Детаљи о “ковид” пасошу за грађане до Нове године

- Више информација о “ковид” пасошима за становнике БиХ требало би да буде познато најкасније до Нове године, потврђено је “Гласу Српске” у Министарству цивилних послова БиХ.

Босна и Херцеговина 21.12.2021 | 08:58
Детаљи о “ковид” пасошу за грађане до Нове године

Савјет министара БиХ је на посљедњој сједници, одржаној у четвртак, дао зелено свјетло за, како је саопштено, исказивање интереса за прикључење БиХ систему ЕУ дигиталних “ковид” потврда.

У Министарству цивилних послова наводе да су задужени да тим поводом организују министарску конференцију у области здравства, на којој ће се разматрати могућности усаглашавања техничког рјешења и правног оквира за верификацију дигиталних “ковид 19” потврда у БиХ.

- Одржавање конференција је планирано најкасније до краја ове године - нагласили су у том министарству.

На сједници Савјета министара је, подсјетили су, утврђено да ће Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) БиХ бити носилац техничког рјешења, након што претходно буде утврђен правни оквир за успостављање система издавања “ковид” потврда у БиХ.

- Циљ наведених активности је да издате “ковид” потврде буду међународно признате, да би се омогућило нашим грађанима да несметано путују по земљама Европе и свијета - објашњавају у овом министарству.

Министарство цивилних послова БиХ већ дуго спроводи, кажу, разне активности, да би се дошло до усаглашеног нормативног и техничког рјешења за систем издавања “ковид” потврда у БиХ.

- У припреми је и посебна врста споразума између Министарства цивилних послова БиХ и свих здравствених власти у БиХ у којој ће бити дефинисан правни оквир за систем издавања “ковид” потврда. Процес усаглашавања је у току и требало би да буде потврђен на планираној министарској конференцији, након чега ће услиједити и материјално-техничка имплементација система уз увезивање са системом “ЕУ Греен Пассц”. Након што ЕУ верификује наш систем биће могуће издавање међународно признатих “ковид” потврда и у БиХ - поручили су из Министарства цивилних послова.

Прича о издавању “ковид” пасоша отворена је мјесецима у БиХ. Према ранијим наводима и очекивањима, тај документ је требало да грађанима буде доступан још у јулу и августу, али до тога није дошло. Један од проблема био је управо ко ће бити задужен за њихово издавање у БиХ, имајући у виду сложен систем власти те како би се испоштовале утврђене надлежности. Увођење “ковид” пасоша изазвало је раније бројна негодовања и било је тачка спорења и међу европским лидерима. Ипак, међу лидерима је постигнут консензус да државе чланице саме могу да одреде изглед пасоша, ограниче кретање уколико епидемиолошка ситуација то налаже и да признају сертификате трећих држава.

(Глас Српске) 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Демонкратија

21.12.2021 08:15

Ко нема ИД-броја неце моци у куповину!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

21.12.2021 12:29

Ако тако буде, то само значи да не дају народу ни да једе. У том случају само остаје да се "дигне кука и мотика".

Name

НАПОКОН

21.12.2021 08:36

ТО, САМО ДАЈТЕ ЦОВИД ПАСОШ, ДА ЈОШ ЛАКШЕ МОЖЕМО ОТИЋИ ИЗ ОВЕ ВУКОЈЕБИНЕ, МАДА СЕ НАРОД СНАЛАЗИО И ДО САДА, АЛИ САД ЋЕ ЈОШ ЛАКШЕ ДА БУДЕ ОДЛАЗАК И ОВЕ ПРОПАСТИ. МРШ СТОКО ПОЛИТИЧАРСКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеница

21.12.2021 09:14

Ако ово заживи и у пракси,радиће се о једном "срамном преносу надлежности на ниво БиХ" које ће "разарајуће утицати" на квалитет свакодневног живота грађана у Лопарама,Билећи,Приједору,Фочи,Требињу или Власеници,свеједно... И,зато ову "напаст" треба "по сваку цијену спријечити док још није касно",ван сваке сумње...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.12.2021 09:15

дјаволски пасос

ОДГОВОРИТЕ
Name

90

21.12.2021 09:36

У Брчком је то ријешено има пола године

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

21.12.2021 12:28

Нека они направе вакцину да буде вакцина, а не ово смеће. Дакле, кад се неко вакцинише да се не може заразити нити пренијети вирус. Тек тада могу да имају оправдање за ову глупост (тортуру), а до тада се треба жестоко противити тим "пасошима". То је њима једноставан начин да све људе ставе на прекратак ланац, тј да им сви буду робови (ко год то "они" били...).

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

21.12.2021 16:00

Вец си Милорадов роб. Насао си против цега цес да се бунис, Србине.

Name

Ре ???

21.12.2021 17:43

Не разумијем коментар. Какве везе има Милорад? Ко год да тјера људе на овај "пасош", треба га казнити.

Name

е стварно ???

24.12.2021 15:08

Ста си хтео да казес брате?

Name

Робин Хоод

21.12.2021 20:58

Сто це мени пасос кад имам валидан пасос уредно издат од надлезног органа ове дрзаве и вриједи за цијели свијет,једино ако тразе стоцни пасос али тај нек оставе себи.

ОДГОВОРИТЕ