Uvođenje novih procedura u bolnici “Sveti vračevi”

Do sada je u praksi bio selektivni ultrazvuk tek novorođene djece, nova odluka donosi nova pravila, ali I novi cilj – pregled u asimptomatskoj fazi.

Republika Srpska 21.12.2021 | 14:20
Uvođenje novih procedura u bolnici “Sveti vračevi”

Bijeljinska bolnica “Sveti vračevi” prva je u zemlji, ali šire, koja je uvela obavezni skrining srca tek rođene djece. Ova procedura je besplatna I značajna, ne samo za ovu zdravstvenu ustanovu, nego I za pet opština koje gravitiraju bolnici.

Razlog uvođenja redovnog ultrazvuka srca svih novorođenih beba u  bijeljinskoj bolnici “Sveti vračevi”, je kako navodi, direktor ove zdravstvene ustanove, doktor Zlatko Maksimović, dostupnost  stručnog ljekarskog kadra, ali I poražavajuća činjenica da je broj djece sa urođenom srčanom manom u porastu.

“Prema našim saznanjima, mi smo prvi u državi koji su se opredijeljili na ovaj korak, a mislim I šire. Naša procjena je da mi to možemo, jer imamo našeg kardiologa u bolnici. Pored doktorice Ružica Borović, tu je I doktorica Snežana Simić Perić. Zato je naše mišljenje da ćemo uspijeti ovu uslugu održati u narednom periodu”, istakao je dr Zlatko Maksimović, direktor JZU Bolnica “Sveti vračevi”, Bijeljina.

Do sada je u praksi bio selektivni ultrazvuk tek novorođene djece, nova odluka donosi nova pravila, ali I novi cilj – pregled u asimptomatskoj fazi.

 “Prije nego što beba ispolji bilo kakve simptome, što je od velikog značaja, kako za prognozu  same bolesti, tako I za kvalitet života ove djece”, objasnila je prim. dr Ružica Borović, dječiji kardiolog JZU Bolnica “Sveti vračevi”, Bijeljina.

Na osnovu ljekarske prakse, urođene srčane mane su najčešći problemi sa kojima se čovjek rađa, zato je, prema mišljenju struke – obavezan ultrazvuk po rođenju, dobar potez.

“Na 1.000 do 1.200 djece, obično se negdje javlja od 10 do 12 djece koji imaju najteže urođene srčane mane I koji zahtijevaju odmah po rođenju, hiruršku intervenciju, dok druga većina djece zahtijeva samo praćenje”, naglasila je prim. dr Snežana Simić Perić, dječiji kardiolog u DZ Bijeljina.

Kardiovaskularne bolesti su najčešća oboljenja ne samo kod nas, već I ostalim zemljama u regionu, zato zahtijevaju ozbiljan pristup od strane roditelja, kao i stalni ljekarski nadzor, naročito u ranom uzrastu.

(BN) 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Doktor

21.12.2021 13:42

Bravo za našu Bolnicu. Tako se radi!

ODGOVORITE
Name

Re

21.12.2021 15:19

Samo sto imamo veliku smrtnost.

Name

Prika bn

21.12.2021 15:46

Sve je to dobro,uz novu bolnicu to se i podrazumjevalo da ima.pitam sefa kad misle da nabave CT da narod ne ceka odobrenja da bi otisao kod privatnika.ili mozda cekaju da im neko donira.tesko nama sanjima

ODGOVORITE
Name

Re

21.12.2021 17:13

Kada ce koristiti medicinski kisik? Dal to neko zna?

Name

Re

21.12.2021 17:38

Bolnica ima 2 CT aparata

Name

sanja

21.12.2021 18:19

Bolnica od kad je napravljena ima CT aparate, a što ih kriju od naroda i za koga čuvaju samo bog zna.

Name

Re

21.12.2021 19:56

Treba se nauciti raditi na aparatu. Stoji kao ukras.

Name

Hmm

22.12.2021 06:05

A gdje su ti aparati? Ljudi umiru zato sto im CT aparati navodno ne rade. Zasto pojedinci brane kriminalce?

Name

Mili

21.12.2021 17:29

U lijecenju kovid pacijenata grubo se krsi Krivicni zakonik Republike Srpske. Nadam se da je direktor neobavjesten, te da ce informacije doprijeti do njega te da ce sprijeciti kriminalne aktivnosti pojedinih doktora koji zloupotrebljavaju sluzbeni polozaj.

ODGOVORITE