Ево за кога ће ускоро поскупити струја у Српској

Само највећи купци електричне енергије у Српској, који су са “Електропривредом Републике Српске” склопили двогодишње уговоре биће поштеђени поскупљења струје, док ће за све остале она од 1. јануара наредне године бити већа, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 20.12.2021 | 21:33
Ево за кога ће ускоро поскупити струја у Српској

За сада није познато у којој мјери ће поскупити струја. У Привредној комори РС сматрају како то не би смјело бити више од десет одсто, док се у “Електропривреди” бране да ће цијена и даље бити најмања у окружењу.

Све ће бити пуно јасније након састанка између представника ЕРС-а, ресорног министарства, Привредне коморе и Уније удружења послодаваца Републике Српске.

У ЕРС-у не крију да се иде у корекцију цијена изазвану сталним турбуленцијама и драстичним скоком цијена на слободном тржишту.

Ипак, као утјеху нуде уговоре који ће се потписивати до краја године, што купцима гарантује исту цијену у том периоду.

“Примјера ради, Хрватска Електропривреда за своје купце уговоре обезбијеђује на три мјесеца”, кажу у ЕРС-у.

У ЕРС-у су свјесни да ће нове цијене изазвати незадовољство код привредника па су поскупљење представили поредећи цијену струје на берзи, која у овом моменту износи око 250 евра по мегават сату.

“У односу на њу “Електропривреда” својим купцима нуди попусте од 82 до 52 процента, с тим што болнице, водоводи и јавна расвјета имају повлаштен положај у односу на све остале категорије купаца који се снабдијевају по тржишним условима и за њих ће цијене електричне енергије бити чак пет пута ниже од тржишних“, кажу у ЕРС.

Они додају да ће и цијене за категорију пољопривредних потрошача бити повољне, односно четири пута јефтиније од тржишних.

“Јавне установе ће у наредном периоду плаћати електричну енергију три и и по пута јефтинију од берзанске, а трговине, рударство, грађевина и саобраћај ће остваривати попусте од чак 65,6 посто”, закључују они.

Међутим, привредници сматрају како Мађарска берза, коју у ЕРС-у узимају као репер никако не може бити референтна за услове који владају у Европи и на домаћем тржишту.

“Мађарска берза обухвата и Њемачку, Аустрију и друге високоразвијене земље. Поредити се са тим и примјењивати на домаћем тржишту је нереално. Цијена треба да буде у складу са тренутном инфлацијом и за дио трошкова који су се повећали, а то су цијена рада и репроматеријал. Уколико се ти параметри буду пратили цијена не би смјела бити већа од десет одсто”, каже предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић.

Према његовим ријечима цијена се договара за највећи дио индустрије, односно за купце на 10 и 35 киловолтном далеководу.

Иначе, према информацијама са којима ЦАПИТАЛ располаже, за поједине предузетнике попут трговаца, нове цијене су већ одређене.

Један од предузетника који се јавио редакцији портала ЦАПИТАЛ каже како је од ЕРС-а обавијештен о новим цијенама које ће се примјењивати у наредној години. Он тврди како су оне драстично веће.

“У односу на претходну цијену ова је виша чак за 30 одсто”, тврди он.

(Цапитал)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

БлБЛ

20.12.2021 20:43

Браво, само напријед. Ми смо јаци од Европе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

20.12.2021 21:45

Нормално,па томе и тезимо

Name

Јекосава

21.12.2021 08:13

Дабогда да вам прегори главни осигурац!

Name

Каско

20.12.2021 21:53

А када поскупи струја, онда почиње ланац поскупљења који се не мозе зауставити.Онда на та сва поскупљења ПДВ је много веци и онда опет на крају народ плаћа, а ови лопови на власти зарађују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре каско

20.12.2021 22:28

Ја сам престала мами слати новац из Аустрије. Купим јој основне намирнице и посаљем одавде, као у врјеме рата. Оних 200 марака пензије, то нека потроси тамо код доде, не смета ми. Многи су смањили слање новца из диаспоре, бас због те власти, коју води предсједник ницега!

Name

Марко Осло

20.12.2021 23:15

Ста се буните ,код нас у Норвеској јуце скоцила цијена струје на скоро 2 марке по кw ,и узасно је скупа да многи Норвезани се зале и многи тразе помоц дрзаве да им помогне у плацању.Код нас струја је и даље багатела...11пф.кw

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wwе

21.12.2021 05:47

Па врати се у РС.

Name

ЦХ

21.12.2021 16:59

Да је скупља вјерујем али да је € кw не вјерујем несто си помијешао сигурно.

Name

Даворт

21.12.2021 19:40

Ех да је среце па да јос тамо примас и плату из РС а не ту норвеску

Name

Није него

20.12.2021 23:27

Шта те брига колика је струја у Еуропи и да ли је тамо поскупила. Електропривреда је наша, народна тако да и струја треба да буде најповољнија, како за народ тако и за привреду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рада

21.12.2021 07:01

Невероватно како држава стоји иза свих поскупљења без поскупљејња електричне енергије. Нема повећања плата, а има повећање свега осталог. Како они мисле да народ преживи. Невероватно да плате и пензије се не повећавају, а све поскупљује. То може само у овој недођији. У Европи би пензионери са овим примањима помрли, а код нас ћуте, запуше им уста што је редовна и ником ништа. Увек их представља Предсједник кога купи власт и мирна кућа. Њему добро, а они копају по контејнерима и купују намирнице са истеклим роком. СТРАШНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.12.2021 08:22

Па једног дана кад том истом народу допизди тек це онда изац на улице и тразит своја права достојна цовјека а не како му други сервирају. Сано треба заврнут пипу из дијаспоре и не слати паре инаце дрзава исиса сваки цент добијени.

Name

сова

21.12.2021 07:32

Нека се цијена струје усклади паритетно примањима, односно однос плате и цијене струје нека се усклади. А уз то нека се избаце намети на цијену киловата струје, па ће рачун показати реалну цијену која би била и нижа него што је тренутно

ОДГОВОРИТЕ
Name

ћорак

21.12.2021 08:16

Какве глупости поредимо цјене са Европом а у нас плате и пензије 10 пута мање,нек повећавају онима на државним јаслама.

ОДГОВОРИТЕ