Detalji o “kovid” pasošu za građane do Nove godine

- Više informacija o “kovid” pasošima za stanovnike BiH trebalo bi da bude poznato najkasnije do Nove godine, potvrđeno je “Glasu Srpske” u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Bosna i Hercegovina 21.12.2021 | 08:58
Detalji o “kovid” pasošu za građane do Nove godine

Savjet ministara BiH je na posljednjoj sjednici, održanoj u četvrtak, dao zeleno svjetlo za, kako je saopšteno, iskazivanje interesa za priključenje BiH sistemu EU digitalnih “kovid” potvrda.

U Ministarstvu civilnih poslova navode da su zaduženi da tim povodom organizuju ministarsku konferenciju u oblasti zdravstva, na kojoj će se razmatrati mogućnosti usaglašavanja tehničkog rješenja i pravnog okvira za verifikaciju digitalnih “kovid 19” potvrda u BiH.

- Održavanje konferencija je planirano najkasnije do kraja ove godine - naglasili su u tom ministarstvu.

Na sjednici Savjeta ministara je, podsjetili su, utvrđeno da će Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH biti nosilac tehničkog rješenja, nakon što prethodno bude utvrđen pravni okvir za uspostavljanje sistema izdavanja “kovid” potvrda u BiH.

- Cilj navedenih aktivnosti je da izdate “kovid” potvrde budu međunarodno priznate, da bi se omogućilo našim građanima da nesmetano putuju po zemljama Evrope i svijeta - objašnjavaju u ovom ministarstvu.

Ministarstvo civilnih poslova BiH već dugo sprovodi, kažu, razne aktivnosti, da bi se došlo do usaglašenog normativnog i tehničkog rješenja za sistem izdavanja “kovid” potvrda u BiH.

- U pripremi je i posebna vrsta sporazuma između Ministarstva civilnih poslova BiH i svih zdravstvenih vlasti u BiH u kojoj će biti definisan pravni okvir za sistem izdavanja “kovid” potvrda. Proces usaglašavanja je u toku i trebalo bi da bude potvrđen na planiranoj ministarskoj konferenciji, nakon čega će uslijediti i materijalno-tehnička implementacija sistema uz uvezivanje sa sistemom “EU Green Passc”. Nakon što EU verifikuje naš sistem biće moguće izdavanje međunarodno priznatih “kovid” potvrda i u BiH - poručili su iz Ministarstva civilnih poslova.

Priča o izdavanju “kovid” pasoša otvorena je mjesecima u BiH. Prema ranijim navodima i očekivanjima, taj dokument je trebalo da građanima bude dostupan još u julu i avgustu, ali do toga nije došlo. Jedan od problema bio je upravo ko će biti zadužen za njihovo izdavanje u BiH, imajući u vidu složen sistem vlasti te kako bi se ispoštovale utvrđene nadležnosti. Uvođenje “kovid” pasoša izazvalo je ranije brojna negodovanja i bilo je tačka sporenja i među evropskim liderima. Ipak, među liderima je postignut konsenzus da države članice same mogu da odrede izgled pasoša, ograniče kretanje ukoliko epidemiološka situacija to nalaže i da priznaju sertifikate trećih država.

(Glas Srpske) 

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Demonkratija

21.12.2021 08:15

Ko nema ID-broja nece moci u kupovinu!

ODGOVORITE
Name

Srbin

21.12.2021 12:29

Ako tako bude, to samo znači da ne daju narodu ni da jede. U tom slučaju samo ostaje da se "digne kuka i motika".

Name

NAPOKON

21.12.2021 08:36

TO, SAMO DAJTE COVID PASOŠ, DA JOŠ LAKŠE MOŽEMO OTIĆI IZ OVE VUKOJEBINE, MADA SE NAROD SNALAZIO I DO SADA, ALI SAD ĆE JOŠ LAKŠE DA BUDE ODLAZAK I OVE PROPASTI. MRŠ STOKO POLITIČARSKA.

ODGOVORITE
Name

Zenica

21.12.2021 09:14

Ako ovo zaživi i u praksi,radiće se o jednom "sramnom prenosu nadležnosti na nivo BiH" koje će "razarajuće uticati" na kvalitet svakodnevnog života građana u Loparama,Bileći,Prijedoru,Foči,Trebinju ili Vlasenici,svejedno... I,zato ovu "napast" treba "po svaku cijenu spriječiti dok još nije kasno",van svake sumnje...

ODGOVORITE
Name

re

21.12.2021 09:15

djavolski pasos

ODGOVORITE
Name

90

21.12.2021 09:36

U Brčkom je to riješeno ima pola godine

ODGOVORITE
Name

Srbin

21.12.2021 12:28

Neka oni naprave vakcinu da bude vakcina, a ne ovo smeće. Dakle, kad se neko vakciniše da se ne može zaraziti niti prenijeti virus. Tek tada mogu da imaju opravdanje za ovu glupost (torturu), a do tada se treba žestoko protiviti tim "pasošima". To je njima jednostavan način da sve ljude stave na prekratak lanac, tj da im svi budu robovi (ko god to "oni" bili...).

ODGOVORITE
Name

???

21.12.2021 16:00

Vec si Miloradov rob. Nasao si protiv cega ces da se bunis, Srbine.

Name

Re ???

21.12.2021 17:43

Ne razumijem komentar. Kakve veze ima Milorad? Ko god da tjera ljude na ovaj "pasoš", treba ga kazniti.

Name

e stvarno ???

24.12.2021 15:08

Sta si hteo da kazes brate?

Name

Robin Hood

21.12.2021 20:58

Sto ce meni pasos kad imam validan pasos uredno izdat od nadleznog organa ove drzave i vrijedi za cijeli svijet,jedino ako traze stocni pasos ali taj nek ostave sebi.

ODGOVORITE