Утврђено пет спорних диплома запослених у Градској управи

Ради се о дипломама Техничке, Економске и Школе ученика у привреди у Бањој Луци, а о овим сазнањима обавијештен је Инспекторат Републике Српске, који је предмете прослиједио на даље поступање у Центар јавне безбједности Бања Лука, Цектор криминалистичке полиције МУП Републике Српске.

Република Српска 22.12.2021 | 13:07
Утврђено пет спорних диплома запослених у Градској управи

Град Бања Лука је протеклих мјесеци интензивно радио на провјерама диплома запослених и то на начин да су дипломе провјераване у установама које су издале диплому.

Досадашњим провјерама диплома запослених у Градској управи,  потврђено је да се дипломе пет запослених не воде у службеним евиденцијама школа у којима су издате, односно да лица која су дипломе приложила код запошљавања у Градској управи нису завршила образовање у овим школама.

Ради се о дипломама Техничке, Економске и Школе ученика у привреди у Бањој Луци, а о овим сазнањима обавијештен је Инспекторат Републике Српске, који је предмете прослиједио на даље поступање у Центар јавне безбједности Бања Лука, Цектор криминалистичке полиције МУП Републике Српске.

– Код спорне дипломе Економске школе, поред чињенице да се поменуто лице не води у школској евиденцији, на дипломи је уочен читав низ техничких недостатака, јер је на приложеној дипломи уписан погрешан назив струке, погрешно име директора и његов потпис, а печат на дипломи није истовјетан печату који се користио у школи у периоду када је диплома наводно издата – рекао је шеф Кабинета градоначелника Владимир Грујић.

Чланом 86. Закона о државним службеницима и намјештеницима Републике Српске дефинисано је да државном службенику радни однос престаје, између осталог, „ако је приликом заснивања радног односа прећутао или дао нетачне податке који су били од значаја за заснивање радног односа“, тако да ће у наредном периоду против ових радника бити спроведене све законске процедуре.

Објашњава да су, када је ријеч о дипломама високе стручне спреме, до сада провјерене дипломе већине приватних високо-школских установа из БиХ, од којих су добијене потврде да су стечене по закону, док ће дипломе стечене на државним универзитетима, због специфичних процедура, бити предмет провјере у наредном периоду.

– Велики проблем код провјере диплома представљају дипломе које су издале образовне институације које су престале са радом, због чега се дипломе морају провјеравати у Архиву РС, као и дипломе издате у земљама региона. До сада су провјерене дипломе 45 средњих школа и 13 приватних факултета, а од појединих још очекујемо одговор. Преостаје да се провјери 297 диплома државних факултета – истакао је Грујић.

Чланом 347. Кривичног закона Републике Српске, за кривично дјело израде и употребе лажне јавне исправе, запријећене су казне до 5 година затвора.

Подсјећамо, побољшање транспарентности администрације је једна од приоритетних области у раду нове градске администрације, а у којој су за годину дана остварени значајни резултати.

Одмах након преузимања дужности, градоначелник Драшко Станивуковић донио је одлуку да се на званичној интернет страници Града објаве имена запослених у Градској управи са подацима из њихових диплома.

Ови подаци су само након седам дана мандата и објелодањени, симболично дан пред Нову годину, као увод у нови почетак и у нову и бољу годину. Ова својеврсна лична карта Градске управе, прва је таква коју је једна управа или установа објавила јавно.

Након објаве имена и презимена свих запослених у Градској управи, на сајту Града објављена су и имена запослених у градским установама, предузећима и институцијама са подацима из њихових диплома.

(БН) 

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

пр

22.12.2021 12:20

Само 5 ? Толко има само у Поштама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРИЈЕДОР

22.12.2021 13:55

У Приједору, а ха,ха,ха, има посланика доктора, професора, инжињера и магистара, кандидата за Градоначелника, ха,ха,ха, Драга д ли вјерујеш своим очима или мени, Теби Драги, ха,ха,ха, Чувам овце крај зелене јове, мене драги са факултета зове.

Name

Пуно висе

22.12.2021 14:26

У Постама је огромна вецина таквих.Нпр. диплому издала акредитована установа , наизглед ОК, али је као Вису сколу дипломцима уписала сколе које никад нису ни видјели а мозда и не постоје. Сви це провјеравати диплому сумњивих коледза , али нико неце историјат сколовања.Контас царе.Просјек старосних година у тренутку дипломирања је сигурно преко 40, све бабе дипломирају.Инаце це све преплавити војно-полицијске сколе, врло су увезани, а питање је ста је то и да ли се уопсте мозе провјерити. Унистице дрзаву као сто у и ЈНА.Нема дрзаве, нема правде , одох у Пионирску сетати.

Name

Вања

22.12.2021 14:30

Па свака диплома са свих приватних факултета је лажна, па и она која је регуларно купљена. То сви знају у држави и праве се мутави. То је злочин над властитим народом. Продаја фалш диплома.

Name

СК

22.12.2021 20:08

А тек у Институту за јавно здравље и у Заводима за јавно здравље. Бозе сацувај.

Name

Татар

22.12.2021 12:26

Не проваљујте се.Јесте ли прво дозволили провјеру својих диплома

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста

22.12.2021 14:05

Па којих диплома кад немају ни сколе. Не издаје се диплома за 8 разреда. Питајте Сранивуковица, Селака, Бегица…

Name

На сву њихову срецу

22.12.2021 12:34

Знање (куповних) нико не провјерава, тако да це иста бити побољсано али мало морген.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

22.12.2021 12:46

Колико човјек мора бити љигав да купује диплому за средњу школу??Све провјерити,све и једну.Другачије нема напријед.Ено Грачаница код Тузле издаје дипломе коме шта треба,а чујем да су за електротехничку највећи мајстори.Многи плату примају са лажним дипломама,а дјеца нам одлазе,или сједе код куће.Али,не само открити их,већ да врате сваку плату примљену са лажном дипломом,и онда у затвор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па када

22.12.2021 12:51

Па када су објављене дипломе свих радника градске управе зашто нису објављена и имена оних за које се сумња да су набавили сумњиве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инжењер

22.12.2021 13:03

Ни средњу школу нису могли да заврше. А шта тек рећи за факултетске дипломе тзв. приватних факултета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарма

22.12.2021 14:20

Инжењеру чешљају се и дипломе државних факултета! Није питање ко има какв факс него који факс је стварно завршен.

Name

Ре инжењер

22.12.2021 22:07

Изненадићеш се колико има "куповних" диплома са државних факултета. Неки имају дипломе државних фалултета, али немају знање и колеге са факса.

Name

ИНСПЕКТОР

22.12.2021 13:06

ПРОВЕРИТЕ ДИПЛОМУ ДРАГАНА НОВАКОВИЋА САВЈЕТНИКА У ГРАДСКОЈ АДМИНИСТРАЦИЈИ, КОЈИ ИМА ДИПЛОМУ ШУМАРСКОГ ФАКУЛТЕТА У ЗАГРЕБУ. НА ТОМ ФАКУЛТЕТУ НЕМА ПОДАТАКА ДА ЈЕ ОН ДИПЛОМИРАО НИ У РАТУ А НИ ПОСЛЕ РАТА. ПЕЧАТОМ КОЈИ СУ ФАЛСИФИКОВАЛИ ЊИХ ТРИ БРАТА СУ СЕБИ ИШТАНЦАЛИ ДИПЛОМА ВИШЕ ФАКУЛТЕТА. ЗЕНГА МУ ЈЕ БРАТ И БИЛИ СУ ХРВАТСКОЈ ВОЈЦИ А РЕПУБЛИКА СРПСКА ИМ ЗА ТО ДАЈЕ ДОБРЕ ПЛАТЕ И ОВАЈ СРПСКИ НАРОД. ЧАК СУ И ДАЉЕ КУПОВАЛИ ДИПЛОМЕ, МАГИСТРИ И ДОКТОРИ НАУКА. ПРОВЕРИТЕ И ИСТЈЕРАЈТЕ СА ПОСЛА. ДАЈТЕ ТА РАДНА МЈЕСТА ОНИМА КОЈИ ЗАСЛУЖУЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

22.12.2021 16:35

Ако је то истина...? Значи код нас могу радити и зенге, а не могу ја, борац прве категорије мени отказ...лијело бога ми.

Name

Туга

22.12.2021 13:16

само 5 ???? Шта је са очекивани најмање још 55 ??? Легализоване?!?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мејдан

22.12.2021 13:30

Пет диплома средње школе, факултети се још чешљају. Можда баш зато што их има педесет и пет па им треба више времена!

Name

ВАЛТЕР

22.12.2021 13:24

А гдје су вам они ватрогасци са дипломама из Широког Бријега, Бечког и Новог Сада и сл. Шта са њима би, а зна се да су купљене дипломе. ИМА ту најмање 50 % запослених са купљеним, фалсификованим или лажним печатом и меморандумима овјереним дипломама. Предаје их тужилаштвима, а њих суспендује са посла, док се не ријеши валидност диплома и других увјерења, потврда о положеним стручним испитима и сл. Увјерења. Лажњака имате на претек. Јер је власт те људе довела ту и то им омогућила. Радили са неком средњом школом, а онда завршили факултете за менаџера, еколого, правника и тд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бг

22.12.2021 13:35

У Градисци 50% купљене дипломе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало

22.12.2021 16:43

Колико ја знам у ватрогасцима имају само две дипломе које нису валидне а купљене су у цазину и људе је сипа приводила и испитивала медјутим људи су јаки и тај исти драскиц их стити а ова прица о сироком и травнику окаци је мацку о реп мајсторе све сy легалне и просле провјере јос за радојцица глупане

Name

Искрено

22.12.2021 14:26

Да ли сте утврдили како вам раде инспекције, комунална полиција.....како канцеларија за грађане одрађује пријаве грађана на проблеме које имају. Ево ја ћу вам рећи, никако. Дипломе требате провјеравати, али проблеми грађана су битнији, поготово они гдје је угрожено здравље и имовина. Страшно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

22.12.2021 14:38

А стаје са купљеним дипломама којих има достаи са купљеним радним мјестима у Опстини ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

22.12.2021 14:39

Ово је непотребна прица, цему наклапати и нудити нама да наклапамо. Једноставно, одмах треба дати отказ свима са лазном дипломом. Треба проверити и оне са приватних факултета? Трба проверити како се на тим факултетима полазу испити, колико је ту знања, изводели се везбе или су фиктивне, упису се да су направљене а деца никад нису видели лаборатори. Па тако се на приватном факсу полози, нпр патологија, микробиологија, биохемија итд, да деца никад у току студирање не кроце у лаборатори, на везбе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милена

22.12.2021 14:41

Нека врате плате које су примали на основу тих диплома ако немају да врате одма запљена имовине,а таквих је са лажним дипломата страшно пуно у сваком граду,скоро сам била у комуналцу у једном граду жена ради као службеница и Незна да куца на тастатури,тражи она слова као ћорава кокос зрно а прима дебелу плату,а знала да обуче мини сукњу толико да се види доњи веш,ето правила службеника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знање

22.12.2021 14:54

Диплома ниста не знаци ако немају знања за посао који раде. А колико знања имају види се....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГТИ

22.12.2021 15:29

Није ни цудо ко је на целу града, битно да је он масну од 10м истакао, мада би било боље да је ставио зуту траку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.12.2021 17:57

Цека те дјајиц за поклон.

Name

Васке

22.12.2021 15:42

Шта је са лондонским студентом?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта Фали

22.12.2021 15:59

Друг Тито је од школе имао само Браварски занат .

ОДГОВОРИТЕ
Name

зора123

22.12.2021 22:03

И то фалсификовано!

Name

Медо

23.12.2021 20:27

Провјерите диплому Мајкицкиног сина који ради у пореској. Катастрофа, момак не зна да ли је дошао или пошао. Купљена диплома и мама га увалила у пореску,срамота.

ОДГОВОРИТЕ