Мрежа која Додику доноси милионе: Чудни маневри око виле, ТВ кућа и дјеца предузетници

Милорад Додик одавно није само политичар, он је и бизнисмен, односно, својеврсни шеф големог породичног концерна у којем су се дјеца, али и остали чланови шире породице, посветили различитим врстама дјелатности, од пољопривреде до маркетинга и медијског бизниса.

Република Српска 22.12.2021 | 12:53
Мрежа која Додику доноси милионе: Чудни маневри око виле, ТВ кућа и дјеца предузетници

У свим медијским истраживањима о имовини политичара у БиХ Милорад Додик, заједно са супругом Сњежаном, увјерљиво води, пише портал <спан стyле="цолор: #3598дб;">нет.хр и додаје да званичног регистра имовине званичника у БиХ нема, али постоји база података Центра за истраживачко новинарство (ЦИН), која садржи податке о приходима и покретној и непокретној имовини око 150 званичника и политичара владајућих и опозиционих странака у БиХ. <див цласс="неwс_инфо">

Према званичним подацима које је скупио ЦИН, Додик има стан од 87 квадратних метара, пословни простор од 101 квадрата, кућу са земљиштем укупне површине око 25 хектара у Лакташима и Градишци, те вилу од 342 квадрата и гаражу од 45 квадрата у Београду, у елитном кварту, дакако.

У имовинској картици коју је Додик предао прије општих избора у БиХ 2018. године Централној изборној комисији – сам је своју имовину процијенио на 2,67 милиона марака (око 1,36 милијуна евра), али сматра се да је и имовина најужег круга породице врједнија од тог износа.

Дио имовине дијели са супругом Сњежаном, а прије пријаве података 2018. – према евиденцији ЦИН-а, како нам објашњава главни уредник Аладин Абдагић, имао је још и два стана, сваки од 78 квадрата, у Београду.

Међутим, кругови породичног бизниса код Додика се шире и на његову дјецу, али и на много ширу породицу – и многи босанско-херцеговачки медији биљежили су пословни узлет многих фирми везаних за чланове уже и шире породице Додик у вријеме док он води Републику Српску и обавља дужност члана Предсједништва БиХ, што би се у уређеним демокрацијама сматрало или сукобом интереса или би било предметом разматрања је ли било погодовања.

<стронг>Син и кћи - у предузетништву од ране младости

Његов син Игор сувласник је фирме "Фруит Ецо" у Градишци која се бави производњом и прометом воћа и поврћа, а прошле године, 2020. остварила је приход од продаје у износу од 1,67 милиона КМ (око 853 тисуће еура). У Бањалуци син Игор има фирму "Леомаx Интернатионал", а заједно са сестром Горицом има и фирму  "Глобал Либертy" која се бави трговином дрвном грађом, грађевинским материјалом и санитарном опремом, али прошле године су забиљежили нешто скромнији приходи, од свега 84 хиљаде евра.

Горица је сувласница и ресторана "Агапе" у Бањалуци који је у 2020. остварио приход од врло добрих 750 хиљада евра. Она је такође, сазнајемо у ЦИН-у, сувласница и радија "А радио".

Занимљиво је да се кћи Горица, која је дипломирала економију на Кипру, уз приватни бизнис окушала и у државној управи. Године 2011. она је, како се наводи, изабрана за шефицу кабинета тадашње министрице за економске односе с иностранством Жељке Цвијановић. У истој Влади у којој је њезин отац био премијер.

<имг срц="хттпс://www.ртвбн.цом/стораге/галлерy/2021-12-22/12222021124255.јпг" алт="" wидтх="1024" хеигхт="638" />

Извор: Антидот/Независна медијска мрежа  

Имање које је уписано на брата Милорада Додика Горана: он био и први власник твртке Агро воће у Лакташима која располаже големим парцелама на којима се узгаја воће и поврће.

У Лакташима је големо имање породице Додик, а тамо је и основана компанија "Агро воће" која је била иницијално фирма Додикова брата Горана, али данас се сматра да је власнички повезана и са кћери Горицом, а у њој је и њезин супруг Павле Ћоровић, пројектни менаџер.

Додиков зет Ћоровић уз посао пројектног менаџера такође је, према писању појединих портала у БиХ, власник неколико приватних фирми које биљеже пристојне пословне резултате, а то су "Агро Дестил", "КБВ Датацом" те "Ред Боx Медиа". Заједно са супругом, Горица Додик је сувласница великог стана (од 345 четворних метара) у Бањој Луци.

<стронг>Посао разгранат и у Унији?

Сам Милорад Додик је једном у Народној скупштини Републике Српске рекао да његов син сарађује с фирмом "Пронтиер" из Бање Луке која је специјализована за ИТ дјелатност, а медији су често сумњали да добро пролази на тендерима због позадинске политичке подршке.

Прошлу године та је фирма завршила с импресивних 55 милиона конвертибилних марака прихода, односно, око 27 милиона евра. Такође се сматра да је син Игор најозбиљније од свих чланова породице кренуо у међународни бизнис. Није тајна да се сматра како је он укључен и у фонд који на подручју регије управо покреће велики медијски пројект - Уну ТВ.

Но ни он нити сестра Горица не желе јавно говорити о свим својим удјелима и међународним пословним подухватима.

Након што је градоначелник Бање Луке Драшко Станивуковић говорио о сумњивим пословима у обитељи Додик те споменуо да "бато и сека Додик имају 60-ак компанија" услиједио је деманти, а неки су босанско-херцеговачки медији иронично констатирали да су сестра и брат Додик узвратили Станивуковићу да имају "само" пет компанија.

Међутим, мрежа породичних фирми из уже и шире родбине породице Додик је тако широка да не чуди да је Станивуковић након што су му сестра и брат Додик објавили да имају "само" пет твртки узвратио још жешће. "Ваше фирме су и оне на вашим зетовима, кумовима, сестрићима и повезаним особама на којима се воде. Таквих има и више од 70…", дио је Станивуковићеве објаве с Тwиттера.

<стронг>Чудни финансијски маневри око виле у Београду

О Додиковим некретнинама доста се писало у медијима, и босанскохерцеговачким и регионалним. Посебно је бола у очи голема вила на Дедињу у Београду коју је купио током свог политичког мандата, те је и дан-данас мистерија поријекла новца. Појављивале су се и фотографије с раскошног имања у Лакташима, писало се о базенима, рибњацима – раскошно уређеном парку.

На питање главном уреднику ЦИН-а Аладину Абдагићу што се сматра посебно сумњивим у цијелом имовинском комплексу породице Додик, он одговара да је посебно занимљив начин куповине Додикове виле у Београду 2007. године. Он је, наиме, да би вилу могао уписати на своје име, морао платити 850 хиљада евра Комерцијалној банци, а новинарима ЦИН-а тада је из банке речено да је према важећем закону Додик морао уплатити тај новац да би се укњижио у новембру 2007. године. Међутим, тек осам мјесеци касније он је дигао кредит код Павловић Интернатионал банке из Бијељине на износ од 750.767,00 евра на рок отплате 8,5 година.

<имг срц="хттпс://www.ртвбн.цом/стораге/галлерy/2021-12-22/12222021124143.јпг" алт="" wидтх="1024" хеигхт="681" />

Извор: ЦИН  

Вила Милорада Додика у елитном кварту у Београду: новинари ЦИН-а упозоравају да никада није расвијетљено поријекло новца којим ју је Додик купио 2007. године

Уочи избора 2018. године заборавио је уписати гаражу од 45 четворних метара у Београду, али и неколико хектара земље која гласи на његову супругу. У БиХ, међутим, нису предвиђене никакве казне за политичаре који не пријаве точно своју имовину, а у овом случају није био једино Додик заборављив и непрецизан.

Милорад Додик је и сам знао скренути пажњу  јавности на пословање своје обитељи, а посебно је покренуо лавину кад се у октобру ове године пожалио да му је син незапослен, а да кћеркине фирме негативно послују.

ЦИН је тада подсјетио да је 2010. године у имовинској картици Милорад Додик уписао да издржава свог сина, иако је он већ тада био власник милионске имовине.

"Према тадашњој изјави о имовинском стању наведено је да је Игор сувласник фирме 'Фруит Ецо' с удјелом од 2,62 милијуна КМ, аутомобила вриједног 50 хиљада  КМ, а имао је и рачун у банци с 10 хиљада КМ.

Такође, 2008. године, фирми 'Фруит Ецо' је одобрен кредит Инвестицијско-развојне банке Републике Српске од три милијуна КМ, а одобрио га је Кредитни одбор дионичара банке на чијем се челу налазио његов отац Милорад Додик", описује једну од епизода из приче о пословном успјеху обитељи Додик Аладин Абдагић, главни уредник ЦИН-а.

<стронг>Додик: Не би људи гласали за криминалца...

А шта је на то одговарао Додик у ријетким приликама када је допустио новинарима да га питају о имовини и пријатељским пословима?

Најчешће је одговарао да су то све скупа "глупости" и да га не "интересирају те приче", да он одговара "само на озбиљна питања". Једном су га питали је ли тачно да има на големом имању у Лакташима и рибњаке и базен, а он је одговорио да је то – братово. Увијек би био у питању неки други члан доиста разгранате породице Додик.

"То што обитељ Додик има у Лијевчу пољу апсолутно је познато свима овдје и то знају људи. Знају да смо једна од најбогатијих обитељи били прије рата и то ће показати избори овдје у Лакташима. Сигурно је да за неког манијака, криминалца или лопова не би гласали ни до сада", говорио је Милорад Додик у интервјуу за Репортер далеке 2000. године и потом дакако побиједио на још једним изборима.

Чињеница је да у овом тренутку не постоје званичне информације гдје све фирме из широког породичног портфеља послују у иностранству, посебно на подручју ЕУ,  те се може само нагађати што би се конкретно догодило с наводним удјелима у случају да породица Додик заради санкције, преноси портал Нет.хр.

(БН/НЕТ.ХР Фото:лустрација/нет.хр) 

Коментари / 62

Оставите коментар
Name

Нека

22.12.2021 12:16

Нама насег Доде, спас и узданица Српског народа у Републици Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баба Посава

22.12.2021 13:48

Бас стета отици у затвор када се цовјек овако скуцио!

Name

ре

22.12.2021 14:10

Бурле је дошао тенковима на власт са својим одабраним ликовима,да све растури прода и презадужи народ и борце у њиховој биједи до дан данас у РС.

Name

Ре НекА

22.12.2021 14:24

Нека хапсе и тебе и њега јос мало. Ко би гори сутра доли он це нагулити Ал ти ти остаје овде

Name

Лактаси

22.12.2021 14:26

Дзаба сви милиони,приватни животи им ко турска серија,фуј

Name

Ре Нека

22.12.2021 14:31

Благо теби.

Name

Yокохама

22.12.2021 14:33

У Зеницу има да му сви додјемо на усељење!

Name

Зоки

22.12.2021 14:44

Све је то Баја постено откинуо народу!! Нико се није противио, и ја мислим да му све постено припало!!!

Name

Ре Нека

22.12.2021 14:44

Ратни и послијератни профитер.... спас и узданица? Кога? Свјетских и локалних превараната?

Name

Сузана

22.12.2021 15:27

Додик ће само преузети суд и тужилаштво од БиХ да му се не би судило и одузела имовина

Name

Ре

22.12.2021 16:03

Биједнице један радис за минималац и навијас за лопова. Мозак на резерви! Због таквих сви тонемо.

Name

Гладни!!!

22.12.2021 16:18

Низаста му се неби промијенио!!! Мирно спавам!!! Ја сам богат кад сам сит, а нисам дузан никоме!!!

Name

КАМЕН

22.12.2021 12:21

СВЕ ОДУЗЕТИ ЛОПОВСКОЈ ФАМИЛИЈИ ПА У ЗАТВОР НА ДУГОГОДИСЊУ РОБИЈУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

22.12.2021 12:23

Ето да је правна дрзава не би јој требао висе н један доказ.Ово је сасвим довољно за једно100 година затвота.Осиса нас цовек ко Милутин овна

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

22.12.2021 12:25

Ви помињете само једног зета. Шта је са друга два зета. Очигледно диплома економије са Кипра боље пролази у РС за разлику од оних из Бања Луке и Београда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закон

22.12.2021 12:33

САМО ЗАКОН О ПОРИЈЕКЛУ ИМОВОНЕ ...па да видимо ко че гласати за а ко потив невиђено и срамотно шта се догађа .а све под окриљем Српства ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иогор

22.12.2021 12:37

Министрица за економске односе с иностранством а наставница Енглеског језика. Ма иди ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦУПАТИ НОКТЕ

22.12.2021 12:37

ЦУПАТИ НОКТЕ ЊЕМУ И ЊЕГОВОЈ ДЈЕЦИ ОНДА ЦЕ ПРОПЈЕВАТИ.. И СВЕ ВРАТИТИ НАРОДУ И ДРЖАВИ.. ТО ЈЕ ФУКАРА И КРИМИНАЛАЦ.. ЗАТВОРРР ЦАУСЕСКУУУУУУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

КФ

22.12.2021 12:40

Стара чобанска: док је оваца биће и вуне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро Цомментс

22.12.2021 12:43

Укљуцени и УФО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лукавица

22.12.2021 12:49

Убрзо ће ђаво доћи по своје.Прије него што се нада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миро

22.12.2021 13:19

Гледа куће,божију ти мајку!!Гледај биједо и опет гласај, да направи још три овакве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ђедо бошко

22.12.2021 13:20

Је'л ово зарадио копајући њиве....? Исве друго што има он и његови?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дудук

22.12.2021 13:25

Додиг је тезак око 5 милијарди км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оги

22.12.2021 16:02

то је управо та права цифра! Све истраге обављене из независних извора се слазу.

Name

Ре

22.12.2021 16:17

И да је тезак пола или цетврт милијарде, није то могао постено зарадити. Закон о поријеклу имовине и нека доказу од којих прихода имају све то. Е глупи народе, до када цемо трпити криминалце у политици?

Name

СКY

22.12.2021 13:27

Хапси лопурду из наркокланова!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

22.12.2021 13:33

Јадник како успједе то за кратко вријеме стеци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

22.12.2021 13:42

Приватни породично- кумовски " бизнис" у приватној држави, увезан са " институцијама" система, је наћин како се за релативно кратко вријеме енормно обогатити!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.12.2021 16:19

Бас тако. Отворени организовани криминал људи на власти.

Name

Маркан

22.12.2021 13:43

ЗАШТО СТАНИВУКОВИЋ НЕ ПОСТАВЉА ДУГО ОБЕЋАВАНО "ДРВО", СА СВИМ ДОДИКОВИМ ФИРМАМА? ЗАШТО ГА ТО НЕ ПИТА НЕКО ОД ВАШИХ НОВИНАРА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зато

22.12.2021 15:54

Што ће и његово дрво бити у том дрвореду о поријеклу новца.....

Name

Ре

22.12.2021 16:20

Ваљда це науцити да се прво скоци, па казе хоп.

Name

Има и прецих ствари!

22.12.2021 13:44

Ста казе на ово директор МУП-а, госпон Костресевиц?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отахарин

22.12.2021 13:51

Тв Уна, на државној фреквенцији РТРС2.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нормалан

22.12.2021 13:55

Фала Богу да Игор има од цега да зиви. Бас сам се бринуо како це презивити и да ли це гдје наци посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хехе

22.12.2021 14:22

И нико им ниста немозе

Name

Кокаин Јохнy

22.12.2021 14:23

Фала Богу да има јабука и јабуковог сирцета! Здрав зивот.

Name

ЗЛАТНО ПОЉЕ

22.12.2021 14:52

НЕКА ИМА КАПИТАЛ,ЗАТО ЈЕ РЕПУБЛИКА СРПСКА НАЈСИРОМАСНИЈА У ЕВРОПИ,А НИ СТИДА НИ ОБРАЗА НЕМА ИДЕ ДА МОЉАКА ПО СВИЈЕТУ ЗА ПОМОЦ ДА ИСПЛСТИ БУДЗЕТСКЕ ОБАВЕЗЕ.ДА ЛИ ЈЕ ОРБАН ОБЕЦАО ПАРЕ СТО ВОЛИ СРБЕ ИЛИ ИЗ НЕКОГ СВОГ ИНТЕРЕСА.ПОЗНАТО ЈЕ ДА И ОРБАН ИМА КАПИТАЛ ВРЕДНИЈИ ОД ДОДИКА,РАСИРИО СВОЈУ ИМПЕРИЈУ У МАДЈАРСКОЈ,И САСТАЛИ СЕ БРАЦА,ДА ЛИ ПО МАТЕРИ ИЛИ ПАРАМА ПОКАЗАЦЕ ВРИЈЕМЕ.

Name

Ре

22.12.2021 16:25

Вјероватно је доста да се појави, па да се директори дрзавних фирми утркују ко це дати веци уговор ИТ фирми гдје је син консултант.

Name

Зв

22.12.2021 14:02

У уредјеној земљи цовек његовог капацитета и квалитета неби могао плацати порез на толику имовину и да је добије на поклон. Он јос све то и зарадио!!! Благо вама који мислите да је постено...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

22.12.2021 16:14

Није ваљда да сумњаш ! Све поштено, са својих десет прстију, људи штедели, нису се разбацивали као неки овде... .Што је некада била Америка, данас је то БИХ, земља великих могућности !

Name

Ре

22.12.2021 16:28

То је тако у уредјемој земљи. Криминалци и сељобери који воде ову земљу немају никакав интерес да ово буде уредјена земља.

Name

Борац

22.12.2021 14:04

Има ли некад да ниси у праву односно да си погресио?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ме

22.12.2021 14:07

…то је она стара емесија, ако се ко сјеца.. т” тразили сте, гледајте “. ? Па овај народ је толико излуден, … ЗАЛОСТНО..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

22.12.2021 16:12

Ме а сто и засто је залосно тако народ хоце и зели терај миле стоку на сисање и купање...

Name

?

22.12.2021 14:43

Још ако га изаберете четири године има да зајебе Билија Гејтса

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милена

22.12.2021 14:44

Богати од Путина и Ердогана заједно немогу они са Додиком Додик је прешао све могуће границе нормалног.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

22.12.2021 14:51

А ста мислите колико тај цовјек има у кесу и злату, ово некретнина сто се зна је обицна ситница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

22.12.2021 14:56

Потпуно не способан народ. Нико ништа не ради осим породице Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

22.12.2021 14:57

Стаје са осталим некретнинама?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде Бл

22.12.2021 15:08

Треба Кипарски језик научити да бих човјек могао тамо факултет завршити, ал то иде експрес, кад су ђаци даровити. Добро је ишло и оном Лондонском ђаку, све у мјесец дана и енглески и факултет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

22.12.2021 19:37

На Кипру се говори Грчки и Турски језик, не постоји Кипарски језик.

Name

Саса

22.12.2021 15:10

Ја сам се увјерио до сада , а имамприлично година да ђаво увијек сједи у ћошку и гледа шта се ради. И када се човјек најкомотније осјећа, онда он ступа у акцију....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГТИ

22.12.2021 15:30

Највеци краљ и политицар икада

ОДГОВОРИТЕ
Name

Селмир

22.12.2021 15:32

Много висе новаца има Зоран Тегелтија, само он се изгледа понудио да испоруци Додика, због тога га стампа и неспомиње. Цак ни Васковиц ни Вукановиц ни ријец да напису. Запитајте се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ништа он нема

22.12.2021 15:53

Шта ја све имам а нисам на власти....Морам и ја у политику да ово подуплам....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проф. Др. Шупкет Чмаревић

22.12.2021 16:08

Мислим да би било патриотски , рецепт за бизнис подијелити са својим Народом. Ја у штеку имам 1000 марака, баш би волио знати како да их пласирам у бизнис, и да зарадим , наравно !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxxxxx

22.12.2021 16:21

А засто не ставите куцу васе сузи да народ види ста заради једна за после на у фамилији, сирота сузи да види о где зиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Село

22.12.2021 18:51

Мало им је колико је горица похотна. И тата Милорад сада јој купује мушкарце трошкови су то. Зато Миле мора да пљачка пљачка пљачка да би горка имала све што жели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

22.12.2021 19:56

Само му све одузети и РС це бити Свајцарска, ето нам републицког будзета за неколико година унапријед , не треба никакав прилив средстава, укинути све порезе да напацени и опљацкани градјани продису, да скину омцу око врата а криминалце послати на дозивотну робију

ОДГОВОРИТЕ
Name

?????

23.12.2021 07:46

СТА ЈЕ СА ЗУНИЦЕМ МАЗАЛИЦОМ ТАМИДЗИОМ СОЛАЈОМ ПАПЦИМА АТЕК БИСЕРКА СВИ БИ ОНИ МОГЛИ У ИСТИ РЕД НА ЦЕЛУ СА БУРЛОМ СВЕ СУ ТО ЊЕГОВЕ ДЕСНЕ РУКЕ ПА ЈАДОВАН ЦУБРИЛОВИЦ И О ОСТАЛИ СВИ МИ ЊИХ ДОБРО ПРЕПОЗНАЈЕМО ВИДИМО И ЦУЈЕМО