Evo za koga će uskoro poskupiti struja u Srpskoj

Samo najveći kupci električne energije u Srpskoj, koji su sa “Elektroprivredom Republike Srpske” sklopili dvogodišnje ugovore biće pošteđeni poskupljenja struje, dok će za sve ostale ona od 1. januara naredne godine biti veća, saznaje portal CAPITAL.

Republika Srpska 20.12.2021 | 21:33
Evo za koga će uskoro poskupiti struja u Srpskoj

Za sada nije poznato u kojoj mjeri će poskupiti struja. U Privrednoj komori RS smatraju kako to ne bi smjelo biti više od deset odsto, dok se u “Elektroprivredi” brane da će cijena i dalje biti najmanja u okruženju.

Sve će biti puno jasnije nakon sastanka između predstavnika ERS-a, resornog ministarstva, Privredne komore i Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

U ERS-u ne kriju da se ide u korekciju cijena izazvanu stalnim turbulencijama i drastičnim skokom cijena na slobodnom tržištu.

Ipak, kao utjehu nude ugovore koji će se potpisivati do kraja godine, što kupcima garantuje istu cijenu u tom periodu.

“Primjera radi, Hrvatska Elektroprivreda za svoje kupce ugovore obezbijeđuje na tri mjeseca”, kažu u ERS-u.

U ERS-u su svjesni da će nove cijene izazvati nezadovoljstvo kod privrednika pa su poskupljenje predstavili poredeći cijenu struje na berzi, koja u ovom momentu iznosi oko 250 evra po megavat satu.

“U odnosu na nju “Elektroprivreda” svojim kupcima nudi popuste od 82 do 52 procenta, s tim što bolnice, vodovodi i javna rasvjeta imaju povlašten položaj u odnosu na sve ostale kategorije kupaca koji se snabdijevaju po tržišnim uslovima i za njih će cijene električne energije biti čak pet puta niže od tržišnih“, kažu u ERS.

Oni dodaju da će i cijene za kategoriju poljoprivrednih potrošača biti povoljne, odnosno četiri puta jeftinije od tržišnih.

“Javne ustanove će u narednom periodu plaćati električnu energiju tri i i po puta jeftiniju od berzanske, a trgovine, rudarstvo, građevina i saobraćaj će ostvarivati popuste od čak 65,6 posto”, zaključuju oni.

Međutim, privrednici smatraju kako Mađarska berza, koju u ERS-u uzimaju kao reper nikako ne može biti referentna za uslove koji vladaju u Evropi i na domaćem tržištu.

“Mađarska berza obuhvata i Njemačku, Austriju i druge visokorazvijene zemlje. Porediti se sa tim i primjenjivati na domaćem tržištu je nerealno. Cijena treba da bude u skladu sa trenutnom inflacijom i za dio troškova koji su se povećali, a to su cijena rada i repromaterijal. Ukoliko se ti parametri budu pratili cijena ne bi smjela biti veća od deset odsto”, kaže predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić.

Prema njegovim riječima cijena se dogovara za najveći dio industrije, odnosno za kupce na 10 i 35 kilovoltnom dalekovodu.

Inače, prema informacijama sa kojima CAPITAL raspolaže, za pojedine preduzetnike poput trgovaca, nove cijene su već određene.

Jedan od preduzetnika koji se javio redakciji portala CAPITAL kaže kako je od ERS-a obaviješten o novim cijenama koje će se primjenjivati u narednoj godini. On tvrdi kako su one drastično veće.

“U odnosu na prethodnu cijenu ova je viša čak za 30 odsto”, tvrdi on.

(Capital)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

BlBL

20.12.2021 20:43

Bravo, samo naprijed. Mi smo jaci od Evrope.

ODGOVORITE
Name

Miki

20.12.2021 21:45

Normalno,pa tome i tezimo

Name

Jekosava

21.12.2021 08:13

Dabogda da vam pregori glavni osigurac!

Name

Kasko

20.12.2021 21:53

A kada poskupi struja, onda počinje lanac poskupljenja koji se ne moze zaustaviti.Onda na ta sva poskupljenja PDV je mnogo veci i onda opet na kraju narod plaća, a ovi lopovi na vlasti zarađuju.

ODGOVORITE
Name

Re kasko

20.12.2021 22:28

Ja sam prestala mami slati novac iz Austrije. Kupim joj osnovne namirnice i posaljem odavde, kao u vrjeme rata. Onih 200 maraka penzije, to neka potrosi tamo kod dode, ne smeta mi. Mnogi su smanjili slanje novca iz diaspore, bas zbog te vlasti, koju vodi predsjednik nicega!

Name

Marko Oslo

20.12.2021 23:15

Sta se bunite ,kod nas u Norveskoj juce skocila cijena struje na skoro 2 marke po kw ,i uzasno je skupa da mnogi Norvezani se zale i mnogi traze pomoc drzave da im pomogne u placanju.Kod nas struja je i dalje bagatela...11pf.kw

ODGOVORITE
Name

Wwe

21.12.2021 05:47

Pa vrati se u RS.

Name

CH

21.12.2021 16:59

Da je skuplja vjerujem ali da je € kw ne vjerujem nesto si pomiješao sigurno.

Name

Davort

21.12.2021 19:40

Eh da je srece pa da jos tamo primas i platu iz RS a ne tu norvesku

Name

Nije nego

20.12.2021 23:27

Šta te briga kolika je struja u Europi i da li je tamo poskupila. Elektroprivreda je naša, narodna tako da i struja treba da bude najpovoljnija, kako za narod tako i za privredu.

ODGOVORITE
Name

rada

21.12.2021 07:01

Neverovatno kako država stoji iza svih poskupljenja bez poskupljejnja električne energije. Nema povećanja plata, a ima povećanje svega ostalog. Kako oni misle da narod preživi. Neverovatno da plate i penzije se ne povećavaju, a sve poskupljuje. To može samo u ovoj nedođiji. U Evropi bi penzioneri sa ovim primanjima pomrli, a kod nas ćute, zapuše im usta što je redovna i nikom ništa. Uvek ih predstavlja Predsjednik koga kupi vlast i mirna kuća. Njemu dobro, a oni kopaju po kontejnerima i kupuju namirnice sa isteklim rokom. STRAŠNO.

ODGOVORITE
Name

Re

21.12.2021 08:22

Pa jednog dana kad tom istom narodu dopizdi tek ce onda izac na ulice i trazit svoja prava dostojna covjeka a ne kako mu drugi serviraju. Sano treba zavrnut pipu iz dijaspore i ne slati pare inace drzava isisa svaki cent dobijeni.

Name

sova

21.12.2021 07:32

Neka se cijena struje uskladi paritetno primanjima, odnosno odnos plate i cijene struje neka se uskladi. A uz to neka se izbace nameti na cijenu kilovata struje, pa će račun pokazati realnu cijenu koja bi bila i niža nego što je trenutno

ODGOVORITE
Name

ćorak

21.12.2021 08:16

Kakve gluposti poredimo cjene sa Evropom a u nas plate i penzije 10 puta manje,nek povećavaju onima na državnim jaslama.

ODGOVORITE