Putin malo i o Ukrajini i o širenju NATO-a na istok

- Predsednik Rusije Vladimir Putin održava tradicionalnu godišnju konferenciju za novinare. Zbog pandemije kovoda ona je ove godine znatno drugačija.

Svijet 23.12.2021 | 11:59
Putin malo i o Ukrajini i o širenju NATO-a na istok

Zbog mera protiv korona-virusa broj novinara je ove godine ograničen na 500, a konferencija se održava u većem prostoru. Za učešće na konferenciji potrebnasu bila tri PCR testa, a novinari koji danas prisustvuju godišnjoj konferenciji poprskani su srebrnim česticama na ulazu u mesto održavanja događaja.

Pored toga, sve stolice su postavljene na udaljenosti od jedan i po metar, a svi novinari će na ulazu dobiti maske za lice.

Postavljena su i sredstva za dezinfekciju ruku. Za razliku od prethodne godine, obraćanje neće biti u onlajn formatu, već će novinari Putinu moći direktno da postavljaju pitanja.

Putin govori o pandemiji, napetosti u vezi Ukrajine, odnosima sa SAD i NATO, ali i o brojnim drugim međunarodnim i domaćim temama, poput ekonomije.

O širenju NATO-a blizu granica sa Rusijom

"Neprihvatljivo je širenje NATO-a na istok", poručio je Putin odgovarajući na pitanje novinarke "Skaj njuza". Novinarka je pitala može li Putin bezuslovno da garantuje nenapadanje u Ukrajini?

"Naša dejstva neće zavisiti od toka pregovora, već od bezuslovnog osiguravanja bezbednosti Rusije. Jasno smo stavili do znanja da je širenje NATO-a na istok neprihvatljivo. Sjedinjene Američke Države stoje sa raketama na pragu naše kuće. Zar je preterani zahtev da se pored nas ne postavljaju udarni sistemi? Kako bi reagovali Amerikanci da na granicu sa Kanadom ili Meksikom postavimo rakete", rekao je Putin.
S ndruge strane, govoreći o predlozima za bezbednosne garancije NATO-a, ruski predsednik je rekao da je Rusija jednostavno direktno postavila pitanje da ne bi trebalo da bude nikakvog širenja NATO-a na istok. "Lopta je na njihovoj strani, moraju da odgovore. Sve u svemu, za sada vidimo pozitivnu reakciju", rekao je ruski lider.

Malo i o Ukrajini

Putin je rekao da pre državnog prevrata u Ukrajini Rusiji nije padalo na pamet da se Krim ponovo ujedini sa Rusijom. "Kremlj je radio sa Juščenkom (bivšim predsednikom Ukrajine), raspravljao se oko gasa i bio spreman da nastavi dalji rad, ali šta se dogodilo 2014. godine? Krvavi državni prevrat. Jasno je da je postajalo legitimno negodovanje građana. Ali Janukovič se sa svim složio, zapadne zemlje su dale garancije, svi su se složili. Posle dan-dva – državni udar. Zašto? Nema odgovora. Pobeda opozicije bila je neizbežna. Zašto su to uradili? Posle toga se desio Krim – Rusija nije mogla drugačije da postupi i bezvoljno gleda šta se dešava u Ukrajini i posebno u Donbasu. Bili smo primorani da uradimo nešto 2014. Tako je nastala kriza", objasnio je predsednik.

(Tanjug/Sputnjik Foto: Tanjug/AP)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Miroslav

23.12.2021 11:18

Da se spreci rat, cim pre treba poceti razgovor Kijeva i Moskve. Kijev ima zapadne saveznike, ali to je nista, ako dodje do sukoba.I pre pocetka rata, se zna ko ce rat izgubiti. Moskva sigurno ne, ipak je to sila golema. Dakle razgovor je hitno potreban, jer i posle rata valja sesti i razgovarati.

ODGOVORITE
Name

Montirani fasisti

23.12.2021 12:09

A gradjani u teskoj bijedi dok oni pljackaju resurse sa mesetarima.....

Name

Tito

23.12.2021 14:08

Ko brani putinu da postavi svoje rakete u Meksiku ili Kanadi?!! Moze i u Brazilu pa i BiH ako se dogovore troglave pantlicare. Cemu dramaturgija kad nemas argumenata za ubjedjivanje nego samo goli misic a i on zavisi hoce li drugi da ga napumpaju .

Name

Rale

23.12.2021 11:19

Dok je putko glavni nece biti rata ali ako umjesto njega dodje kakav nervozan svjet ce da gori.

ODGOVORITE
Name

Ima opasnih

23.12.2021 12:07

Sto tepnuli ne bih da zestoko odgovore na provokacije. Pun im nos zapadnih siledjija.

Name

OO7

23.12.2021 14:39

Zbog straha od Putina-Rusije,SAD guraju EU u sukobe.

ODGOVORITE