana Blagojević, Ljiljana Stjepanović, Mira Banjac, Anita Mančić, Jasna Đuričić, Olga Odanović, Nataša Ninković i Gorica Popović.

Srpska glumica Žanka Stokić je 1945. godine osuđena na osam godina gubitka nacionalne časti, budući da je tokom rata učestvovala u programima na radio-stanicama pod njemačkom kontrolom.

Stokićeva je rehabilitovana 2009. godine odlukom Okružnog suda u Beogradu.

Fond za dodjelu nagrade osnovali su Narodno pozorište u Beogradu, na čijoj se velikoj sceni održava ceremonija uručenja, zatim kompanija "Novosti" i grad Požarevac.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar