Путин мало и о Украјини и о ширењу НАТО-а на исток

- Председник Русије Владимир Путин одржава традиционалну годишњу конференцију за новинаре. Због пандемије ковода она је ове године знатно другачија.

Свијет 23.12.2021 | 11:59
Путин мало и о Украјини и о ширењу НАТО-а на исток

Због мера против корона-вируса број новинара је ове године ограничен на 500, а конференција се одржава у већем простору. За учешће на конференцији потребнасу била три ПЦР теста, а новинари који данас присуствују годишњој конференцији попрскани су сребрним честицама на улазу у место одржавања догађаја.

Поред тога, све столице су постављене на удаљености од један и по метар, а сви новинари ће на улазу добити маске за лице.

Постављена су и средства за дезинфекцију руку. За разлику од претходне године, обраћање неће бити у онлајн формату, већ ће новинари Путину моћи директно да постављају питања.

Путин говори о пандемији, напетости у вези Украјине, односима са САД и НАТО, али и о бројним другим међународним и домаћим темама, попут економије.

О ширењу НАТО-а близу граница са Русијом

"Неприхватљиво је ширење НАТО-а на исток", поручио је Путин одговарајући на питање новинарке "Скај њуза". Новинарка је питала може ли Путин безусловно да гарантује ненападање у Украјини?

"Наша дејства неће зависити од тока преговора, већ од безусловног осигуравања безбедности Русије. Јасно смо ставили до знања да је ширење НАТО-а на исток неприхватљиво. Сједињене Америчке Државе стоје са ракетама на прагу наше куће. Зар је претерани захтев да се поред нас не постављају ударни системи? Како би реаговали Американци да на границу са Канадом или Мексиком поставимо ракете", рекао је Путин.
С ндруге стране, говорећи о предлозима за безбедносне гаранције НАТО-а, руски председник је рекао да је Русија једноставно директно поставила питање да не би требало да буде никаквог ширења НАТО-а на исток. "Лопта је на њиховој страни, морају да одговоре. Све у свему, за сада видимо позитивну реакцију", рекао је руски лидер.

Мало и о Украјини

Путин је рекао да пре државног преврата у Украјини Русији није падало на памет да се Крим поново уједини са Русијом. "Кремљ је радио са Јушченком (бившим председником Украјине), расправљао се око гаса и био спреман да настави даљи рад, али шта се догодило 2014. године? Крвави државни преврат. Јасно је да је постајало легитимно негодовање грађана. Али Јанукович се са свим сложио, западне земље су дале гаранције, сви су се сложили. После дан-два – државни удар. Зашто? Нема одговора. Победа опозиције била је неизбежна. Зашто су то урадили? После тога се десио Крим – Русија није могла другачије да поступи и безвољно гледа шта се дешава у Украјини и посебно у Донбасу. Били смо приморани да урадимо нешто 2014. Тако је настала криза", објаснио је председник.

(Тањуг/Спутњик Фото: Тањуг/АП)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Мирослав

23.12.2021 11:18

Да се спреци рат, цим пре треба поцети разговор Кијева и Москве. Кијев има западне савезнике, али то је ниста, ако додје до сукоба.И пре поцетка рата, се зна ко це рат изгубити. Москва сигурно не, ипак је то сила голема. Дакле разговор је хитно потребан, јер и после рата ваља сести и разговарати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Монтирани фасисти

23.12.2021 12:09

А градјани у теској биједи док они пљацкају ресурсе са месетарима.....

Name

Тито

23.12.2021 14:08

Ко брани путину да постави своје ракете у Мексику или Канади?!! Мозе и у Бразилу па и БиХ ако се договоре троглаве пантлицаре. Цему драматургија кад немас аргумената за убједјивање него само голи мисиц а и он зависи хоце ли други да га напумпају .

Name

Рале

23.12.2021 11:19

Док је путко главни неце бити рата али ако умјесто њега додје какав нервозан свјет це да гори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има опасних

23.12.2021 12:07

Сто тепнули не бих да зестоко одговоре на провокације. Пун им нос западних силедјија.

Name

ОО7

23.12.2021 14:39

Због страха од Путина-Русије,САД гурају ЕУ у сукобе.

ОДГОВОРИТЕ