Utvrđeno pet spornih diploma zaposlenih u Gradskoj upravi

Radi se o diplomama Tehničke, Ekonomske i Škole učenika u privredi u Banjoj Luci, a o ovim saznanjima obaviješten je Inspektorat Republike Srpske, koji je predmete proslijedio na dalje postupanje u Centar javne bezbjednosti Banja Luka, Cektor kriminalističke policije MUP Republike Srpske.

Republika Srpska 22.12.2021 | 13:07
Utvrđeno pet spornih diploma zaposlenih u Gradskoj upravi

Grad Banja Luka je proteklih mjeseci intenzivno radio na provjerama diploma zaposlenih i to na način da su diplome provjeravane u ustanovama koje su izdale diplomu.

Dosadašnjim provjerama diploma zaposlenih u Gradskoj upravi,  potvrđeno je da se diplome pet zaposlenih ne vode u službenim evidencijama škola u kojima su izdate, odnosno da lica koja su diplome priložila kod zapošljavanja u Gradskoj upravi nisu završila obrazovanje u ovim školama.

Radi se o diplomama Tehničke, Ekonomske i Škole učenika u privredi u Banjoj Luci, a o ovim saznanjima obaviješten je Inspektorat Republike Srpske, koji je predmete proslijedio na dalje postupanje u Centar javne bezbjednosti Banja Luka, Cektor kriminalističke policije MUP Republike Srpske.

– Kod sporne diplome Ekonomske škole, pored činjenice da se pomenuto lice ne vodi u školskoj evidenciji, na diplomi je uočen čitav niz tehničkih nedostataka, jer je na priloženoj diplomi upisan pogrešan naziv struke, pogrešno ime direktora i njegov potpis, a pečat na diplomi nije istovjetan pečatu koji se koristio u školi u periodu kada je diploma navodno izdata – rekao je šef Kabineta gradonačelnika Vladimir Grujić.

Članom 86. Zakona o državnim službenicima i namještenicima Republike Srpske definisano je da državnom službeniku radni odnos prestaje, između ostalog, „ako je prilikom zasnivanja radnog odnosa prećutao ili dao netačne podatke koji su bili od značaja za zasnivanje radnog odnosa“, tako da će u narednom periodu protiv ovih radnika biti sprovedene sve zakonske procedure.

Objašnjava da su, kada je riječ o diplomama visoke stručne spreme, do sada provjerene diplome većine privatnih visoko-školskih ustanova iz BiH, od kojih su dobijene potvrde da su stečene po zakonu, dok će diplome stečene na državnim univerzitetima, zbog specifičnih procedura, biti predmet provjere u narednom periodu.

– Veliki problem kod provjere diploma predstavljaju diplome koje su izdale obrazovne instituacije koje su prestale sa radom, zbog čega se diplome moraju provjeravati u Arhivu RS, kao i diplome izdate u zemljama regiona. Do sada su provjerene diplome 45 srednjih škola i 13 privatnih fakulteta, a od pojedinih još očekujemo odgovor. Preostaje da se provjeri 297 diploma državnih fakulteta – istakao je Grujić.

Članom 347. Krivičnog zakona Republike Srpske, za krivično djelo izrade i upotrebe lažne javne isprave, zaprijećene su kazne do 5 godina zatvora.

Podsjećamo, poboljšanje transparentnosti administracije je jedna od prioritetnih oblasti u radu nove gradske administracije, a u kojoj su za godinu dana ostvareni značajni rezultati.

Odmah nakon preuzimanja dužnosti, gradonačelnik Draško Stanivuković donio je odluku da se na zvaničnoj internet stranici Grada objave imena zaposlenih u Gradskoj upravi sa podacima iz njihovih diploma.

Ovi podaci su samo nakon sedam dana mandata i objelodanjeni, simbolično dan pred Novu godinu, kao uvod u novi početak i u novu i bolju godinu. Ova svojevrsna lična karta Gradske uprave, prva je takva koju je jedna uprava ili ustanova objavila javno.

Nakon objave imena i prezimena svih zaposlenih u Gradskoj upravi, na sajtu Grada objavljena su i imena zaposlenih u gradskim ustanovama, preduzećima i institucijama sa podacima iz njihovih diploma.

(BN) 

Komentari / 31

Ostavite komentar
Name

pr

22.12.2021 12:20

Samo 5 ? Tolko ima samo u Poštama.

ODGOVORITE
Name

PRIJEDOR

22.12.2021 13:55

U Prijedoru, a ha,ha,ha, ima poslanika doktora, profesora, inžinjera i magistara, kandidata za Gradonačelnika, ha,ha,ha, Draga d li vjeruješ svoim očima ili meni, Tebi Dragi, ha,ha,ha, Čuvam ovce kraj zelene jove, mene dragi sa fakulteta zove.

Name

Puno vise

22.12.2021 14:26

U Postama je ogromna vecina takvih.Npr. diplomu izdala akreditovana ustanova , naizgled OK, ali je kao Visu skolu diplomcima upisala skole koje nikad nisu ni vidjeli a mozda i ne postoje. Svi ce provjeravati diplomu sumnjivih koledza , ali niko nece istorijat skolovanja.Kontas care.Prosjek starosnih godina u trenutku diplomiranja je sigurno preko 40, sve babe diplomiraju.Inace ce sve preplaviti vojno-policijske skole, vrlo su uvezani, a pitanje je sta je to i da li se uopste moze provjeriti. Unistice drzavu kao sto u i JNA.Nema drzave, nema pravde , odoh u Pionirsku setati.

Name

Vanja

22.12.2021 14:30

Pa svaka diploma sa svih privatnih fakulteta je lažna, pa i ona koja je regularno kupljena. To svi znaju u državi i prave se mutavi. To je zločin nad vlastitim narodom. Prodaja falš diploma.

Name

SK

22.12.2021 20:08

A tek u Institutu za javno zdravlje i u Zavodima za javno zdravlje. Boze sacuvaj.

Name

Tatar

22.12.2021 12:26

Ne provaljujte se.Jeste li prvo dozvolili provjeru svojih diploma

ODGOVORITE
Name

Sta

22.12.2021 14:05

Pa kojih diploma kad nemaju ni skole. Ne izdaje se diploma za 8 razreda. Pitajte Sranivukovica, Selaka, Begica…

Name

Na svu njihovu srecu

22.12.2021 12:34

Znanje (kupovnih) niko ne provjerava, tako da ce ista biti poboljsano ali malo morgen.

ODGOVORITE
Name

Dragan

22.12.2021 12:46

Koliko čovjek mora biti ljigav da kupuje diplomu za srednju školu??Sve provjeriti,sve i jednu.Drugačije nema naprijed.Eno Gračanica kod Tuzle izdaje diplome kome šta treba,a čujem da su za elektrotehničku najveći majstori.Mnogi platu primaju sa lažnim diplomama,a djeca nam odlaze,ili sjede kod kuće.Ali,ne samo otkriti ih,već da vrate svaku platu primljenu sa lažnom diplomom,i onda u zatvor.

ODGOVORITE
Name

Pa kada

22.12.2021 12:51

Pa kada su objavljene diplome svih radnika gradske uprave zašto nisu objavljena i imena onih za koje se sumnja da su nabavili sumnjive.

ODGOVORITE
Name

Inženjer

22.12.2021 13:03

Ni srednju školu nisu mogli da završe. A šta tek reći za fakultetske diplome tzv. privatnih fakulteta.

ODGOVORITE
Name

Sarma

22.12.2021 14:20

Inženjeru češljaju se i diplome državnih fakulteta! Nije pitanje ko ima kakv faks nego koji faks je stvarno završen.

Name

Re inženjer

22.12.2021 22:07

Iznenadićeš se koliko ima "kupovnih" diploma sa državnih fakulteta. Neki imaju diplome državnih falulteta, ali nemaju znanje i kolege sa faksa.

Name

INSPEKTOR

22.12.2021 13:06

PROVERITE DIPLOMU DRAGANA NOVAKOVIĆA SAVJETNIKA U GRADSKOJ ADMINISTRACIJI, KOJI IMA DIPLOMU ŠUMARSKOG FAKULTETA U ZAGREBU. NA TOM FAKULTETU NEMA PODATAKA DA JE ON DIPLOMIRAO NI U RATU A NI POSLE RATA. PEČATOM KOJI SU FALSIFIKOVALI NJIH TRI BRATA SU SEBI IŠTANCALI DIPLOMA VIŠE FAKULTETA. ZENGA MU JE BRAT I BILI SU HRVATSKOJ VOJCI A REPUBLIKA SRPSKA IM ZA TO DAJE DOBRE PLATE I OVAJ SRPSKI NAROD. ČAK SU I DALJE KUPOVALI DIPLOME, MAGISTRI I DOKTORI NAUKA. PROVERITE I ISTJERAJTE SA POSLA. DAJTE TA RADNA MJESTA ONIMA KOJI ZASLUŽUJU.

ODGOVORITE
Name

Idealno

22.12.2021 16:35

Ako je to istina...? Znači kod nas mogu raditi i zenge, a ne mogu ja, borac prve kategorije meni otkaz...lijelo boga mi.

Name

Tuga

22.12.2021 13:16

samo 5 ???? Šta je sa očekivani najmanje još 55 ??? Legalizovane?!?!

ODGOVORITE
Name

Mejdan

22.12.2021 13:30

Pet diploma srednje škole, fakulteti se još češljaju. Možda baš zato što ih ima pedeset i pet pa im treba više vremena!

Name

VALTER

22.12.2021 13:24

A gdje su vam oni vatrogasci sa diplomama iz Širokog Brijega, Bečkog i Novog Sada i sl. Šta sa njima bi, a zna se da su kupljene diplome. IMA tu najmanje 50 % zaposlenih sa kupljenim, falsifikovanim ili lažnim pečatom i memorandumima ovjerenim diplomama. Predaje ih tužilaštvima, a njih suspenduje sa posla, dok se ne riješi validnost diploma i drugih uvjerenja, potvrda o položenim stručnim ispitima i sl. Uvjerenja. Lažnjaka imate na pretek. Jer je vlast te ljude dovela tu i to im omogućila. Radili sa nekom srednjom školom, a onda završili fakultete za menadžera, ekologo, pravnika i td

ODGOVORITE
Name

Bg

22.12.2021 13:35

U Gradisci 50% kupljene diplome.

ODGOVORITE
Name

Alo

22.12.2021 16:43

Koliko ja znam u vatrogascima imaju samo dve diplome koje nisu validne a kupljene su u cazinu i ljude je sipa privodila i ispitivala medjutim ljudi su jaki i taj isti draskic ih stiti a ova prica o sirokom i travniku okaci je macku o rep majstore sve sy legalne i prosle provjere jos za radojcica glupane

Name

Iskreno

22.12.2021 14:26

Da li ste utvrdili kako vam rade inspekcije, komunalna policija.....kako kancelarija za građane odrađuje prijave građana na probleme koje imaju. Evo ja ću vam reći, nikako. Diplome trebate provjeravati, ali problemi građana su bitniji, pogotovo oni gdje je ugroženo zdravlje i imovina. Strašno.

ODGOVORITE
Name

Eh

22.12.2021 14:38

A staje sa kupljenim diplomama kojih ima dostai sa kupljenim radnim mjestima u Opstini ?

ODGOVORITE
Name

Miroslav

22.12.2021 14:39

Ovo je nepotrebna prica, cemu naklapati i nuditi nama da naklapamo. Jednostavno, odmah treba dati otkaz svima sa laznom diplomom. Treba proveriti i one sa privatnih fakulteta? Trba proveriti kako se na tim fakultetima polazu ispiti, koliko je tu znanja, izvodeli se vezbe ili su fiktivne, upisu se da su napravljene a deca nikad nisu videli laboratori. Pa tako se na privatnom faksu polozi, npr patologija, mikrobiologija, biohemija itd, da deca nikad u toku studiranje ne kroce u laboratori, na vezbe.

ODGOVORITE
Name

Milena

22.12.2021 14:41

Neka vrate plate koje su primali na osnovu tih diploma ako nemaju da vrate odma zapljena imovine,a takvih je sa lažnim diplomata strašno puno u svakom gradu,skoro sam bila u komunalcu u jednom gradu žena radi kao službenica i Nezna da kuca na tastaturi,traži ona slova kao ćorava kokos zrno a prima debelu platu,a znala da obuče mini suknju toliko da se vidi donji veš,eto pravila službenika.

ODGOVORITE
Name

Znanje

22.12.2021 14:54

Diploma nista ne znaci ako nemaju znanja za posao koji rade. A koliko znanja imaju vidi se....

ODGOVORITE
Name

GTI

22.12.2021 15:29

Nije ni cudo ko je na celu grada, bitno da je on masnu od 10m istakao, mada bi bilo bolje da je stavio zutu traku

ODGOVORITE
Name

Re

23.12.2021 17:57

Ceka te djajic za poklon.

Name

Vaske

22.12.2021 15:42

Šta je sa londonskim studentom?

ODGOVORITE
Name

Šta Fali

22.12.2021 15:59

Drug Tito je od škole imao samo Bravarski zanat .

ODGOVORITE
Name

zora123

22.12.2021 22:03

I to falsifikovano!

Name

Medo

23.12.2021 20:27

Provjerite diplomu Majkickinog sina koji radi u poreskoj. Katastrofa, momak ne zna da li je došao ili pošao. Kupljena diploma i mama ga uvalila u poresku,sramota.

ODGOVORITE