Mreža koja Dodiku donosi milione: Čudni manevri oko vile, TV kuća i djeca preduzetnici

Milorad Dodik odavno nije samo političar, on je i biznismen, odnosno, svojevrsni šef golemog porodičnog koncerna u kojem su se djeca, ali i ostali članovi šire porodice, posvetili različitim vrstama djelatnosti, od poljoprivrede do marketinga i medijskog biznisa.

Republika Srpska 22.12.2021 | 12:53
Mreža koja Dodiku donosi milione: Čudni manevri oko vile, TV kuća i djeca preduzetnici

U svim medijskim istraživanjima o imovini političara u BiH Milorad Dodik, zajedno sa suprugom Snježanom, uvjerljivo vodi, piše portal net.hr i dodaje da zvaničnog registra imovine zvaničnika u BiH nema, ali postoji baza podataka Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), koja sadrži podatke o prihodima i pokretnoj i nepokretnoj imovini oko 150 zvaničnika i političara vladajućih i opozicionih stranaka u BiH.

Prema zvaničnim podacima koje je skupio CIN, Dodik ima stan od 87 kvadratnih metara, poslovni prostor od 101 kvadrata, kuću sa zemljištem ukupne površine oko 25 hektara u Laktašima i Gradišci, te vilu od 342 kvadrata i garažu od 45 kvadrata u Beogradu, u elitnom kvartu, dakako.

U imovinskoj kartici koju je Dodik predao prije opštih izbora u BiH 2018. godine Centralnoj izbornoj komisiji – sam je svoju imovinu procijenio na 2,67 miliona maraka (oko 1,36 milijuna evra), ali smatra se da je i imovina najužeg kruga porodice vrjednija od tog iznosa.

Dio imovine dijeli sa suprugom Snježanom, a prije prijave podataka 2018. – prema evidenciji CIN-a, kako nam objašnjava glavni urednik Aladin Abdagić, imao je još i dva stana, svaki od 78 kvadrata, u Beogradu.

Međutim, krugovi porodičnog biznisa kod Dodika se šire i na njegovu djecu, ali i na mnogo širu porodicu – i mnogi bosansko-hercegovački mediji bilježili su poslovni uzlet mnogih firmi vezanih za članove uže i šire porodice Dodik u vrijeme dok on vodi Republiku Srpsku i obavlja dužnost člana Predsjedništva BiH, što bi se u uređenim demokracijama smatralo ili sukobom interesa ili bi bilo predmetom razmatranja je li bilo pogodovanja.

Sin i kći - u preduzetništvu od rane mladosti

Njegov sin Igor suvlasnik je firme "Fruit Eco" u Gradišci koja se bavi proizvodnjom i prometom voća i povrća, a prošle godine, 2020. ostvarila je prihod od prodaje u iznosu od 1,67 miliona KM (oko 853 tisuće eura). U Banjaluci sin Igor ima firmu "Leomax International", a zajedno sa sestrom Goricom ima i firmu  "Global Liberty" koja se bavi trgovinom drvnom građom, građevinskim materijalom i sanitarnom opremom, ali prošle godine su zabilježili nešto skromniji prihodi, od svega 84 hiljade evra.

Gorica je suvlasnica i restorana "Agape" u Banjaluci koji je u 2020. ostvario prihod od vrlo dobrih 750 hiljada evra. Ona je takođe, saznajemo u CIN-u, suvlasnica i radija "A radio".

Zanimljivo je da se kći Gorica, koja je diplomirala ekonomiju na Kipru, uz privatni biznis okušala i u državnoj upravi. Godine 2011. ona je, kako se navodi, izabrana za šeficu kabineta tadašnje ministrice za ekonomske odnose s inostranstvom Željke Cvijanović. U istoj Vladi u kojoj je njezin otac bio premijer.

Izvor: Antidot/Nezavisna medijska mreža  

Imanje koje je upisano na brata Milorada Dodika Gorana: on bio i prvi vlasnik tvrtke Agro voće u Laktašima koja raspolaže golemim parcelama na kojima se uzgaja voće i povrće.

U Laktašima je golemo imanje porodice Dodik, a tamo je i osnovana kompanija "Agro voće" koja je bila inicijalno firma Dodikova brata Gorana, ali danas se smatra da je vlasnički povezana i sa kćeri Goricom, a u njoj je i njezin suprug Pavle Ćorović, projektni menadžer.

Dodikov zet Ćorović uz posao projektnog menadžera takođe je, prema pisanju pojedinih portala u BiH, vlasnik nekoliko privatnih firmi koje bilježe pristojne poslovne rezultate, a to su "Agro Destil", "KBV Datacom" te "Red Box Media". Zajedno sa suprugom, Gorica Dodik je suvlasnica velikog stana (od 345 četvornih metara) u Banjoj Luci.

Posao razgranat i u Uniji?

Sam Milorad Dodik je jednom u Narodnoj skupštini Republike Srpske rekao da njegov sin sarađuje s firmom "Prontier" iz Banje Luke koja je specijalizovana za IT djelatnost, a mediji su često sumnjali da dobro prolazi na tenderima zbog pozadinske političke podrške.

Prošlu godine ta je firma završila s impresivnih 55 miliona konvertibilnih maraka prihoda, odnosno, oko 27 miliona evra. Takođe se smatra da je sin Igor najozbiljnije od svih članova porodice krenuo u međunarodni biznis. Nije tajna da se smatra kako je on uključen i u fond koji na području regije upravo pokreće veliki medijski projekt - Unu TV.

No ni on niti sestra Gorica ne žele javno govoriti o svim svojim udjelima i međunarodnim poslovnim poduhvatima.

Nakon što je gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković govorio o sumnjivim poslovima u obitelji Dodik te spomenuo da "bato i seka Dodik imaju 60-ak kompanija" uslijedio je demanti, a neki su bosansko-hercegovački mediji ironično konstatirali da su sestra i brat Dodik uzvratili Stanivukoviću da imaju "samo" pet kompanija.

Međutim, mreža porodičnih firmi iz uže i šire rodbine porodice Dodik je tako široka da ne čudi da je Stanivuković nakon što su mu sestra i brat Dodik objavili da imaju "samo" pet tvrtki uzvratio još žešće. "Vaše firme su i one na vašim zetovima, kumovima, sestrićima i povezanim osobama na kojima se vode. Takvih ima i više od 70…", dio je Stanivukovićeve objave s Twittera.

Čudni finansijski manevri oko vile u Beogradu

O Dodikovim nekretninama dosta se pisalo u medijima, i bosanskohercegovačkim i regionalnim. Posebno je bola u oči golema vila na Dedinju u Beogradu koju je kupio tokom svog političkog mandata, te je i dan-danas misterija porijekla novca. Pojavljivale su se i fotografije s raskošnog imanja u Laktašima, pisalo se o bazenima, ribnjacima – raskošno uređenom parku.

Na pitanje glavnom uredniku CIN-a Aladinu Abdagiću što se smatra posebno sumnjivim u cijelom imovinskom kompleksu porodice Dodik, on odgovara da je posebno zanimljiv način kupovine Dodikove vile u Beogradu 2007. godine. On je, naime, da bi vilu mogao upisati na svoje ime, morao platiti 850 hiljada evra Komercijalnoj banci, a novinarima CIN-a tada je iz banke rečeno da je prema važećem zakonu Dodik morao uplatiti taj novac da bi se uknjižio u novembru 2007. godine. Međutim, tek osam mjeseci kasnije on je digao kredit kod Pavlović International banke iz Bijeljine na iznos od 750.767,00 evra na rok otplate 8,5 godina.

Izvor: CIN  

Vila Milorada Dodika u elitnom kvartu u Beogradu: novinari CIN-a upozoravaju da nikada nije rasvijetljeno porijeklo novca kojim ju je Dodik kupio 2007. godine

Uoči izbora 2018. godine zaboravio je upisati garažu od 45 četvornih metara u Beogradu, ali i nekoliko hektara zemlje koja glasi na njegovu suprugu. U BiH, međutim, nisu predviđene nikakve kazne za političare koji ne prijave točno svoju imovinu, a u ovom slučaju nije bio jedino Dodik zaboravljiv i neprecizan.

Milorad Dodik je i sam znao skrenuti pažnju  javnosti na poslovanje svoje obitelji, a posebno je pokrenuo lavinu kad se u oktobru ove godine požalio da mu je sin nezaposlen, a da kćerkine firme negativno posluju.

CIN je tada podsjetio da je 2010. godine u imovinskoj kartici Milorad Dodik upisao da izdržava svog sina, iako je on već tada bio vlasnik milionske imovine.

"Prema tadašnjoj izjavi o imovinskom stanju navedeno je da je Igor suvlasnik firme 'Fruit Eco' s udjelom od 2,62 milijuna KM, automobila vrijednog 50 hiljada  KM, a imao je i račun u banci s 10 hiljada KM.

Takođe, 2008. godine, firmi 'Fruit Eco' je odobren kredit Investicijsko-razvojne banke Republike Srpske od tri milijuna KM, a odobrio ga je Kreditni odbor dioničara banke na čijem se čelu nalazio njegov otac Milorad Dodik", opisuje jednu od epizoda iz priče o poslovnom uspjehu obitelji Dodik Aladin Abdagić, glavni urednik CIN-a.

Dodik: Ne bi ljudi glasali za kriminalca...

A šta je na to odgovarao Dodik u rijetkim prilikama kada je dopustio novinarima da ga pitaju o imovini i prijateljskim poslovima?

Najčešće je odgovarao da su to sve skupa "gluposti" i da ga ne "interesiraju te priče", da on odgovara "samo na ozbiljna pitanja". Jednom su ga pitali je li tačno da ima na golemom imanju u Laktašima i ribnjake i bazen, a on je odgovorio da je to – bratovo. Uvijek bi bio u pitanju neki drugi član doista razgranate porodice Dodik.

"To što obitelj Dodik ima u Lijevču polju apsolutno je poznato svima ovdje i to znaju ljudi. Znaju da smo jedna od najbogatijih obitelji bili prije rata i to će pokazati izbori ovdje u Laktašima. Sigurno je da za nekog manijaka, kriminalca ili lopova ne bi glasali ni do sada", govorio je Milorad Dodik u intervjuu za Reporter daleke 2000. godine i potom dakako pobijedio na još jednim izborima.

Činjenica je da u ovom trenutku ne postoje zvanične informacije gdje sve firme iz širokog porodičnog portfelja posluju u inostranstvu, posebno na području EU,  te se može samo nagađati što bi se konkretno dogodilo s navodnim udjelima u slučaju da porodica Dodik zaradi sankcije, prenosi portal Net.hr.

(BN/NET.HR Foto:lustracija/net.hr) 

Komentari / 62

Ostavite komentar
Name

Neka

22.12.2021 12:16

Nama naseg Dode, spas i uzdanica Srpskog naroda u Republici Srpskoj.

ODGOVORITE
Name

Baba Posava

22.12.2021 13:48

Bas steta otici u zatvor kada se covjek ovako skucio!

Name

re

22.12.2021 14:10

Burle je došao tenkovima na vlast sa svojim odabranim likovima,da sve rasturi proda i prezaduži narod i borce u njihovoj bijedi do dan danas u RS.

Name

Re NekA

22.12.2021 14:24

Neka hapse i tebe i njega jos malo. Ko bi gori sutra doli on ce naguliti Al ti ti ostaje ovde

Name

Laktasi

22.12.2021 14:26

Dzaba svi milioni,privatni životi im ko turska serija,fuj

Name

Re Neka

22.12.2021 14:31

Blago tebi.

Name

Yokohama

22.12.2021 14:33

U Zenicu ima da mu svi dodjemo na useljenje!

Name

Zoki

22.12.2021 14:44

Sve je to Baja posteno otkinuo narodu!! Niko se nije protivio, i ja mislim da mu sve posteno pripalo!!!

Name

Re Neka

22.12.2021 14:44

Ratni i poslijeratni profiter.... spas i uzdanica? Koga? Svjetskih i lokalnih prevaranata?

Name

Suzana

22.12.2021 15:27

Dodik će samo preuzeti sud i tužilaštvo od BiH da mu se ne bi sudilo i oduzela imovina

Name

Re

22.12.2021 16:03

Bijednice jedan radis za minimalac i navijas za lopova. Mozak na rezervi! Zbog takvih svi tonemo.

Name

Gladni!!!

22.12.2021 16:18

Nizasta mu se nebi promijenio!!! Mirno spavam!!! Ja sam bogat kad sam sit, a nisam duzan nikome!!!

Name

KAMEN

22.12.2021 12:21

SVE ODUZETI LOPOVSKOJ FAMILIJI PA U ZATVOR NA DUGOGODISNJU ROBIJU

ODGOVORITE
Name

Tatar

22.12.2021 12:23

Eto da je pravna drzava ne bi joj trebao vise n jedan dokaz.Ovo je sasvim dovoljno za jedno100 godina zatvota.Osisa nas covek ko Milutin ovna

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

22.12.2021 12:25

Vi pominjete samo jednog zeta. Šta je sa druga dva zeta. Očigledno diploma ekonomije sa Kipra bolje prolazi u RS za razliku od onih iz Banja Luke i Beograda.

ODGOVORITE
Name

Zakon

22.12.2021 12:33

SAMO ZAKON O PORIJEKLU IMOVONE ...pa da vidimo ko če glasati za a ko potiv neviđeno i sramotno šta se događa .a sve pod okriljem Srpstva ....

ODGOVORITE
Name

Iogor

22.12.2021 12:37

Ministrica za ekonomske odnose s inostranstvom a nastavnica Engleskog jezika. Ma idi ....

ODGOVORITE
Name

CUPATI NOKTE

22.12.2021 12:37

CUPATI NOKTE NJEMU I NJEGOVOJ DJECI ONDA CE PROPJEVATI.. I SVE VRATITI NARODU I DRŽAVI.. TO JE FUKARA I KRIMINALAC.. ZATVORRR CAUSESKUUUUUU

ODGOVORITE
Name

KF

22.12.2021 12:40

Stara čobanska: dok je ovaca biće i vune.

ODGOVORITE
Name

Zero Comments

22.12.2021 12:43

Ukljuceni i UFO.

ODGOVORITE
Name

lukavica

22.12.2021 12:49

Ubrzo će đavo doći po svoje.Prije nego što se nada.

ODGOVORITE
Name

miro

22.12.2021 13:19

Gleda kuće,božiju ti majku!!Gledaj bijedo i opet glasaj, da napravi još tri ovakve.

ODGOVORITE
Name

đedo boško

22.12.2021 13:20

Je'l ovo zaradio kopajući njive....? Isve drugo što ima on i njegovi?

ODGOVORITE
Name

Duduk

22.12.2021 13:25

Dodig je tezak oko 5 milijardi km.

ODGOVORITE
Name

Ogi

22.12.2021 16:02

to je upravo ta prava cifra! Sve istrage obavljene iz nezavisnih izvora se slazu.

Name

Re

22.12.2021 16:17

I da je tezak pola ili cetvrt milijarde, nije to mogao posteno zaraditi. Zakon o porijeklu imovine i neka dokazu od kojih prihoda imaju sve to. E glupi narode, do kada cemo trpiti kriminalce u politici?

Name

SKY

22.12.2021 13:27

Hapsi lopurdu iz narkoklanova!

ODGOVORITE
Name

Borac

22.12.2021 13:33

Jadnik kako uspjede to za kratko vrijeme steci

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

22.12.2021 13:42

Privatni porodično- kumovski " biznis" u privatnoj državi, uvezan sa " institucijama" sistema, je naćin kako se za relativno kratko vrijeme enormno obogatiti!!!

ODGOVORITE
Name

Re

22.12.2021 16:19

Bas tako. Otvoreni organizovani kriminal ljudi na vlasti.

Name

Markan

22.12.2021 13:43

ZAŠTO STANIVUKOVIĆ NE POSTAVLJA DUGO OBEĆAVANO "DRVO", SA SVIM DODIKOVIM FIRMAMA? ZAŠTO GA TO NE PITA NEKO OD VAŠIH NOVINARA?

ODGOVORITE
Name

Zato

22.12.2021 15:54

Što će i njegovo drvo biti u tom drvoredu o porijeklu novca.....

Name

Re

22.12.2021 16:20

Valjda ce nauciti da se prvo skoci, pa kaze hop.

Name

Ima i precih stvari!

22.12.2021 13:44

Sta kaze na ovo direktor MUP-a, gospon Kostresevic?

ODGOVORITE
Name

Otaharin

22.12.2021 13:51

Tv Una, na državnoj frekvenciji RTRS2.

ODGOVORITE
Name

Normalan

22.12.2021 13:55

Fala Bogu da Igor ima od cega da zivi. Bas sam se brinuo kako ce preziviti i da li ce gdje naci posao.

ODGOVORITE
Name

Hehe

22.12.2021 14:22

I niko im nista nemoze

Name

Kokain Johny

22.12.2021 14:23

Fala Bogu da ima jabuka i jabukovog sirceta! Zdrav zivot.

Name

ZLATNO POLJE

22.12.2021 14:52

NEKA IMA KAPITAL,ZATO JE REPUBLIKA SRPSKA NAJSIROMASNIJA U EVROPI,A NI STIDA NI OBRAZA NEMA IDE DA MOLJAKA PO SVIJETU ZA POMOC DA ISPLSTI BUDZETSKE OBAVEZE.DA LI JE ORBAN OBECAO PARE STO VOLI SRBE ILI IZ NEKOG SVOG INTERESA.POZNATO JE DA I ORBAN IMA KAPITAL VREDNIJI OD DODIKA,RASIRIO SVOJU IMPERIJU U MADJARSKOJ,I SASTALI SE BRACA,DA LI PO MATERI ILI PARAMA POKAZACE VRIJEME.

Name

Re

22.12.2021 16:25

Vjerovatno je dosta da se pojavi, pa da se direktori drzavnih firmi utrkuju ko ce dati veci ugovor IT firmi gdje je sin konsultant.

Name

Zv

22.12.2021 14:02

U uredjenoj zemlji covek njegovog kapaciteta i kvaliteta nebi mogao placati porez na toliku imovinu i da je dobije na poklon. On jos sve to i zaradio!!! Blago vama koji mislite da je posteno...

ODGOVORITE
Name

Ha Ha

22.12.2021 16:14

Nije valjda da sumnjaš ! Sve pošteno, sa svojih deset prstiju, ljudi štedeli, nisu se razbacivali kao neki ovde... .Što je nekada bila Amerika, danas je to BIH, zemlja velikih mogućnosti !

Name

Re

22.12.2021 16:28

To je tako u uredjemoj zemlji. Kriminalci i seljoberi koji vode ovu zemlju nemaju nikakav interes da ovo bude uredjena zemlja.

Name

Borac

22.12.2021 14:04

Ima li nekad da nisi u pravu odnosno da si pogresio?

ODGOVORITE
Name

Me

22.12.2021 14:07

…to je ona stara emesija, ako se ko sjeca.. t” trazili ste, gledajte “. ? Pa ovaj narod je toliko izluden, … ZALOSTNO..

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

22.12.2021 16:12

Me a sto i zasto je zalosno tako narod hoce i zeli teraj mile stoku na sisanje i kupanje...

Name

?

22.12.2021 14:43

Još ako ga izaberete četiri godine ima da zajebe Bilija Gejtsa

ODGOVORITE
Name

Milena

22.12.2021 14:44

Bogati od Putina i Erdogana zajedno nemogu oni sa Dodikom Dodik je prešao sve moguće granice normalnog.

ODGOVORITE
Name

Bole

22.12.2021 14:51

A sta mislite koliko taj covjek ima u kesu i zlatu, ovo nekretnina sto se zna je obicna sitnica.

ODGOVORITE
Name

Q

22.12.2021 14:56

Potpuno ne sposoban narod. Niko ništa ne radi osim porodice Dodik.

ODGOVORITE
Name

Eh

22.12.2021 14:57

Staje sa ostalim nekretninama?

ODGOVORITE
Name

Rade Bl

22.12.2021 15:08

Treba Kiparski jezik naučiti da bih čovjek mogao tamo fakultet završiti, al to ide ekspres, kad su đaci daroviti. Dobro je išlo i onom Londonskom đaku, sve u mjesec dana i engleski i fakultet.

ODGOVORITE
Name

Ha Ha

22.12.2021 19:37

Na Kipru se govori Grčki i Turski jezik, ne postoji Kiparski jezik.

Name

Sasa

22.12.2021 15:10

Ja sam se uvjerio do sada , a imamprilično godina da đavo uvijek sjedi u ćošku i gleda šta se radi. I kada se čovjek najkomotnije osjeća, onda on stupa u akciju....

ODGOVORITE
Name

GTI

22.12.2021 15:30

Najveci kralj i politicar ikada

ODGOVORITE
Name

Selmir

22.12.2021 15:32

Mnogo vise novaca ima Zoran Tegeltija, samo on se izgleda ponudio da isporuci Dodika, zbog toga ga stampa i nespominje. Cak ni Vaskovic ni Vukanovic ni rijec da napisu. Zapitajte se.

ODGOVORITE
Name

Ništa on nema

22.12.2021 15:53

Šta ja sve imam a nisam na vlasti....Moram i ja u politiku da ovo poduplam....

ODGOVORITE
Name

Prof. Dr. Šupket Čmarević

22.12.2021 16:08

Mislim da bi bilo patriotski , recept za biznis podijeliti sa svojim Narodom. Ja u šteku imam 1000 maraka, baš bi volio znati kako da ih plasiram u biznis, i da zaradim , naravno !

ODGOVORITE
Name

Xxxxxx

22.12.2021 16:21

A zasto ne stavite kucu vase suzi da narod vidi sta zaradi jedna za posle na u familiji, sirota suzi da vidi o gde zivi.

ODGOVORITE
Name

Selo

22.12.2021 18:51

Malo im je koliko je gorica pohotna. I tata Milorad sada joj kupuje muškarce troškovi su to. Zato Mile mora da pljačka pljačka pljačka da bi gorka imala sve što želi.

ODGOVORITE
Name

Boris

22.12.2021 19:56

Samo mu sve oduzeti i RS ce biti Svajcarska, eto nam republickog budzeta za nekoliko godina unaprijed , ne treba nikakav priliv sredstava, ukinuti sve poreze da napaceni i opljackani gradjani prodisu, da skinu omcu oko vrata a kriminalce poslati na dozivotnu robiju

ODGOVORITE
Name

?????

23.12.2021 07:46

STA JE SA ZUNICEM MAZALICOM TAMIDZIOM SOLAJOM PAPCIMA ATEK BISERKA SVI BI ONI MOGLI U ISTI RED NA CELU SA BURLOM SVE SU TO NJEGOVE DESNE RUKE PA JADOVAN CUBRILOVIC I O OSTALI SVI MI NJIH DOBRO PREPOZNAJEMO VIDIMO I CUJEMO