Увођење нових процедура у болници “Свети врачеви”

До сада је у пракси био селективни ултразвук тек новорођене дјеце, нова одлука доноси нова правила, али И нови циљ – преглед у асимптоматској фази.

Република Српска 21.12.2021 | 14:20
Увођење нових процедура у болници “Свети врачеви”

Бијељинска болница “Свети врачеви” прва је у земљи, али шире, која је увела обавезни скрининг срца тек рођене дјеце. Ова процедура је бесплатна И значајна, не само за ову здравствену установу, него И за пет општина које гравитирају болници.

Разлог увођења редовног ултразвука срца свих новорођених беба у  бијељинској болници “Свети врачеви”, је како наводи, директор ове здравствене установе, доктор Златко Максимовић, доступност  стручног љекарског кадра, али И поражавајућа чињеница да је број дјеце са урођеном срчаном маном у порасту.

“Према нашим сазнањима, ми смо први у држави који су се опредијељили на овај корак, а мислим И шире. Наша процјена је да ми то можемо, јер имамо нашег кардиолога у болници. Поред докторице Ружица Боровић, ту је И докторица Снежана Симић Перић. Зато је наше мишљење да ћемо успијети ову услугу одржати у наредном периоду”, истакао је др Златко Максимовић, директор ЈЗУ Болница “Свети врачеви”, Бијељина.

До сада је у пракси био селективни ултразвук тек новорођене дјеце, нова одлука доноси нова правила, али И нови циљ – преглед у асимптоматској фази.

 “Прије него што беба испољи било какве симптоме, што је од великог значаја, како за прогнозу  саме болести, тако И за квалитет живота ове дјеце”, објаснила је прим. др Ружица Боровић, дјечији кардиолог ЈЗУ Болница “Свети врачеви”, Бијељина.

На основу љекарске праксе, урођене срчане мане су најчешћи проблеми са којима се човјек рађа, зато је, према мишљењу струке – обавезан ултразвук по рођењу, добар потез.

“На 1.000 до 1.200 дјеце, обично се негдје јавља од 10 до 12 дјеце који имају најтеже урођене срчане мане И који захтијевају одмах по рођењу, хируршку интервенцију, док друга већина дјеце захтијева само праћење”, нагласила је прим. др Снежана Симић Перић, дјечији кардиолог у ДЗ Бијељина.

Кардиоваскуларне болести су најчешћа обољења не само код нас, већ И осталим земљама у региону, зато захтијевају озбиљан приступ од стране родитеља, као и стални љекарски надзор, нарочито у раном узрасту.

(БН) 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Доктор

21.12.2021 13:42

Браво за нашу Болницу. Тако се ради!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.12.2021 15:19

Само сто имамо велику смртност.

Name

Прика бн

21.12.2021 15:46

Све је то добро,уз нову болницу то се и подразумјевало да има.питам сефа кад мисле да набаве ЦТ да народ не цека одобрења да би отисао код приватника.или мозда цекају да им неко донира.теско нама сањима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.12.2021 17:13

Када це користити медицински кисик? Дал то неко зна?

Name

Ре

21.12.2021 17:38

Болница има 2 ЦТ апарата

Name

сања

21.12.2021 18:19

Болница од кад је направљена има ЦТ апарате, а што их крију од народа и за кога чувају само бог зна.

Name

Ре

21.12.2021 19:56

Треба се науцити радити на апарату. Стоји као украс.

Name

Хмм

22.12.2021 06:05

А гдје су ти апарати? Људи умиру зато сто им ЦТ апарати наводно не раде. Засто појединци бране криминалце?

Name

Мили

21.12.2021 17:29

У лијецењу ковид пацијената грубо се крси Кривицни законик Републике Српске. Надам се да је директор необавјестен, те да це информације допријети до њега те да це спријецити криминалне активности појединих доктора који злоупотребљавају слузбени полозај.

ОДГОВОРИТЕ